Jak zrobić kartacze – ziemniaczany rarytas z Podlasia?
Kartacze podlaskie z mięsem.
Fot. 123RF

Jak zrobić kartacze – ziemniaczany rarytas z Podlasia?

Kartacze – duże podłużne pyzy z ziemniaków faszerowane mięsem mielonym z łopatki z cebulką. Na Litwie znane są jako cepeliny. Zobacz najlepszy przepis!

Kartacze to potrawa z kuchni regionalnej i jak większość swojskich dań, są tanie i proste w przygotowaniu. W dodatku bardzo smaczne i sycące. Wypróbuj sprawdzony przepis!

Kartacze – podlaski przysmak z ziemniaków

Kartacze to danie regionalne, popularne na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Ich nazwa pochodzi od pocisków artyleryjskich z XVII i XVIII wieku. Na Litwie kartacze znane są pod nazwą cepeliny.

Potrawa wynaleziona została na początku XVIII, kiedy w Polsce popularność zyskały ziemniaki. Początkowo kartacze królowały w przydrożnych karczmach. Szybko jednak trafiły pod strzechy. 

Kartacze podlaskie z mięsem

103182543_fb-image
Kartacze podlaskie z mięsem.
123RF

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 600 g gotowanych ziemniaków
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kg mielonej łopatki 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odstaw na 15 min. Bardzo starannie odciśnij, najlepiej przez gazę lub pieluszkę tetrową (powinny być maksymalnie suche). Ugotowane i odparowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z surowymi. Dodaj mąkę i 1,5 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie i kleiste, dodaj trochę więcej mąki ziemniaczanej.
  2. Posiekaj obrane cebule, zeszklij je na oleju. Połącz z mieloną łopatką. Farsz dopraw solą, pieprzem i gałką. Z ciasta ziemniaczanego formuj placki. Układaj na nich farsz. Zlepiaj owalne kartacze. Gotuj w osolonej wodzie ok. 30 minut.

 

Czytaj więcej