Kotlety warzywne z selera to świetna propozycja na wegetariański obiad
Fot. 123rf.com
Obiady
Kotlety warzywne na wegetariański obiad. Doskonale zastąpią tradycyjne mielone!
01.02.2024 12:26
Masz ochotę na wege obiad? Tradycyjne kotlety mielone z powodzeniem zastąpią kotlety warzywne - wegetariańskie lub wegańskie. Mamy dla Ciebie 4 pyszne propozycje: warzywne kotlety z selera, kotlety warzywno-ziemniaczane, warzywne z kaszą gryczaną i pieczarkami oraz wegańskie burgery z burakami i kaszą jaglaną. Wszystkie smakują wyśmienicie!
Kotlety warzywne coraz częściej goszczą na naszych stołach zastępując klasyczne kotlety mielone. Wybierają je nie tylko wegetarianie i weganie, ale nawet miłośnicy mięsnej diety jako urozmaicenie menu. Nic dziwnego - są przepyszne i można je przygotować na dziesiątki sposobów. Przepisów na kotlety warzywne znajdziemy całe mnóstwo, więc z całą pewnością możemy dopasować danie do własnych preferencji smakowych.
Badania pokazują, że jeśli chcemy ograniczyć rozwój różnych chorób cywilizacyjnych, powinnyśmy jeść ok. 3 razy więcej warzyw dziennie niż przeciętnie zjadamy. Kotlety warzywne to doskonały sposób, by wprowadzić do diety więcej warzyw. Można je podać na obiad albo w bułce na kolację (np. zamiast wędliny, która działa prozapalnie i podnosi ciśnienie). Poza tym przez całą zimę warzywa korzeniowe i ziemniaki straciły na smaku, a zrobienie z nich kotletów do doskonały sposób, by go łatwo poprawić.
Kotlety warzywne mogą być przygotowane z samych warzyw lub warzyw z dodatkiem kaszy lub ryżu. Do większości przepisów dodaje się - tak jak w przypadku tradycyjnych mielonych - jajko oraz bułkę tartą dla połączenia masy. W wersji wegańskiej składniki te zastępują mąka i olej.
Kotlety warzywne można podawać samodzielnie z sosem lub z dodatkiem ryżu i surówek. Mogą być też jednym ze składników wegetariańskiego lub wegańskiego burgera.
Warzywne kotlety z selera
Składniki:
2 selery korzeniowe
2/3 szklanki mąki
2 marchewki
1 pęczek natki
5 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
ok. 1/2 szklanki bułki tartej
3 jajka
1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw
sól
olej
Sposób przygotowania:
Seler oraz marchewki obierz, umyj. Marchewki pokrój w grubszą kostkę, a seler na 10 plasterków. Warzywa włóż do garnka. Dodaj 2 łyżeczki soli, ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dołóż związany pęczek natki pietruszki. Zalej wodą, tak by warzywa były przykryte. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
Podgotowane selerowe plastry wyjmij, osusz, dobrze wystudź. Na jeden talerz wbij jajka, roztrzep je widelcem. Na drugi wsyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą
Plastry selera oprósz mieszanką przypraw i mąką. Panieruj je w jajkach i obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej. Wkładaj partiami selerowe sznycle i smaż na rumiano z obu stron.
Rada kucharza
Ok. 1/2 bułki tartej możesz zastąpić mielonymi włoskimi orzechami, które świetnie podkreślają smak selera.
Kotlety ziemniaczano-warzywne
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 marchewka
1 mała cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
2 jajka sól
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmiel albo przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia.
Marchewkę obierz, cukinię oczyść, warzywa opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Mocno odciśnij sok. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce klarowanego masła. Potem dodaj startą marchewkę i cukinię. Warzywa smaż razem kilka minut. Odstaw do wystudzenia.
Puree ziemniaczane połącz ze startymi warzywami z patelni, jajkami, natką i koperkiem. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz curry i solą. Całość dobrze wyrób. Z masy uformuj 12 kotlecików.
Wkładaj po 6 sztuk na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż po ok. 5 minut z każdej strony.
Rada kucharza
Kotleciki ziemniaczane są bardzo delikatne, dlatego smaż je na małym płomieniu i delikatnie przewracaj łopatką.
Warzywne kotlety z kaszą gryczaną i pieczarkami
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
40 dag pieczarek
10 dag sera feta (ew. bryndzy)
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
czarny pieprz
sól
olej do smażenia kotletów
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną wsyp do garnka. Zalej ok. 1 i 3/4 szklanki posolonej wody. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Potem garnek z kaszą zdejmij, zawiń w ręcznik albo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostaw tak na 30 minut, by kasza doszła.
W tym czasie pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym ręcznikiem, posiekaj, a następnie smaż na 1 łyżeczce oleju przez 5 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Czosnek obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pieczarkami, jajkiem oraz fetą. Dodaj 2/3 szklanki bułki tartej. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Masę dobrze wyrób. Uformuj z niej 8 kotletów. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. Smaż na oleju na rumiano z obu stron.
Rada kucharza
Kotlety będą miały lekko orzechowy smak, jeśli suche ziarenka kaszy uprażysz na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Wegańskie burgery z burakami i kaszą jaglaną
Składniki:
3 buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki słonecznika
po 1/4 szklanki mąki i oleju
po 2 łyżki sosu sojowego, sezamu i posiekanej natki
mielony imbir
sól
pieprz;
Oraz:
bułki i warzywa
Sposób przygotowania:
Buraczki wyszoruj. Gotuj w łupinach 1 godzinę. Wyjmij je, wystudź, polewając zimną wodą i obierz z łupinek. Kaszę opłucz na sitku, przesyp do garnka. Zalej 3 szklankami posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 15 minut. Odstaw, by wystygła.
W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Buraczki zetrzyj. Wymieszaj z kaszą, posiekaną cebulą oraz słonecznikiem, sezamem i mąką. Dodaj natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, imbir, sól i pieprz (do smaku). Dobrze wymieszaj.
Z masy uformuj 6 kotletów. Spłaszcz je dłonią. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Burgery lekko obsmaż z obu stron. Potem ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz 15 minut. Podawaj w bułce z dodatkiem warzyw.
Rada kucharza:
Burgery będą lżej strawne, jeśli dodatkowo przyprawisz je kminkiem. Najlepiej mielonym, by nasiona nie były wyczuwalne w kotletach.