Młode warzywa z piekarnika. Prosty przepis na chrupiący wegetariański obiad
Iwona Milewska
08.06.2021 11:27
Młode warzywa są tak smaczne i chrupiące, że nie potrzebują już żadnych dodatków, mogą więc być świetnym wegetariańskim daniem obiadowym. Dodatkowo przypraw je świeżymi ziołami, dzięki czemu zyskają wspaniały smak i aromat. Ta potrawa ma jeszcze jedną ważną zaletę – jest banalnie prosta w przygotowaniu!
Pieczone młode warzywa
Wartość kaloryczna 1 porcji: 505 kcal
Czas przygotowania: 45 min
Przepis na: 2 porcje
Składniki:
4 marchewki
2 buraki
4 ziemniaki
2 cebule
ząbek czosnku
po gałązce świeżego tymianku i rozmarynu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Wyszoruj ziemniaki i buraki, przekrój je na połówki. Marchewki oskrob i przekrój wzdłuż na pół, jeśli są duże. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz tylko z wierzchniej warstwy łupin i przekrój w poprzek.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej warzywa i skrop je oliwą. Posyp tymiankiem i rozmarynem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz 30 minut lub aż warzywa się zrumienią. Podawaj z sosem typu tzatziki (z jogurtu greckiego, ogórka i koperku).