Łosoś w cieście francuskim to pyszny pomysł na ciepłą kolację. Ryba jest bogata w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, zatem posiłek będzie nie tylko smaczny, ale dostarczy także organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W dodatku przygotowanie tego dania jest proste. Jak je zrobić?
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, ceniona na całym świecie za walory smakowe i zdrowotne. Przyrządza się go bardzo łatwo, ma też wiele innych zalet.
Jest bogaty w białko, witaminy A, D i E i korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Choć łososia zalicza się do ryb morskich, to tak naprawdę jest dwuśrodowiskowy. Żyje w morzu, ale na tarło wpływa do rzek, również Wisły i Odry.
W sklepach znajdziemy 3 gatunki łososia: norweski (łosoś atlantycki), dziki bałtycki, dziki pacyficzny. Łosoś norweski pochodzi głównie z krajów skandynawskich, ale hoduje się go także w Szkocji i na Wyspach Owczych. Łosoś bałtycki zwany szlachetnym żyje dziko w Bałtyku. Pod nazwą łososia dzikiego pacyficznego kryją się takie podgatunki, jak: czawycza, keta, kiżucz, gorbusza i nerka. Stek z łososia wystarczy skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Łosoś to nieodzowny składnik tradycyjnego japońskiego sushi.
Czas: 60 minut
Koszt: 3-3,50 zł/porcja
Liczba kalorii: 340 kcal/porcja
Liczba porcji: 6