Kacze udka zapiekane z owocami i ziołami – zachwycą smakiem i aromatem
17.06.2021 12:02
Kacze udka zapieczone w towarzystwie ziół i owoców to danie, które zachwyci kulinarnym kunsztem. Wykwintny obiad z teściami? A może rocznicowa kolacja z ukochanym? Niezależnie od tego, jaka szczególna okazja skłania cię do gotowania, połączenie soczystych jabłek i aromatycznego mięsa to prosty przepis na sukces. Jak to mówią, przez żołądek do serca!
Kacze udka z owocami
Przygotowanie: 120 min
Koszt: ok. 3-3,50 zł/porcja
Liczba kalorii: 350 kcal/porcja
Liczba porcji: 6
Składniki:
6 kaczych udek
2-3 gałązki rozmarynu
łyżeczka ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
cytryna
smalec z gęsi lub kaczki do smażenia
4 jabłka lub gruszki
sól, pieprz
słodka mielona papryka
Sposób przygotowania:
Udka umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z połowy cytryny.
Ułóż w misce, obłóż gałązkami rozmarynu. Odstaw na kilka godzin lub na noc.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu. Obsmaż mięso z każdej strony, przełóż do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem ze smażenia. Dodaj opłukane, i przekrojone na ćwiartki jabłka lub gruszki.
Piecz pod przykryciem w temp. 180°C. 80 minut.
Zdejmij pokrywę. Oprósz udka papryką, obłóż plasterkami z reszty cytryny i rozmarynem. Dopiekaj 20 minut w 190°C.