Gnocchi z pesto bazyliowym. Przepis na pyszne włoskie kluseczki
01.10.2021 10:35
Gnocchi to pyszne włoskie kluski z ziemniaków. Podane z aromatycznym pesto bazyliowym, posypane parmezanem i listkami świeżej bazylii smakują wyśmienicie. Spróbuj koniecznie!
Bardzo prosty przepis na włoskie gnocchi z pesto. Wystarczy ulepić i ugotować kluski, a potem wymieszać z aromatycznym sosem. Zatem do dzieła!
Gnocchi – popularne włoskie kluski
Gnocchi (czytaj ńokki) to kluseczki podobne do polskich kopytek, które pochodzą z Włoch, ale na dobre zadomowiły się w Polsce. W każdym regionie Italii popularne są różne wersje tych klusek, np. z ziemniaków, warzywnego purée, mąki gryczanej czy sera.
Z czym można jeść gnocchi? Dobrymi dodatkami będą sosy, np. pomidorowy, grzybowy lub różne rodzaje pesto. Po włosku słowo gnocchi oznacza 'grudy' i nawiązuje do wyglądu kluseczek.
Gnocchi z pesto bazyliowym
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
1 kg obranych ziemniaków
300 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki bazyliowego sosu pesto
kilka gałązek świeżej bazylii
3 dag sera typu parmezan
sól
Przygotowanie
Ziemniaki wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odlej i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, zmiel w maszynce lub utłucz. Dodaj przesianą mąkę, wbij jajko. Zagnieć ciasto, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe.
Z przygotowanego ciasta uformuj na stolnicy wałeczki o średnicy 1,5-2 cm. Urywaj lub odkrawaj niewielkie kawałki. Jeśli chcesz, w każdym gnocchi możesz zrobić rowki. Użyj do tego wypukłej strony widelca.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Partiami wrzucaj kluseczki. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj jeszcze 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.
Gotowe gnocchi wymieszaj z bazyliowym pesto. Opłucz i osusz gałązki bazylii, oderwij listki. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce. Przed podaniem na stół gnocchi posyp serem. Udekoruj listkami bazylii. Jeśli chcesz, włoskie kopytka możesz też serwować z sosem pomidorowym.