Łosoś w cieście francuskim? Wypróbuj to pyszne połączenie!
Łosoś w cieście francuskim.
Fot. 123RF

Łosoś w cieście francuskim? Wypróbuj to pyszne połączenie!

Łosoś w cieście francuskim to pyszny pomysł na ciepłą kolację. Ryba jest bogata w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, zatem posiłek będzie nie tylko smaczny, ale dostarczy także organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W dodatku przygotowanie tego dania jest proste. Jak je zrobić?

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, ceniona na całym świecie za walory smakowe i zdrowotne. Przyrządza się go bardzo łatwo, ma też wiele innych zalet.

Dlaczego warto jeść łososia?

Jest bogaty w białko, witaminy A, D i E i korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Choć łososia zalicza się do ryb morskich, to tak naprawdę jest dwuśrodowiskowy. Żyje w morzu, ale na tarło wpływa do rzek, również Wisły i Odry.

W sklepach znajdziemy 3 gatunki łososia: norweski (łosoś atlantycki), dziki bałtycki, dziki pacyficzny. Łosoś norweski pochodzi głównie z krajów skandynawskich, ale hoduje się go także w Szkocji i na Wyspach Owczych. Łosoś bałtycki zwany szlachetnym żyje dziko w Bałtyku. Pod nazwą łososia dzikiego pacyficznego kryją się takie podgatunki, jak: czawycza, keta, kiżucz, gorbusza i nerka. Stek z łososia wystarczy skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Łosoś to nieodzowny składnik tradycyjnego japońskiego sushi.

Łosoś w cieście francuskim

14367012_m
Soczysty łosoś w cieście francuskim.
123 RF

Czas: 60 minut
Koszt: 3-3,50 zł/porcja
Liczba kalorii: 340 kcal/porcja

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • cebula
  • 300 g szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 300 g filetu z łososia bez skórki
  • jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Przesmaż na łyżce masła. Dodaj przebrany i opłukany szpinak. Duś razem, mieszając, kilka minut. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Płat ciasta francuskiego rozłóż na blacie (jeśli używasz ciasta mrożonego, musisz je wcześniej rozmrozić, najlepiej na półce w lodówce).
  3. Na połowie ciasta umieść przygotowany szpinak. Na nim rozłóż kawałki łososia. Złóż ciasto, przykrywając farsz. Starannie zlep brzegi. Wierzch ozdobnie ponacinaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Blachę wyłóż pergaminem. Umieść ciasto. Posmaruj je z wierzchu rozmąconym jajkiem, oprósz lekko solą. Wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Czytaj więcej