Nie lubisz przesłodzonych deserów? Wypróbuj przepis na muffiny z czerwonymi porzeczkami
Muffiny z czerwonymi porzeczkami.
Fot. 123RF

Nie lubisz przesłodzonych deserów? Wypróbuj przepis na muffiny z czerwonymi porzeczkami

Pysze muffinki z dodatkiem płatków owsianych, dekorowane czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną. To pyszny deser na lato – nie za słodki, dzięki kwaskowym owocom. Według naszego przepisu wyjdą puszyste i mięciutkie.

Aby muffinki wyszły idealne trzeba osobno połączyć składniki suche, a osobno mokre. Dopiero w kolejnym kroku łączy się suche z mokrym i delikatnie wymieszać. Ciasto na muffiny może zawierać zbożowe lub owocowe dodatki. Muffiny świetnie łączą się z właściwie każdymi owocami my proponujemy bardzo zdrowe sezonowe czerwone porzeczki. W połączeniu ze słodkim ciastem, będą smakowały idealnie.

Właściwości zdrowotne czerwonych porzeczek

Najważniejszą zaletą czerwonych porzeczek jest to, że zwiększają odporność organizmu dzięki dużej zawartości witaminy C. Wspomagają też pracę układu moczowego - powinny je jeść osoby cierpiące na zapalenie dróg moczowych. Porzeczki łagodzą też bóle menstruacyjne, wspomagają funkcjonowanie jelit. zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i regulują poziom złego cholesterolu we krwi. Podaj je niejadkowi, bo bardzo dobrze pobudzają apetyt.

Muffiny z czerwonymi porzeczkami

59762669_m — kopia
Muffiny z czerwonymi porzeczkami
Fot. 123rf.com

Czas: 45 minut
Koszt: 1,5 zł/porcja
Liczba kalorii: 210 kcal/porcja
Liczba porcji: 10

Składniki

  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • po 2/3 szklanki brązowego cukru i oleju
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść czerwonych porzeczek
  • bita śmietana

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, płatkami owsianymi, cukrem. Wrzuć oczyszczone porzeczki bez szypułek, wymieszaj.
  2. Do osobnego naczynia wlej olej i mleko, wbij jajka. Wymieszaj energicznie
    widelcem.
  3. Płynne składniki wlej do sypkich. Wymieszaj drewnianą łyżką albo szpatułką. Przełóż ciasto do foremek na muffiny. Wstaw do piekarnika.
  4. Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C. Udekoruj bitą śmietaną i owocami.

 

Czytaj więcej