Pilaw przygotowuje się z ryżu z dodatkiem warzyw i kawałków mięsa. To pyszne danie obiadowe. Musisz wypróbować ten przepis!
Pilaw z karkówką, marchewką i pieczarkami, to proste danie, choć sama technika jego przyrządzania wymaga chwili cierpliwości. Jego warto się w nią uzbroić, aby spróbować tak pysznie przygotowanego dania z ryżu.
Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia. Przygotowuje się ją z ryżu lub kaszy bulgur z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa oraz dużej ilości ostrych przypraw.
To danie popularne na Bliskim Wschodzie, w krajach Azji Środkowej i na Bałkanach. Zostało wpisane nawet na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO jako element kultury Tadżykistanu i Uzbekistanu.
Nazwa pilaw przywędrowała do języka polskiego z języka tureckiego, a pochodzi ze średniowiecznego języka perskiego. Oznacza specjalną technikę gotowania ryżu.
Składniki
Przygotowanie