Jak zrobić kartacze – ziemniaczany rarytas z Podlasia?
13.10.2021 16:44
Kartacze – duże podłużne pyzy z ziemniaków faszerowane mięsem mielonym z łopatki z cebulką. Na Litwie znane są jako cepeliny. Zobacz najlepszy przepis!
Kartacze to potrawa z kuchni regionalnej i jak większość swojskich dań, są tanie i proste w przygotowaniu. W dodatku bardzo smaczne i sycące. Wypróbuj sprawdzony przepis!
Kartacze – podlaski przysmak z ziemniaków
Kartacze to danie regionalne, popularne na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Ich nazwa pochodzi od pocisków artyleryjskich z XVII i XVIII wieku. Na Litwie kartacze znane są pod nazwą cepeliny.
Potrawa wynaleziona została na początku XVIII, kiedy w Polsce popularność zyskały ziemniaki. Początkowo kartacze królowały w przydrożnych karczmach. Szybko jednak trafiły pod strzechy.
Kartacze podlaskie z mięsem
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 70 minut
Składniki
1 kg surowych ziemniaków
600 g gotowanych ziemniaków
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kg mielonej łopatki
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odstaw na 15 min. Bardzo starannie odciśnij, najlepiej przez gazę lub pieluszkę tetrową (powinny być maksymalnie suche). Ugotowane i odparowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z surowymi. Dodaj mąkę i 1,5 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie i kleiste, dodaj trochę więcej mąki ziemniaczanej.
Posiekaj obrane cebule, zeszklij je na oleju. Połącz z mieloną łopatką. Farsz dopraw solą, pieprzem i gałką. Z ciasta ziemniaczanego formuj placki. Układaj na nich farsz. Zlepiaj owalne kartacze. Gotuj w osolonej wodzie ok. 30 minut.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.