Czego brakuje w diecie, gdy bolą stawy? Uzupełnij niedobory i pozbądź się dolegliwości
Białko zawarte w nabiale, np. jogurcie naturalnym, buduje chrząstkę stawową
Fot. 123rf.com

Czego brakuje w diecie, gdy bolą stawy? Uzupełnij niedobory i pozbądź się dolegliwości

Co może być przyczyną bólu stawów? Jeśli nie choroba i uraz, powodem może być niewłaściwa dieta, a konkretnie niedobory potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Uzupełnisz je włączając do diety ich naturalne źródła. Co jeść, aby pozbyć się bólu stawów? Wypróbuj przepis na orzechową kaszę gryczaną z makrelą i szpinakiem, która pozytywnie wpłynie na stawy. 

 

Bóle stawów nie zawsze oznaczają chorobę lub uraz. Jeśli wykluczyłaś obie te możliwości, a dolegliwości nie ustąpiły, prawdopodobnie przyczyną są niedobory składników odżywczych, witamin i minerałów. Uzupełnij je i zapomnij o bólu!

Czego brakuje w diecie, gdy bolą stawy?

Główną przyczyną bólów stawów są niedobory witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. Najlepiej zacząć je dostarczać w codziennej diecie od razu. Włącz więc następujące składniki:

  • Witaminę B6 – poprawia funkcjonowanie układu kostno-stawowego. Źródła: jaja, kiełki brokułu, kasza gryczana, pieczywo pełnoziarniste.
  • Witaminę C i beta-karoten – niezbędne do wytworzenia substancji poprawiających stan ścięgien i stawów. Źródła: kiszonki, cytrusy, natka, kakao, czekolada, dynia, marchew.
  • Kwasy omega-3 i witaminy D i E – zmniejszają stany zapalne w organizmie, ułatwiają przyswajanie wapnia. Źródła: ryby morskie, oliwa, olej lniany i siemię lniane.
  • Białko (roślinne i zwierzęce, najlepiej w jednym posiłku) – buduje chrząstkę stawową. Źródła: twaróg, mleko, mozzarella, jogurt naturalny, kefir, indyk, kurczak.
  • Cynk – działa przeciwzapalne, poprawia produkcję mazi stawowej. Źródła: wątróbka, pestki dyni, migdały, szpinak, otręby.

Orzechowa kasza gryczana z makrelą i szpinakiem

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy gryczanej palonej
  • łyżka oliwy
  • 2 garście liści szpinaku
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka pokruszonych migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzona makrela, ok. 100 g bez ości
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka natki
  • 1/2 kulki mozzarelli, 60 g

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj. Dodaj pestki i orzechy, wymieszaj. Na patelnię z oliwą wrzuć posiekany czosnek, dodaj makrelę.
  2. Na gorącą rybę połóż plastry sera. Na tłuszcz dorzuć szpinak, żeby zmiękł.
  3. Rybę podawaj ze szpinakiem na kaszy lub obok niej, z dowolnymi warzywami. Przypraw solą, pieprzem i natką.

 

 

Czytaj więcej