Ekspresowe warzywne curry. Przepisy na aromatyczne wegetariańskie dania
Curry kalafiorowe z ciecierzycą to szybka propozycja na wegetariański obiad
Fot. 123RF

Ekspresowe warzywne curry. Przepisy na aromatyczne wegetariańskie dania

Warzywne curry to proste i szybkie wegetariańskie danie, które smakuje obłędnie dzięki dodatkowi orientalnych przypraw. Będzie dobre też następnego dnia, dlatego nadaje się na obiad, ale też do lunch boxa do pracy. Proponujemy dwie wersje: curry kalafiorowe z ciecierzycą lub curry fasolowe z groszkiem i marchewką.

Warzywne curry przyrządza się ekspresowo. W dodatku potrzeba naprawdę niewiele składników, żeby stworzyć to pyszne danie. Ryż i warzywa znajdziemy w każdym sklepie, a aromatu nadadzą mu orientalne przyprawy. To zdrowe i wegetariańskie danie, które smakuje wyśmienicie.

Curry kalafiorowe z ciecierzycą

29587086_m
Curry kalafiorowe z ciecierzycą.
123RF

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • kawałek imbiru (2 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżeczki curry i kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • po 1 szklanki bulionu z warzyw i passaty
  • 1 puszka ciecierzycy
  • sól
  • 1 szklanka mleka kokosowego

Przygotowanie

  1. Kalafior oczyść, wymocz w zimnej wodzie, podziel go na różyczki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj. Ciecierzycę opłucz i osącz. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek, cebulę, imbir, kurkumę, curry, słodką paprykę. Mieszając, smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy wlej kolejno 3-4 łyżki mleka kokosowego. Wymieszaj, by powstała gęsta pasta. Dolej do niej gorący bulion oraz resztę mleka. Przypraw do smaku solą. Doprowadź do wrzenia.
  3. Do sosu wrzuć różyczki kalafiora i pokrojone marchewki. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś warzywa w sosie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj passatę i ciecierzycę. Gotowe danie udekoruj np. listkami świeżej mięty.
  4. Jeśli nie wykorzystałaś całego kalafiora, resztę owiń lekko wilgotną ściereczką i włóż do lodówki. Dzięki temu będzie jędrny i smaczny jeszcze przez 5-7 dni.

Curry fasolowe z groszkiem i marchewką

139953659_m
Curry fasolowe z groszkiem i marchewką.
123RF

Składniki

  • po 1 puszce zielonego groszku i czerwonej fasoli
  • 3 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 2 marchewki
  • po 1 łyżeczce kurkumy, suszonej kolendry i curry
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 chili
  • 3 łyżki oleju
  • natka

Przygotowanie

  1. Fasolę i groszek opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dobrze osącz. Czosnek oraz cebule obierz. Ząbki czosnku drobno posiekaj, a cebule potnij w kosteczkę.
  2. Imbir obierz. Zamiast nożem możesz go obrać łyżeczką. Wbij jej brzeg w warzywo i zeskrobuj z niego skórkę. Dzięki temu łatwiej dostaniesz się do jego zakamarków.
  3. Chili oczyść z pestek, strączek opłucz, osusz, pokrój w drobniutką kostkę. Marchewki obierz, umyj, drobno pokrój. Pomarańczową paprykę oczyść, opłucz, potnij w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kolendrę, kurkumę, curry, kumin i imbir. Smaż 1 minutę. Potem dodaj cebule, chili oraz czosnek. Smaż dalej, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy wrzuć marchewkę i paprykę. Smaż jeszcze 6 minut. Dodaj pomidory. Podlej 1 szklanką wrzącej wody. Wrzuć osączony groszek oraz fasolę. Duś przez 8 minut. Pod koniec curry posól do smaku. Udekoruj listkami natki.

 

Czytaj więcej