Gołąbki z młodej kapusty. Tradycyjne z kaszą pęczak i pikantne bez zawijania
Tradycyjne gołąbki z kaszą pęczak.
Fot. 123RF

Gołąbki z młodej kapusty. Tradycyjne z kaszą pęczak i pikantne bez zawijania

Gołąbki z młodej kapusty. Tradycyjne z kaszą pęczak czy pikantne bez zawijania? Które wybierasz?

Tradycyjne gołąbki z kaszą pęczak

32928966_m
Tradycyjne gołąbki z kaszą pęczak.
123RF

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 70 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • po 1 łyżeczce suszonego majeranku,
    oregano oraz lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść, delikatnie wytnij głąb, główkę włóż do wrzątku. Po 2-3 minutach wyjmij, zdejmij
    wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wody, gotuj, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak,
    aż rozdzielisz wszystkie liście.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem, jajkiem i kaszą. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wyrób. Rozłóż na 12 największych liściach, resztą liści wyłóż formę. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem z sosem sojowym. Zapiekaj ok. 40 minut w 190°C. Podawaj np. z zapiekanymi warzywami.

Pikantne gołąbki bez zawijania

97376449_m
Pikantne gołąbki bez zawijania.
123RF

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 parówki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • cząber
  • olej do smażenia
  • posiekany koperek
  • grubo mielony czerwony pieprz
    do posypania

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść, opłucz, usuń uszkodzone liście i głąb, resztę drobniutko poszatkuj. Lekko posól i odłóż na bok. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Parówki posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Żółty ser grubo zetrzyj. Posoloną kapustę odciśnij. Jajka wbij do dużej miseczki. Dodaj śmietanę oraz mąkę i ser. Dołóż rozdrobnione warzywa i parówki.
  2. Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cząbrem. Dobrze ją wyrób. Potem uformuj 6 grubszych burgerów. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane kotlety. Smaż na rumiano po 4-5 minut z każdej strony. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp koperkiem i czerwonym pieprzem. Serwuj z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem.

 

Czytaj więcej