Kotlety ziemniaczane zawinięte w boczku. Pyszne i sycące!
15.10.2021 11:25
Kotlety z gotowanych ziemniaków z cebulką owinięte cienkimi plasterkami pysznego boczku. Smakują wyśmienicie!
Kotlety ziemniaczane wybornie smakują same, w panierce lub owinięte w boczku. Można podawać je też z dodatkami. Podpowiadamy, jakimi!
Z czym podać kotlety ziemniaczane?
Kotlety ziemniaczane można podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, tatarskim, pomidorowym, koperkowym, czosnkowym lub warzywnym. Pysznie będą też smakowały z gulaszem lub surówkami, np. coleslaw, marchewkową z jabłkiem lub buraczkami.
Kotlety ziemniaczane zawinięte w boczku
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
1 kg ziemniaków
1 mała cebula
masło
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
12 plasterków wędzonego boczku
sól, pieprz
olej
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie z solą do miękkości. Odlej, lekko przestudź, a następnie przeciśnij przez praskę, zmiel lub utłucz.
Obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę. Usmaż na jasnozłoty kolor, przełóż do miski z ziemniakami. Wbij jajko, wsyp 3/4 szklanki mąki. Wyrabiaj gładką masę, dosypując w razie potrzeby resztę mąki (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków).
Powstałą masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formuj płaskie kotleciki. Każdy owiń dwoma cienkimi plasterkami wędzonego boczku, tworząc zgrabne pakieciki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Ostrożnie wkładaj kotleciki. Smaż kilka minut. Przewróć na drugą stroną i dosmażaj, aż boczek się zezłoci, a kotleciki będą zwarte w środku. Jeśli chcesz, gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.