Młode warzywa z piekarnika. Prosty przepis na chrupiący wegetariański obiad
Pieczone młode warzywa
Fot. 123rf.com

Młode warzywa z piekarnika. Prosty przepis na chrupiący wegetariański obiad

Młode warzywa są tak smaczne i chrupiące, że nie potrzebują już żadnych dodatków, mogą więc być świetnym wegetariańskim daniem obiadowym. Dodatkowo przypraw je świeżymi ziołami, dzięki czemu zyskają wspaniały smak i aromat. Ta potrawa ma jeszcze jedną ważną zaletę – jest banalnie prosta w przygotowaniu!

Pieczone młode warzywa

104930508_m
Młode warzywa z piekarnika
123RF

 

Wartość kaloryczna 1 porcji: 505 kcal

Czas przygotowania: 45 min

Przepis na: 2 porcje

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • po gałązce świeżego tymianku i rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj ziemniaki i buraki, przekrój je na połówki. Marchewki oskrob i przekrój wzdłuż na pół, jeśli są duże. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz tylko z wierzchniej warstwy łupin i przekrój w poprzek.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej warzywa i skrop je oliwą. Posyp tymiankiem i rozmarynem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz 30 minut lub aż warzywa się zrumienią. Podawaj z sosem typu tzatziki (z jogurtu greckiego, ogórka i koperku).

Czytaj więcej