Curry kalafiorowe z ciecierzycą to szybka propozycja na wegetariański obiad
Fot. 123RF
Obiady
Ekspresowe warzywne curry. Przepisy na aromatyczne wegetariańskie dania
02.08.2021 14:36
Warzywne curry to proste i szybkie wegetariańskie danie, które smakuje obłędnie dzięki dodatkowi orientalnych przypraw. Będzie dobre też następnego dnia, dlatego nadaje się na obiad, ale też do lunch boxa do pracy. Proponujemy dwie wersje: curry kalafiorowe z ciecierzycą lub curry fasolowe z groszkiem i marchewką.
Warzywne curry przyrządza się ekspresowo. W dodatku potrzeba naprawdę niewiele składników, żeby stworzyć to pyszne danie. Ryż i warzywa znajdziemy w każdym sklepie, a aromatu nadadzą mu orientalne przyprawy. To zdrowe i wegetariańskie danie, które smakuje wyśmienicie.
Curry kalafiorowe z ciecierzycą
Składniki
1 kalafior
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka oleju
kawałek imbiru (2 cm)
2 ząbki czosnku
po 2 łyżeczki curry i kurkumy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
po 1 szklanki bulionu z warzyw i passaty
1 puszka ciecierzycy
sól
1 szklanka mleka kokosowego
Przygotowanie
Kalafior oczyść, wymocz w zimnej wodzie, podziel go na różyczki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj. Ciecierzycę opłucz i osącz. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek, cebulę, imbir, kurkumę, curry, słodką paprykę. Mieszając, smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy wlej kolejno 3-4 łyżki mleka kokosowego. Wymieszaj, by powstała gęsta pasta. Dolej do niej gorący bulion oraz resztę mleka. Przypraw do smaku solą. Doprowadź do wrzenia.
Do sosu wrzuć różyczki kalafiora i pokrojone marchewki. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś warzywa w sosie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj passatę i ciecierzycę. Gotowe danie udekoruj np. listkami świeżej mięty.
Jeśli nie wykorzystałaś całego kalafiora, resztę owiń lekko wilgotną ściereczką i włóż do lodówki. Dzięki temu będzie jędrny i smaczny jeszcze przez 5-7 dni.
Curry fasolowe z groszkiem i marchewką
Składniki
po 1 puszce zielonego groszku i czerwonej fasoli
3 pomidory
2 średnie cebule
kawałek świeżego imbiru
1 pomarańczowa papryka
2 marchewki
po 1 łyżeczce kurkumy, suszonej kolendry i curry
4 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka kuminu
1 chili
3 łyżki oleju
natka
Przygotowanie
Fasolę i groszek opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dobrze osącz. Czosnek oraz cebule obierz. Ząbki czosnku drobno posiekaj, a cebule potnij w kosteczkę.
Imbir obierz. Zamiast nożem możesz go obrać łyżeczką. Wbij jej brzeg w warzywo i zeskrobuj z niego skórkę. Dzięki temu łatwiej dostaniesz się do jego zakamarków.
Chili oczyść z pestek, strączek opłucz, osusz, pokrój w drobniutką kostkę. Marchewki obierz, umyj, drobno pokrój. Pomarańczową paprykę oczyść, opłucz, potnij w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kolendrę, kurkumę, curry, kumin i imbir. Smaż 1 minutę. Potem dodaj cebule, chili oraz czosnek. Smaż dalej, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy wrzuć marchewkę i paprykę. Smaż jeszcze 6 minut. Dodaj pomidory. Podlej 1 szklanką wrzącej wody. Wrzuć osączony groszek oraz fasolę. Duś przez 8 minut. Pod koniec curry posól do smaku. Udekoruj listkami natki.