Kurczak z mieszanką chińską to sprawdzony sposób na smaczny i szybki obiad. Tak przygotowany kurczak jest miękki, soczysty i aromatyczny, a warzywa chrupiące. Danie podajemy z ryżem.
W codziennej kuchni warto korzystać z mrożonych warzyw. Mrożone warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych. Zachowują też swój piękny kolor. Co najważniejsze dania z gotowymi mieszankami warzyw są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mieszkankę chińską możemy przygotować z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym.
Kurczak z ryżem i mieszkanką warzyw chińskich
Składniki
- 3/4 szklanki białego ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 400 g mieszanki warzyw chińskich
- 3 pieczarki
- cebula
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę i włóż kurczaka. Duś na małym ogniu 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki oraz sól i pieprz.
- Po chwili duszenia wsyp mieszankę warzyw i na mniejszym ogniu duś przez 10 minut. Po tym czasie wlej sos sojowy i sos słodko-kwaśny.
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż przełóż na talerz i podawaj z kurczakiem z warzywami.