Owoce, warzywa i dużo wody po podstawa zdrowej diety przyspieszającej metabolizm
Fot. 123rf.com
Przegląd diet
Dieta przyspieszająca metabolizm – zobacz, co jeść, by łatwiej spalać tłuszczyk i chudnąć. Przykładowe przepisy
11.04.2023 17:18
Kiedy tyjemy i brakuje nam energii, to znak, że zwolniła nasza przemiana materii. Wystarczy wtedy wprowadzić kilka zmian w codziennym menu. Sprawdź proponowaną dietę i wypróbuj przepisy na dania przyspieszające metabolizm.
Metabolizm to procesy chemiczne, które zachodzą w organizmie, a dieta wpływa na te procesy poprzez dostarczanie organizmowi składników odżywczych potrzebnych do wytwarzania energii i utrzymywania funkcji życiowych. Metabolizm można zatem przyspieszyć dzięki odpowiedniej diecie.
Warto jednak pamiętać, że metabolizm jest w dużej mierze determinowany przez dziedziczne czynniki i styl życia, takie jak poziom aktywności fizycznej i poziom stresu. Tempo metabolizmu spada również wraz z wiekiem, bo komórki mają mniejsze zapotrzebowanie na kalorie. Wtedy mamy gorsze samopoczucie, mniej energii i szybciej przybywa nam kilogramów. Dlatego, aby przyspieszyć metabolizm, dieta powinna być połączona z regularnymi ćwiczeniami i dobrymi nawykami zdrowotnymi.
Zasady diety przyspieszającej metabolizm
Jedz 4-5 posiłków w ciągu dnia w równych odstępach czasu (co 3-4 godziny).
Śniadanie jedz nie później niż godzinę po tym, jak wstaniesz z łóżka, zaś kolację nie później niż 2 godziny przed snem.
Posiłki powinny być bogate w białko, które jest potrzebne do pracy mięśni, powoduje szybsze spalanie kalorii i daje uczucie sytości.
Wprowadź do diety ostre przyprawy takie jak pieprz, cynamon, imbir, chili.
Jedz produkty bogate w jod, pierwiastek niezbędny do produkcji hormonu tyroksyny, która wpływa na tempo metabolizmu.
Pij około 2 l wody dziennie. Woda usuwa z organizmu toksyny, które spowalniają proces przemiany materii.
Kawa i ostra papryka przyspieszają przemianę materii
Kapsaicyna znajduje się w ostrych odmianach papryki i to właśnie ona szczypie w język. Ma silne działanie rozgrzewające, podnosi temperaturę ciała i dzięki temu zwiększa tempo przemiany materii.
Kofeina zawarta w kawie i teina w herbacie przyśpieszają procesy metaboliczne. Powinny być jednak pite bez dodatku mleka i cukru, bo niwelują ich działanie.
Produkty spowalniające metabolizm
Biała mąka i ryż, kasza manna, makaron jasny, pieczywo cukiernicze typu chałka, bułka maślana
Budyń, kisiel, galaretka z cukrem, słodycze, lody, kandyzowane owoce
Słodzone serki i jogurty owocowe, tłuste mleko, ser żółty i pleśniowy
Tłuste mięsa: gęsina, wieprzowina, baranina, kaczka ze skórą
Hamburgery, hot dogi, pizza, chipsy, słone paluszki, frytki smażone
Orzeszki solone i w karmelu
Sztuczne słodziki
Przepisy na dania przyspieszające metabolizm
Krem z białych warzyw z makaronem sojowym
Osoby, które chcą przyśpieszyć metabolizm, muszą regularnie jeść posiłki najlepiej o stałych porach. Krem z warzyw to danie szybkie do przygotowania i jednocześnie odżywcze, które ułatwi wprowadzenie tej zasady na stałe.
