Kartacze, znane też jako cepeliny, to podłużne kluski ziemniaczane wypełnione farszem. Smakują wyśmienicie okraszone skwarkami oraz cebulką. To tradycyjne regionalne danie to doskonały pomysł na obiad. Wypróbuj przepis na kartacze z mieloną wołowiną!
Kartacze w zależności od regionu Polski mają rozmaite nazwy. Większość osób zna je jako pyzy ziemniaczane. Na Śląsku nazywa się je cepelinami. Na Podlasiu to właśnie kartacze. Tam smakują najlepiej. Przygotowaliśmy przepis na kartacze z nadzieniem z mięsa wołowego, po który sięgają podlaskie gospodynie. Wypróbuj go koniecznie!
Kartacze z mięsem to nic innego jak duża, owalna i podłużna pyza ziemniaczana z mięsem. Podstawą kartaczy są ziemniaki. Najlepiej wybierać mączyste odmiany ziemniaków typu C, ewentualnie B. Do przygotowania kartaczy używa się gotowanych i surowych ziemniaków. Ciasto powinno mieć lekko gumowatą, kleistą konsystencję.
Kartacze z mięsem mielonym są najbardziej popularną wersją tego dania. Bardzo ważne jest przyprawienie farszu. Mięso powinno być soczyste z dodatkiem soli, pieprzu, cebuli, lubczyku i majeranku. Wegetarianie zamiast mięsa, mogą zrobić nadzienie z soczewicy, kapusty i pieczarek lub sera.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut + gotowanie 35 minut
Kaloryczność: 465 kcal
Składniki
Dodatkowo:
Przygotowanie