Domowe kartacze z mięsem wołowym. Przepis na regionalne danie lubiane w całej Polsce
Kartacze z mięsem wołowym.
Fot. 123RF

Domowe kartacze z mięsem wołowym. Przepis na regionalne danie lubiane w całej Polsce

Kartacze, znane też jako cepeliny, to podłużne kluski ziemniaczane wypełnione farszem. Smakują wyśmienicie okraszone skwarkami oraz cebulką. To tradycyjne regionalne danie to doskonały pomysł na obiad. Wypróbuj przepis na kartacze z mieloną wołowiną!

Kartacze w zależności od regionu Polski mają rozmaite nazwy. Większość osób zna je jako pyzy ziemniaczane. Na Śląsku nazywa się je cepelinami. Na Podlasiu to właśnie kartacze. Tam smakują najlepiej. Przygotowaliśmy przepis na kartacze z nadzieniem z mięsa wołowego, po który sięgają podlaskie gospodynie. Wypróbuj go koniecznie!

Co to są kartacze?

Kartacze z mięsem to nic innego jak duża, owalna i podłużna pyza ziemniaczana z mięsem. Podstawą kartaczy są ziemniaki. Najlepiej wybierać mączyste odmiany ziemniaków typu C, ewentualnie B. Do przygotowania kartaczy używa się gotowanych i surowych ziemniaków. Ciasto powinno mieć lekko gumowatą, kleistą konsystencję.

Kartacze z mięsem mielonym są najbardziej popularną wersją tego dania. Bardzo ważne jest przyprawienie farszu. Mięso powinno być soczyste z dodatkiem soli, pieprzu, cebuli, lubczyku i majeranku. Wegetarianie zamiast mięsa, mogą zrobić nadzienie z soczewicy, kapusty i pieczarek lub sera.

Kartacze z mięsem wołowym – przepis

97797448_m
Kartacze z mięsem.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut + gotowanie 35 minut
Kaloryczność: 465 kcal

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 50 dag mięsa wołowego (pręga, rostbef)
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek i lubczyk;

Dodatkowo:

  • 2 posiekane cebule oraz olej do polania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, połowę ugotuj, resztę zetrzyj. Starte ziemniaki odciśnij. Cebulę obierz. Ugotowane ziemniaki i cebulę zmiel. Dodaj do nich surowe ziemniaki oraz mąkę ziemniaczaną. Wbij jajko. Ciasto przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób.
  2. Mięso zmiel. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Nabieraj porcje ciasta. Formuj z nich placuszki i nakładaj porcję mięsnego farszu. Zlep, formując owalne kluski.
  3. Kartacze włóż delikatnie do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 35 minut (15 minut od momentu wypłynięcia). Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju.

 

Czytaj więcej