Pyszne pasty chrzanowe podkreślą smak wielu potraw. 5 prostych przepisów
Pasty chrzanowe podkreślają smak wielu dań
Fot. 123rf.com

Pyszne pasty chrzanowe podkreślą smak wielu potraw. 5 prostych przepisów

Pasty chrzanowe to doskonały dodatek do wielu dań, nie tylko na Wielkanoc. Znakomicie podkreślają smak potraw, takich jak np. różnego rodzaju pieczenie, wędliny, pasztety oraz biała kiełbasa. Wypróbuj 5 naszych prostych przepisów na pasty chrzanowe i sprawdź, z czym je podawać. 

Pasty chrzanowe mogą z powodzeniem zastąpić sosy jako dodatek do dań. Odpowiednia kompozycja smakowa podkreśla aromat potrawy. Jak je zrobić i z czym podawać?

Do czego dodawać pastę chrzanową?

Pasty chrzanowe doskonale sprawdzą się do różnego rodzaju dań. Pasują do chleba, pasztetu, dań mięsnych, wędlin, białej kiełbasy i różnego rodzaju pieczeni. Wszystko zależy od rodzaju i smaku pasty chrzanowej. 

Wśród naszych propozycji znajdziesz pastę chrzanową z jajkiem, która najlepiej smakuje podana do różnego rodzaju mięs i wędlin. Pasta chrzanowa z rzeżuchą i kiełkami idealnie komponuje się z biała kiełbasą, a pasta z konfiturą - z wędlinami i pasztetami. Natomiast pasta chrzanowa z jabłkami i skórką pomarańczową podkreśla smak pieczeni, zwłaszcza schabu i karczku, a pasta z suszoną żurawiną - pieczonej kaczki z jabłkami. 

Pasta chrzanowa z jajkami

144519923_m
Pasta chrzanowa z jajkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 18 dag chrzanu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Jajka obierz i oddziel żółtka. Utrzyj je na gładką masę z cukrem. Dodaj odciśnięty z soku starty chrzan. Śmietanę ubijaj mikserem, aż stanie się puszysta. Następnie delikatnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Na koniec wrzuć pokrojone w drobną kostkę białko. Dokładnie wymieszaj. Pasta doskonale podkreśli smak mięs i wędlin.

Pasta chrzanowa z rzeżuchą

57114844_m
Pasta chrzanowa z rzeżuchą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 5 łyżek świeżo posiekanej rzeżuchy
  • 1 łyżka posiekanych kiełków słonecznika
  • 4 łyżki startego chrzanu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Chrzan odciśnij z nadmiaru soku. Dolej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną rzeżuchę, kiełki słonecznika i śmietanę. Wymieszaj, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dopraw do smaku i wymieszaj. Pasta doskonale komponuje się z białą kiełbasą.

Pasta chrzanowa z jabłkami i skórką pomarańczową

168259800_m
Pasta chrzanowa z jabłkami i skórką pomarańczową
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 18 dag chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 winne jabłka, najlepiej ligole lub cortlandy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sparz wrzątkiem pomarańcze i zetrzyj z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wyciśnij sok. Chrzan obierz, zetrzyj, przełóż na sitko i odciśnij z niego nadmiar soku. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce. Skórkę pomarańczową dokładnie wymieszaj z jabłkami i sokiem pomarańczowym. Dodaj chrzan, przypraw do smaku i raz jeszcze wymieszaj. Pasta podkreśli smak pieczonych mięs, zwłaszcza schabu i karczku.

Pasta chrzanowa z suszoną żurawiną

17668249_m
Pasta chrzanowa z suszoną żurawiną
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 18 dag chrzanu
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Żurawinę zalej gorącą wodą i mocz przez 1 godzinę. Osusz i posiekaj. Wymieszaj z chrzanem. Dopraw do smaku. Pasta podkreśli smak kaczki pieczonej z jabłkami.

Pasta chrzanowa z konfiturą

130565260_m
Pasta chrzanowa z konfiturą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 łyżki konfitury, najlepiej z owoców leśnych lub śliwek
  • 3 łyżki chrzanu

Sposób przygotowania:

Konfiturę wymieszaj z chrzanem. Podawaj do pasztetów i wędlin.

 

Czytaj więcej