Jak zrobić kartacze – ziemniaczany rarytas z Podlasia?
13.10.2021 16:44
Kartacze – duże podłużne pyzy z ziemniaków faszerowane mięsem mielonym z łopatki z cebulką. Na Litwie znane są jako cepeliny. Zobacz najlepszy przepis!
Kartacze to potrawa z kuchni regionalnej i jak większość swojskich dań, są tanie i proste w przygotowaniu. W dodatku bardzo smaczne i sycące. Wypróbuj sprawdzony przepis!
Kartacze – podlaski przysmak z ziemniaków
Kartacze to danie regionalne, popularne na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Ich nazwa pochodzi od pocisków artyleryjskich z XVII i XVIII wieku. Na Litwie kartacze znane są pod nazwą cepeliny.
Potrawa wynaleziona została na początku XVIII, kiedy w Polsce popularność zyskały ziemniaki. Początkowo kartacze królowały w przydrożnych karczmach. Szybko jednak trafiły pod strzechy.
Kartacze podlaskie z mięsem
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 70 minut
Składniki
1 kg surowych ziemniaków
600 g gotowanych ziemniaków
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kg mielonej łopatki
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odstaw na 15 min. Bardzo starannie odciśnij, najlepiej przez gazę lub pieluszkę tetrową (powinny być maksymalnie suche). Ugotowane i odparowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z surowymi. Dodaj mąkę i 1,5 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie i kleiste, dodaj trochę więcej mąki ziemniaczanej.
Posiekaj obrane cebule, zeszklij je na oleju. Połącz z mieloną łopatką. Farsz dopraw solą, pieprzem i gałką. Z ciasta ziemniaczanego formuj placki. Układaj na nich farsz. Zlepiaj owalne kartacze. Gotuj w osolonej wodzie ok. 30 minut.