Placek agrestowy z kruszonką. Szybkie ciasto, którego smak Cię zaskoczy
Placek agrestowy z kruszonką
Fot. 123RF

Placek agrestowy z kruszonką. Szybkie ciasto, którego smak Cię zaskoczy

Delikatne ciasto z agrestem jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Słodka, maślana kruszonka idealnie łączy się z kwaskowym agrestem. Wypróbuj koniecznie!

To ciasto przypomina nieco zebrę. Pierwsza masa z dodatkiem białej i druga z dodatkiem ciemnej czekolady to zgrany duet. Kwaśny agrest pod maślaną kruszonką smakuje wybornie. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.

Placek agrestowy z kruszonką

42133632_m
Placek agrestowy z kruszonką.
123RF

Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 35 minut+50-60 minut
Kaloryczność: 375 kcal

  • po 1 tabliczce czekolady białej i gorzkiej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 50 dag agrestu
  • 30 dag masła
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 szklanki + 2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanki cukru

Kruszonka:

  • po 5 dag masła i cukru
  • ok. 10 dag mąki

Przygotowanie

  1. Czekoladę białą i gorzką osobno stop. Masło utrzyj z cukrem. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę (3 szkl.) przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślaną. Dołóż śmietanę. Utrzyj.
  2. Ciasto rozdziel. Do jednej części dodaj gorzką czekoladę i kakao, do drugiej – białą czekoladę i 2 łyżeczki mąki.
  3. Składniki kruszonki zagnieć. Agrest oczyść, umyj, osusz ściereczką. Na spodzie blachy wyłożonej pergaminem rozsmaruj jasne ciasto. Posyp agrestem. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Przykryj warstwą czekoladowego ciasta i posyp kruszonką. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.

Agrest na problemy trawienne

Agrest zawiera kwasy - jabłkowy i cytrynowy - oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Cierpisz na zaparcia, wzdęcia lub inne dolegliwości trawienne? Jedz agrest! Co ważne, jego drugi ważny składnik to błonnik. On z kolei ułatwia pracę przewodu pokarmowego i odpowiada za uczucie sytości.

 

Czytaj więcej