Zrzucenie zbędnych kilogramów to zawsze wielka satysfakcja. Podpowiadamy, jak utrzymać ten efekt, stosując proste triki.
W chłodne dni pij kompoty i jedz zupy
Gdy robi się chłodniej, zaczynamy więcej jeść, bo organizm chce się rozgrzać, wytwarzając energię z trawienia. Zamiast z tym walczyć, lepiej napić się ciepłego owocowego kompotu z dodatkiem przypraw korzennych lub zjeść zupę. Nasyci, dostarczy witamin i minerałów oraz rozgrzeje.
Zrezygnuj z masła na kanapce
Zamiast tego smaruj ją serkiem białym zmieszanym ze szczypiorkiem czy rzodkiewką (serek powinien mieć do 10 g tłuszczu). Najlepiej wybrać pieczywo razowe z siemieniem lnianym, które usprawni trawienie.
Jedz ryby
Nawet chude mięso hodowlane ma ok. 35 proc. tłuszczu. Dlatego zamiast niego jedz co drugi dzień ryby morskie. Mają dużo dobrych da zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Ogranicz tłuszcz zwierzęcy
Gotuj warzywa na parze
Zachowają najwięcej witamin. Najlepiej, by warzywa były półtwarde. Staraj się, by 1/3 każdego z głównych posiłków stanowiły właśnie warzywa.
Sięgaj po zdrowe przekąski
Gdy masz ochotę na przekąskę, wybierz taką, która ma mało cukru, a dużo błonnika, dzięki temu nasyci na dłużej.
Załóż dzienniczek
Zapisuj w nim codziennie, co zjadłaś i o której godzinie – pomoże ci to kontrolować, co jesz. Posiłków powinno być 5. Pamiętaj, że szklanka soku czy kawa z mlekiem albo przekąska też jest posiłkiem.