Kacze udka zapiekane z owocami i ziołami – zachwycą smakiem i aromatem
Fot. 123RF

Kacze udka zapiekane z owocami i ziołami – zachwycą smakiem i aromatem

Kacze udka zapieczone w towarzystwie ziół i owoców to danie, które zachwyci kulinarnym kunsztem. Wykwintny obiad z teściami? A może rocznicowa kolacja z ukochanym? Niezależnie od tego, jaka szczególna okazja skłania cię do gotowania, połączenie soczystych jabłek i aromatycznego mięsa to prosty przepis na sukces. Jak to mówią, przez żołądek do serca!

Kacze udka z owocami

96034427_l
Kacze udka z owocami.
123RF

 

Przygotowanie: 120 min

Koszt: ok. 3-3,50 zł/porcja

Liczba kalorii: 350 kcal/porcja

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 6 kaczych udek
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • smalec z gęsi lub kaczki do smażenia
  • 4 jabłka lub gruszki
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka

Sposób przygotowania:

  1. Udka umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z połowy cytryny.
  2. Ułóż w misce, obłóż gałązkami rozmarynu. Odstaw na kilka godzin lub na noc.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu. Obsmaż mięso z każdej strony, przełóż do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem ze smażenia. Dodaj opłukane, i przekrojone na ćwiartki jabłka
    lub gruszki.
  4. Piecz pod przykryciem w temp. 180°C. 80 minut.
  5. Zdejmij pokrywę. Oprósz udka papryką, obłóż plasterkami z reszty cytryny i rozmarynem. Dopiekaj 20 minut w 190°C.

Czytaj więcej