Naleśniki z cukinii są podobne do placków ziemniaczanych, ale mniej węglowodanów. Będą smakowały z odrobiną kwaśnej śmietany. Pasują jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków. Są niskokaloryczne i bardzo smaczne.
Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Naleśniki z cukinii są bardzo łatwe do zrobienia, niskokaloryczne i są doskonałym sposobem, aby przemycić do diety trochę sezonowych warzyw. Mogą być podawane jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Składniki
Przygotowanie
Nieco inną wersją naleśników z cukinii jest mucver – to delikatne, chrupiące placki z cukinii popularne w Turcji. W tej wersji naleśniki z cukinii podawane są z sosem jogurtowym, posypane świeżym koperkiem. Do sosu jogurtowego można też dodać ząbek rozgniecionego czosnku.
Placuszki są chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i subtelnie ziołowe. Sprytna sztuczka sprawi, że placki będą chrupiące, a nie rozmiękłe. Polega ona na wyciśnięciu całej wody z cukinii przed wymieszaniem jej z pozostałymi składnikami.