Pasty chrzanowe to doskonały dodatek do wielu dań, nie tylko na Wielkanoc. Znakomicie podkreślają smak potraw, takich jak np. różnego rodzaju pieczenie, wędliny, pasztety oraz biała kiełbasa. Wypróbuj 5 naszych prostych przepisów na pasty chrzanowe i sprawdź, z czym je podawać.
Pasty chrzanowe mogą z powodzeniem zastąpić sosy jako dodatek do dań. Odpowiednia kompozycja smakowa podkreśla aromat potrawy. Jak je zrobić i z czym podawać?
Pasty chrzanowe doskonale sprawdzą się do różnego rodzaju dań. Pasują do chleba, pasztetu, dań mięsnych, wędlin, białej kiełbasy i różnego rodzaju pieczeni. Wszystko zależy od rodzaju i smaku pasty chrzanowej.
Wśród naszych propozycji znajdziesz pastę chrzanową z jajkiem, która najlepiej smakuje podana do różnego rodzaju mięs i wędlin. Pasta chrzanowa z rzeżuchą i kiełkami idealnie komponuje się z biała kiełbasą, a pasta z konfiturą - z wędlinami i pasztetami. Natomiast pasta chrzanowa z jabłkami i skórką pomarańczową podkreśla smak pieczeni, zwłaszcza schabu i karczku, a pasta z suszoną żurawiną - pieczonej kaczki z jabłkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka obierz i oddziel żółtka. Utrzyj je na gładką masę z cukrem. Dodaj odciśnięty z soku starty chrzan. Śmietanę ubijaj mikserem, aż stanie się puszysta. Następnie delikatnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Na koniec wrzuć pokrojone w drobną kostkę białko. Dokładnie wymieszaj. Pasta doskonale podkreśli smak mięs i wędlin.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Chrzan odciśnij z nadmiaru soku. Dolej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną rzeżuchę, kiełki słonecznika i śmietanę. Wymieszaj, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dopraw do smaku i wymieszaj. Pasta doskonale komponuje się z białą kiełbasą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sparz wrzątkiem pomarańcze i zetrzyj z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wyciśnij sok. Chrzan obierz, zetrzyj, przełóż na sitko i odciśnij z niego nadmiar soku. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce. Skórkę pomarańczową dokładnie wymieszaj z jabłkami i sokiem pomarańczowym. Dodaj chrzan, przypraw do smaku i raz jeszcze wymieszaj. Pasta podkreśli smak pieczonych mięs, zwłaszcza schabu i karczku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Żurawinę zalej gorącą wodą i mocz przez 1 godzinę. Osusz i posiekaj. Wymieszaj z chrzanem. Dopraw do smaku. Pasta podkreśli smak kaczki pieczonej z jabłkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Konfiturę wymieszaj z chrzanem. Podawaj do pasztetów i wędlin.