Domowe ciasto czereśniowe. Przepis na kruche ciasto z owocami dekorowane kratką na wierzchu
Kruche ciasto z czereśniami to idealny deser na lato
Fot. 123RF

Domowe ciasto czereśniowe. Przepis na kruche ciasto z owocami dekorowane kratką na wierzchu

Kruche ciasto z czereśniami dekorowane kratką na wierzchu wygląda bardzo efektownie i smakuje przepysznie. Świetnie sprawdzi się jako deser na letnie przyjęcia dla rodziny i znajomych. Sezonowe owoce  to nasze dobro narodowe, więc korzystajmy z nich jak najwięcej!

Pyszne, delikatne, kruche ciasto z czereśniami jest miękkie i rozpływa się w ustach. Polecamy nasz przepis.

Czereśnie to popularne letnie owoce. Świetnie smakują i mają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Podobnie jak wiśnie neutralizują działanie wolnych rodników, przez co spowalniają procesy starzenia się skóry. Dzięki zawartości potasu polecane są przy chorobach nerek – piasku i kamieniach nerkowych.

Czereśnie regulują stężenie cholesterolu we krwi i dostarczają dużej dawki jodu, którego mają więcej niż wiele ryb morskich. Są też niskokaloryczne.

Kruche ciasto z czereśniami - przepis

171920353_m
Kruche ciasto z czereśniami
Fot. 123rf.com

Czas: 90 minut
Koszt: 1,8 zł/porcja
Liczba kalorii: 280 kcal/porcja
Liczba porcji: 12

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka, sól
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 kg czereśni
  • 2-3 łyżki rumu lub aromatu rumowego
  • skórka i sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj masło, żółtka i cukier. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki.
  2. Czereśnie umyj, usuń pestki. Wymieszaj z rumem lub aromatem rumowym oraz sokiem i skórką z cytryny. Podduś kilka minut w rondlu.
  3. Ciastem wylep spód i boki tortownicy. Nałóż czereśnie.
  4. Z reszty ciasta zrób ozdobną kratkę. Piecz całość około 60 minut w temp. 180°C.

Czytaj więcej