Kultowe włoskie dania. Lasagne z mięsem i cukinią, spaghetti carbonara, farfalle z pulpetami w sosie szpinakowym
Lasagne z mięsem i cukinią.
Fot. 123RF

Kultowe włoskie dania. Lasagne z mięsem i cukinią, spaghetti carbonara, farfalle z pulpetami w sosie szpinakowym

Włoskie dania są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Lasagne z mięsem i cukinią, spaghetti carbonara, farfalle z pulpetami w sosie szpinakowym to kultowe dania kuchni włoskiej. Musisz ich koniecznie spróbować. Mamy najlepsze przypisy.

 

Lasagne z mięsem i cukinią

Składniki:

  • opakowanie makaronu lasagne 
  • duża cukinia 
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego 
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka suszonej bazylii 
  • kilka gałązek tymianku 
  • sól 
  • pieprz 
  • łyżka bułki tartej 
  • 2 łyżki oleju

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Płaty makaronu wkładaj kolejno do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Odsącz i wyłóż na ściereczkę.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Rozgrzej olej na patelni i przesmaż mięso wraz z czosnkiem, koncentratem, ziołami, solą, pieprzem i bułką tartą.
  3. Przygotuj sos beszamelowy. Żaroodporną formę posmaruj olejem. Układaj warstwami makaron, mięso, cukinię i sos. Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.

47809539_m
Lasagne z mięsem i cukinią.
123RF

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti 
  • 4 żółtka 
  • 3 łyżki startego sera parmezan albo pecorino 
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w paseczki
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej (opcjonalnie)
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Żółtka roztrzep widelcem. Wymieszaj ze startym serem (zostaw trochę do posypania gotowej potrawy), dużą szczyptą soli i pieprzem.
  2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i trzymaj w cieple. Zachowaj 1/2 szklanki wody po gotowaniu.
  3. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pokrojony boczek. Gdy boczek się zrumieni, przełóż do niego ugotowany makaron i podlej wodą z gotowania. Podsmażaj, mieszając, aż makaron będzie gorący.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj szybko makaron z żółtkami z serem. Chodzi o to, aby żółtka nie ścięły się, tylko dokładnie okleiły makaron. Przełóż na talerze, posyp resztą sera i natką pietruszki (opcjonalnie). Oprósz pieprzem.
21988132_m
Spaghetti carbonara.
123RF

Farfalle z pulpetami w sosie szpinakowym

Składniki:

  • 400 g makaronu typu kokardki

Sos:

  • 400 g mrożonego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione 
  • 3 łyżki śmietany 22 procent

Pulpety:

  • 500 g mięsa drobiowego, mielonego
  • jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan 
  • duża szczypta czosnku w proszku
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki pulpetów. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Uformuj niewielkie kulki i piecz 20 minut.
  2. Na sos podduś szpinak ze śmietaną i czosnkiem na małym ogniu (10 minut). 3Ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj z sosem. Wyłóż na talerze, na wierzchu ułóż pulpety. Opcjonalnie obsyp ciecierzycą z puszki, obtoczoną w słodkiej papryce.
88985654_l
Farfalle w sosie szpinakowym z pulpecikami.
123RF

Czytaj więcej