Kurczak z ryżem i warzywami w stylu chińskim. Przepis na szybki obiad [WIDEO]
Kurczak z ryżem i warzywami.
Fot. 123RF

Kurczak z ryżem i warzywami w stylu chińskim. Przepis na szybki obiad [WIDEO]

Kurczak z mieszanką chińską to sprawdzony sposób na smaczny i szybki obiad. Tak przygotowany kurczak jest miękki, soczysty i aromatyczny, a warzywa chrupiące. Danie podajemy z ryżem.

W codziennej kuchni warto korzystać z mrożonych warzyw. Mrożone warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych. Zachowują też swój piękny kolor. Co najważniejsze dania z gotowymi mieszankami warzyw są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mieszkankę chińską możemy przygotować z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym.

Kurczak z ryżem i mieszkanką warzyw chińskich

 

Składniki 

  • 3/4 szklanki białego ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g mieszanki warzyw chińskich
  • 3 pieczarki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i włóż kurczaka. Duś na małym ogniu 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki oraz sól i pieprz.
  2. Po chwili duszenia wsyp mieszankę warzyw i na mniejszym ogniu duś przez 10 minut. Po tym czasie wlej sos sojowy i sos słodko-kwaśny.
  3. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż przełóż na talerz i podawaj z kurczakiem z warzywami. 

 

Czytaj więcej