Placek agrestowy z kruszonką. Szybkie ciasto, którego smak Cię zaskoczy
09.09.2021 15:24
Delikatne ciasto z agrestem jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Słodka, maślana kruszonka idealnie łączy się z kwaskowym agrestem. Wypróbuj koniecznie!
To ciasto przypomina nieco zebrę. Pierwsza masa z dodatkiem białej i druga z dodatkiem ciemnej czekolady to zgrany duet. Kwaśny agrest pod maślaną kruszonką smakuje wybornie. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.
Placek agrestowy z kruszonką
Liczba porcji: 20 porcji Czas przygotowania: 35 minut+50-60 minut Kaloryczność: 375 kcal
po 1 tabliczce czekolady białej i gorzkiej
3 łyżeczki kakao
50 dag agrestu
30 dag masła
4 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki śmietany
3 szklanki + 2 łyżeczki mąki
1 szklanki cukru
Kruszonka:
po 5 dag masła i cukru
ok. 10 dag mąki
Przygotowanie
Czekoladę białą i gorzką osobno stop. Masło utrzyj z cukrem. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę (3 szkl.) przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślaną. Dołóż śmietanę. Utrzyj.
Ciasto rozdziel. Do jednej części dodaj gorzką czekoladę i kakao, do drugiej – białą czekoladę i 2 łyżeczki mąki.
Składniki kruszonki zagnieć. Agrest oczyść, umyj, osusz ściereczką. Na spodzie blachy wyłożonej pergaminem rozsmaruj jasne ciasto. Posyp agrestem. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Przykryj warstwą czekoladowego ciasta i posyp kruszonką. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Agrest na problemy trawienne
Agrest zawiera kwasy - jabłkowy i cytrynowy - oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Cierpisz na zaparcia, wzdęcia lub inne dolegliwości trawienne? Jedz agrest! Co ważne, jego drugi ważny składnik to błonnik. On z kolei ułatwia pracę przewodu pokarmowego i odpowiada za uczucie sytości.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.