O której godzinie jeść kolację, by wyszła nam na zdrowie?
Jedząc kolację odpowiednio wcześnie unikasz nie tylko nadwagi, ale też wielu chorób i zapewniasz sobie zdrowy sen
Fot. 123rf.com

O której godzinie jeść kolację, by wyszła nam na zdrowie?

O której godzinie powinno się jeść kolację? Choć nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi, jedno jest pewne – ostatni posiłek w ciągu dnia jest ważny i nie musimy z niego rezygnować. Jeśli wiemy, co jeść i o której godzinie, to nasz organizm będzie czerpał z kolacji wiele korzyści. Sprawdź, kiedy jest najlepsza pora na kolację i co zyskujesz jedząc ją raczej wcześniej niż później. 

Wokół tego, kiedy i czy w ogóle warto jeść kolację, narosło wiele mitów. Na pewno słyszałaś porady, aby zrezygnować z tego posiłku lub jeść go najpóźniej o 18:00, jeśli chcesz być zdrowa i zachować szczupłą sylwetkę. Czy naprawdę tak jest? Niestety, ale nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od... Ciebie.

Co warto jeść na kolację?

Kolacja to jeden z trzech głównych posiłków w ciągu dnia i wbrew pozorom jest dość ważna. Nie warto z niej rezygnować, choć oczywistym jest, że powinna być lekka. Nie tylko ze względu na sylwetkę, ale także zdrowie i poprawne funkcjonowanie organizmu. Specjaliści zalecają, by wartość kaloryczna kolacji stanowiła nie więcej, niż 20-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. 

Oczywistym jest, że przygotowując kolację rezygnujemy z bardzo tłustych i ciężkostrawnych produktów. Nie powinniśmy więc sięgać po dania smażone i pieczone z tłuszczem czy ciężkostrawne mięsa. Wbrew powszechnym mitom w kolacji nie trzeba pomijać węglowodanów. Lekarze i dietetycy przekonują, że dodatek złożonych węglowodanów do kolacji przynosi wiele korzyści, m.in. gwarantuje lepszą jakość snu i regenerację organizmu. Węglowodany złożone to produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz warzywa korzeniowe i liściaste.

Chorzy na cukrzycę powinni wybierać na ostatni posiłek w ciągu dnia produkty o niskim indeksie glikemicznym. W przeciwnym razie mogą się narazić na hiperglikemię lub hipoglikemię, które - szczególnie w nocy - mogą być dla nich bardzo groźne. 

O której godzinie jeść kolację?

57211210_m
Kolację najlepiej zjeść nie później niż 2-3 godziny przed snem.
Źródło

Ogromne znaczenie ma nie tylko, co jemy, ale też kiedy jemy. Jak to wygląda w przypadku kolacji? Wszystko zależy od tego, jaki styl życia prowadzisz i czy cierpisz na jakieś choroby przewlekłe, np. cukrzycę.

To nieprawda, że kolację powinno się jeść najpóźniej o godz. 18:00. Specjaliści zalecają, że standardowo ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być zjedzony nie później niż 2-3 godziny przed snem. W ten sposób posiłek zostanie strawiony, więc nasz żołądek i jelita będą oczyszczone, a zjedzony posiłek nie będzie się odkładał w formie tkanki tłuszczowej. A tak może się zdarzyć, kiedy jemy kolację tuż przed snem.

Od tej zasady są jednak wyjątki. Osoby chore na cukrzycę lub choroby przewlekłe układu pokarmowego, takie jak np. refluks czy wrzody żołądka, powinny ostatni posiłek jeść najpóźniej 3 godziny przed snem. Ich organizm musi zdążyć strawić cały posiłek przed snem. Zaleganie treści pokarmowej może nasilić objawy choroby oraz pogłębić uszkodzenia przewodu pokarmowego, a w przypadku cukrzyków może doprowadzić do groźnej hiperglikemii.

Wyjątkiem od reguły są także osoby trenujące wieczorem sport. Ich ciało potrzebuje dużo energii, która jest intensywnie spalana nawet do 3 godzin po zakończeniu treningu. Dlatego takie osoby powinny dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, wody oraz białka - substancji niezbędnych do regeneracji mięśni i uzupełnienia utraconych zasobów glikogenu. We śnie organizm regeneruje się, więc jeśli wieczorem intensywnie ćwiczysz, możesz zjeść kolację nawet godzinę przed snem. 

Jakie korzyści daje wczesne jedzenie kolacji?

Zbyt późne zasiadanie do obiadów oraz spożywanie sutych kolacji może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Natomiast jedząc ostatni posiłek wystarczająco wcześnie, zyskujemy lepszy, efektywny sen i... zdrowie. Co daje wczesne jedzenie kolacji?

  1. Lepszy wypoczynek. Posiłek z żołądka znika w ciągu 3-4 godzin, ale przez układ pokarmowy wędruje znacznie dłużej. Jeśli zjesz obfitą kolację tuż przed snem, spać pójdziesz z obciążonym żołądkiem lub jelitami, woreczkiem żółciowym i wątrobą. Te narządy będą się wysilać, by przetworzyć pokarm. U wielu osób powoduje to gorszy i płytszy sen oraz nocne koszmary. Natomiast oczyszczony układ pokarmowy to spokojniejszy i lepiej regenerujący sen. 
  2. Mniejsze ryzyko nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2. Kalorie przyjęte wieczorem organizm zachomikuje, bo od rana zdąży odłożyć w wątrobie zapas glikogenu. W wątrobowym magazynie wieczorna dostawa kalorii już się nie zmieści, jest więc transportowana do komórek tłuszczowych i tam przechowywana. Ląduje głównie na brzuchu – a nadwaga brzuszna jest jedną z przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2. Jedząc kolację odpowiednio wcześnie dbamy nie tylko o szczupłą sylwetkę, ale też o zdrowie
  3. Zmniejszone ryzyko choroby serca. Badania naukowców z Filadelfii wykazały, że późne spożywanie posiłków zwiększa niebezpieczeństwo nadciśnienia tętniczego. Kobiety, które z dziennej dawki kalorii sporą porcję zjadały wieczorem, miały ogólnie wyższe ciśnienie. A cukrzyca w połączeniu z nadciśnieniem to dla serca zabójczy duet.
  4. Mniejsze ryzyko chorób układu pokarmowego. W pozycji leżącej oraz w trakcie snu proces trawienia znacznie zwalnia, co prowadzi do zastoju treści pokarmowej w układzie trawiennym. Długotrwałe przeciążenie układu pokarmowego może uszkadzać jego ściany i sprzyjać rozwojowi chorób przewodu pokarmowego, takich jak np. refluks lub wrzody żołądka.

 

Czytaj więcej