Dobra panga nie jest zła! Przepis na pangę w sosie z owoców leśnych
Panga w sosie z owoców leśnych.
Fot. 123RF

Dobra panga nie jest zła! Przepis na pangę w sosie z owoców leśnych

Panga smażona na patelni w sosie z mrożonych owoców leśnych wprost rozpływa się w ustach! Możesz też wykorzystać żurawinę lub czarną porzeczkę. Kwaskowate owoce idealnie komponują się ze smakiem ryby. Przeczytaj, dlaczego nie musisz obawiać się jedzenia pangi i wypróbuj nasz przepis!

Panga w sosie z owoców leśnych to dobra propozycja na postny obiad. Można ją też przygotować na Wigilię zamiast karpia. To dobry pomysł, jeśli nie przepadasz za jego smakiem. Panga ma delikatne białe mięso, które wiele osób ceni sobie właśnie za brak rybiego zapachu.

Dobra panga nie jest zła

Panga to słodkowodna ryba, która w naturalnych warunkach żyje w delcie rzeki Mekong. Ta, którą kupujemy, pochodzi natomiast z hodowli przemysłowych, zlokalizowanych głównie w Wietnamie. Panga jest bardzo lubianą i często kupowaną rybą, i to mimo tego, że krąży wiele negatywnych opinii na jej temat.

Przede wszystkim wiele osób obawia się, że panga może być zanieczyszczona metalami ciężkimi. Oczywiście nie można tego wykluczyć, jednak warto podkreślić, że wszystkie ryby, jakie trafiają na rynek europejski, muszą mieć certyfikat jakości ASC (Aquaculture Stewardship Council). Mówi on o tym, że ryby pochodzą ze zrównoważonych hodowli, gdzie producenci troszczą się o środowisko. W ostatnich latach jakość pangi bardzo się poprawiła, ponieważ wietnamscy hodowcy ryb zaczęli w większym stopniu stawiać na ochronę środowiska naturalnego. 

Osoby, które lubią pangę, ale mimo wszystko obawiają się, czy nie zawiera szkodliwych substancji, mogą zdecydować się na jej droższy wariant z hodowli ekologicznych.  Warto jednak podkreślić, że okazjonalne jedzenie pangi, nawet nieekologicznej, nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Wypróbuj nasz przepis na oryginalne danie z pangą w roli głównej.

Panga w sosie z owoców leśnych

172795186_m
Panga w sosie z owoców leśnych.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 6 filetów z pangi
  • 150 g mrożonych owoców leśnych, żurawiny lub czarnej porzeczki 
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • mąka
  • olej do smażenia 
  • sól
  • pieprz 
  • płynny miód do smaku

Przygotowanie

  1. Filety opłucz, osusz, dopraw solą oraz pieprzem. Odłóż na kilkanaście minut. Mrożone owoce wrzuć do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Wlej wino. Gotuj 3 minuty.
  2. Dodaj łyżkę oleju oraz miód do smaku. Mąkę rozprowadź w odrobinie wody. Dodaj do sosu. Jeszcze chwilę ogrzewaj. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Filety oprósz mąką. Smaż z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Ułóż na półmisku. Polej sosem owocowym.

Najlepsza panierka do ryby

W przepisie podajemy, aby filety przed smażeniem oprószyć mąką. Możesz też panierować je w mące wymieszanej z pokruszonymi płatkami migdałowymi lub bardzo drobno posiekanymi orzechami. Aby panierka lepiej trzymała się ryby, dodaj mąkę kukurydzianą.

 

Czytaj więcej