Składniki:
1/2 selera korzeniowego, 200 g
biała część pora, 140 g
ziemniak, 70 g
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli, 50 g
2 szklanki bulionu warzywnego
garść suchego makaronu sojowego, 30 g
sól
łyżeczka oliwy
łyżeczka masła
pieprz czarny
po 1/4 łyżeczki ostrej papryki i majeranku
Sposób przygotowania:
Oliwę i masło rozgrzej na patelni i podsmaż pokrojone cebulę i czosnek.
Dodaj warzywa pokrojone w grubą kostkę: seler, ziemniak i por. Smaż 5 minut.
W rondelku podgrzej bulion, przełóż do niego podsmażone warzywa i gotuj 15 min.
Zupę dopraw i zmiksuj.
Podawaj z zaparzonym makaronem sojowym.
Kurczak orientalny na ostro z kaszą owsianą
Białko w diecie przyśpieszającej metabolizm jest jednym z ważniejszych składników. Mięso kurczaka jest chude i bogate w białko.
Składniki:
1/2 czerwonej cebuli, 50 g
ząbek czosnku
po szczypcie: kurkumy, kuminu, płatków chilli, świeżo startego imbiru, soli i pieprzu czarnego
1/2 papryki czerwonej, 70 g
pierś kurczaka, 150 g
łyżka oleju
1/2 cytryny
1/4 szklanki wody
łyżka zmielonych migdałów, 15 g
3 łyżki suchej kaszy owsianej, 45 g
Sposób przygotowania:
Podsmaż na oleju posiekane cebulę i czosnek.
Wsyp przyprawy i zioła i smaż 2 min.
Dodaj mięso pokrojone w kostkę, sok z cytryny i usmaż na złoty kolor.
Wlej wodę, dodaj pokrojoną paprykę i duś 20 min. Pod koniec dodaj migdały.
Podawaj z ugotowaną kaszą.
Risotto pełnoziarniste z morelami i dorsz
Tłuste ryby są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka, dzięki czemu danie będzie syte. Danie urozmaici dodatek… moreli.
Składniki:
Risotto:
łyżka oliwy
1/4 cebuli, 25 g
3 łyżki suchego ryżu brązowego, 50 g
1/2 szklanki bulionu jarzynowego
2 morele, 90 g
sól
pieprz czarny
łyżka startego twardego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu, 10 g
1/3 łyżeczki oregano
Ryba:
filet z dorsza, 150 g
sól
pieprz cayenne
1/3 łyżeczki oregano
łyżka oliwy
łyżka soku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie.
Dodaj suchy ryż i smaż ok. 1 minutę.
Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie al dente.
Morele przekrój na cząstki, dodaj do ryżu, wymieszaj i gotuj 3-4 min.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i posyp startym serem. Odstaw.
Filet rybny skrop sokiem cytrynowym, oliwą, oprósz solą, pieprzem, oregano i ułóż na patelni grillowej lub w piekarniku pod rozgrzanym grillem.
Grilluj po 5 minut z każdej strony.
Rybę podawaj od razu z przygotowanym risotto.
Gołąbki z soczewicą
Dobrym źródłem białka są rośliny strączkowe. Możesz użyć soczewicy lub ciecierzycy, zaś ryż zastąp kaszą, dzięki czemu potrawa będzie odżywcza i syta.
Składniki:
2 duże liście kapusty, 120 g
2 łyżki suchej zielonej soczewicy, 30 g
3 łyżki suchej kaszy jęczmiennej, 45 g
1/2 pora, 35 g
1/4 cebuli, 25 g
po 1/4 łyżeczki tymianku i majeranku
łyżka oliwy
łyżeczka rodzynek
1/4 szklanki bulionu
sól
pieprz zielony
ostra papryka
Sposób przygotowania:
Liście kapusty wrzuć na 2 min do wrzątku, wyjmij i odetnij twarde części.
Soczewicę i kaszę ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie.
Cebulę i por posiekaj i podsmaż na oliwie.
Do miski daj kaszę, soczewicę, cebulę z porem, zioła i przyprawy. Wymieszaj.
Zawiń farsz w liście kapusty, zalej gorącym bulionem, posyp rodzynkami i duś 30-40 minut.