Filet z kurczaka z warzywami na 3 sposoby. Pomysły na oryginalny obiad
09.06.2022 09:46
Filet z kurczaka to podstawa wielu dań obiadowych. Połączmy go z warzywami, a uzyskamy pyszne danie będące ciekawą odmianą dla tradycyjnego kotleta w panierce. Sprawdź, jak przygotować mięso z kurczaka, aby było aromatyczne i soczyste oraz wypróbuj nasze propozycje: sznycle z kurczaka z bakłażanem i pomidorem, filety z kurczaka z kapustą zawijane w ciasto francuskie oraz roladki z kurczaka z ogórkiem i papryką.
Białe chude mięso z kurczaka z dodatkiem warzyw to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie takiej potrawy nie zajmuje wiele czasu, a smak jest genialny!
Co robić by filet z kurczaka był soczysty i aromatyczny?
Filet z kurczaka to jedno z najdelikatniejszych mięs i przez to najłatwiejszym do przygotowania. Niestety, czasem popełniamy błędy w przygotowaniu, smażeniu i pieczeniu fileta z kurczaka, przez co mięso jest twarde i przesuszone. Co robić, aby uniknąć takiej sytuacji?
Przede wszystkim powinniśmy zacząć od marynowania mięsa. Nawet krótkie marynowanie w przyprawach sprawi, że mięso najdzie aromatem i nie będzie mdłe. Zanim więc przystąpimy do obróbki termicznej mięsa, natrzyjmy je przyprawami i pozostawmy chociaż na 15 minut pod przykryciem.
Mięso z kurczaka jest delikatne, więc nie należy trzymać go w smażeniu lub pieczeniu zbyt długo, bo zrobi się suche. Filet z kurczaka kładziemy koniecznie na rozgrzanej patelni, ponieważ wtedy zewnętrzna strona mięsa szybko się zetnie i "uwięzi" wewnątrz wodę, a mięso będzie soczyste. Filet z kurczaka to nie stek, więc nie smażymy go zmieniając co kilka minut stronę. Filet z kurczaka przekładamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pierwsza będzie już dobrze wysmażona. Podczas smażenia nie dociskamy piersi do patelni czy blaszki, ponieważ wtedy woda z jej wnętrza wydostaje się na zewnątrz, więc mięso będzie suche. Jeśli z piersi wypłynęło sporo soków, warto przechylić lekko naczynie, zebrać je łyżką i kilkukrotnie polać mięso.
Jeśli chodzi o pieczenie, powinno się stosować tę samą zasadę, co w przypadku smażenia - włożyć mięso do już dobrze rozgrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza. W takich warunkach pierś z kurczaka upiecze się w 25-30 minut.
Warto pamiętać o tym, że mięso z kurczaka po smażeniu i pieczeniu powinno "odpocząć", tzn. powinno poleżeć przez 7-10 minut. W tym czasie soki równomiernie rozprowadzają się po całym kawałku, a mięso jest soczyste.
Sznycle z kurczaka z bakłażanem i pomidorem
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
1 mały bakłażan
2-3 pomidory
10 dag żółtego sera (np. gouda)
ok. 10 łyżek bułki tartej
2 jajka
2 łyżki mąki
2 małe ząbki czosnku
sól
pieprz
ziołowa przyprawa do drobiu
olej do smażenia
trochę natki pietruszki do posypania
sałata do dekoracji
Sposób przygotowania:
Filety opłucz. Każdy rozetnij na 2 płaty. Lekko je rozbij. Natrzyj posiekanym czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i ziołowa przyprawą.
Sznycle oprósz mąką. Potem panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Panierkę mocno dociśnij. Kotlety smaż na oleju ok. 7 minut, obracając.
Bakłażana i pomidory umyj, osusz, pokrój w plasterki. Usmażone kotlety ułóż na blasze. Rozłóż na nich warzywa. Posyp solą oraz pieprzem.
Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim kotlety. Piecz je ok. 25 minut w temp. 170 st. C. Gotowe sznycle ułóż na liściach sałaty. Posyp posiekaną natką.
Filet z kurczaka z kapustą zawijany w cieście francuskim
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1/4 małej główki młodej kapusty
10 dag fety
1 op. ciasta francuskiego
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
mielona słodka papryka
1 żółtko
sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Stop 1 łyżkę masła. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem i posmaruj filety. Kapustę oczyść, drobnoposzatkuj. Smaż 5 minut na reszcie masła. Wymieszaj z koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Ser pokrusz, dodaj do kapusty.
Płat ciasta potnij na 4 kawałki. Lekko rozwałkuj. Potem ułóż je na blasze z pergaminem. Dwa boki każdego kwadratu ponacinaj, tak by powstały paski, środek pozostaw w całości. Na kawałkach ciasta ułóż filety. Każdy przykryj porcją kapusty i paskami ciasta, tak by zachodziły na siebie. Wierzchy posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem.
Piecz około 30 minut w temperaturze 210°C.
Roladki z kurczaka z papryką i ogórkiem
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
4 ogórki konserwowe
po kawałku czerwonej i żółtej papryki
1 cebula
1 łyżka masła
mielona słodka papryka
pieprz
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe potnij w słupki. Cebulę obierz, posiekaj. Kawałki czerwonej i żółtej papryki pokrój w kosteczkę. Rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż paprykę. Smaż 5 min. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką.
Filety rozetnij na 4 płaty. Ułóż na deseczce. Przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij. Usuń folię. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Na sznyclach rozłóż ogórki i paprykowy farsz.
Ciasno zwiń. Zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Włóż roladki. Zrumień je ze wszystkich stron na dużym płomieniu. Potem zmniejsz ogień i smaż dalej jeszcze przez około 10 minut.