Pilaw z karkówką, marchewką i pieczarkami. Jak zrobić pyszne danie z ryżu?
Pilaw z karkówką, marchewką i pieczarkami.
Fot. 123RF

Pilaw z karkówką, marchewką i pieczarkami. Jak zrobić pyszne danie z ryżu?

Pilaw przygotowuje się z ryżu z dodatkiem warzyw i kawałków mięsa. To pyszne danie obiadowe. Musisz wypróbować ten przepis!

Pilaw z karkówką, marchewką i pieczarkami, to proste danie, choć sama technika jego przyrządzania wymaga chwili cierpliwości. Jego warto się w nią uzbroić, aby spróbować tak pysznie przygotowanego dania z ryżu.

Co to jest pilaw?

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia. Przygotowuje się ją z ryżu lub kaszy bulgur z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa oraz dużej ilości ostrych przypraw.

To danie popularne na Bliskim Wschodzie, w krajach Azji Środkowej i na Bałkanach. Zostało wpisane nawet na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO jako element kultury Tadżykistanu i Uzbekistanu.

Nazwa pilaw przywędrowała do języka polskiego z języka tureckiego, a pochodzi ze średniowiecznego języka perskiego. Oznacza specjalną technikę gotowania ryżu.

Jak zrobić pilaw z karkówką, marchewką i pieczarkami

 

Składniki

  • 700 g karkówki
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 2 marchewki
  • szklanka ryżu
  • 1,5 l bulionu
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną patelnię z olejem włóż pokrojoną w kostkę karkówkę. Dodaj pieprz i sól. Możesz też użyć ostrych przypraw orientalnych, jeżeli lubisz mocniejsze przyprawianie.
  2. Podpiecz chwilę, później przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj pieczarki i polej wodą. Zapiecz 15 minut w 180 stopniach.
  3. Na patelni zeszklij marchewkę i cebulę. Dodaj do mięsa z pieczarkami, a następnie znów zapiecz 15 w 180 stopniach. Po tym czasie dosyp ryż i zalej bulionem. Piecz 1,5 godz. w 180 stopniach.

 

Czytaj więcej