Jak zrobić naleśniki z cukinii? Pomysł na pyszne niskokaloryczne danie z sezonowych warzyw
Naleśniki z cukinii.
Fot. 123RF

Jak zrobić naleśniki z cukinii? Pomysł na pyszne niskokaloryczne danie z sezonowych warzyw

Naleśniki z cukinii są podobne do placków ziemniaczanych, ale mniej węglowodanów. Będą smakowały z odrobiną kwaśnej śmietany. Pasują jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków. Są niskokaloryczne i bardzo smaczne.  

Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Naleśniki z cukinii są bardzo łatwe do zrobienia, niskokaloryczne i są doskonałym sposobem, aby przemycić do diety trochę sezonowych warzyw. Mogą być podawane jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Naleśniki z cukinii

 

Składniki

  • 200 g startej cukinii
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • garść natki pietruszki
  • garść bazylii
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze na gładką masę.
  2. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Naleśniki z cukinii po turecku

Nieco inną wersją naleśników z cukinii jest mucver – to delikatne, chrupiące placki z cukinii popularne w Turcji. W tej wersji naleśniki z cukinii podawane są z sosem jogurtowym, posypane świeżym koperkiem. Do sosu jogurtowego można też dodać ząbek rozgniecionego czosnku.

Placuszki są chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i subtelnie ziołowe. Sprytna sztuczka sprawi, że placki będą chrupiące, a nie rozmiękłe. Polega ona na wyciśnięciu całej wody z cukinii przed wymieszaniem jej z pozostałymi składnikami.

Czytaj więcej