Co może być przyczyną bólu stawów? Jeśli nie choroba i uraz, powodem może być niewłaściwa dieta, a konkretnie niedobory potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Uzupełnisz je włączając do diety ich naturalne źródła. Co jeść, aby pozbyć się bólu stawów? Wypróbuj przepis na orzechową kaszę gryczaną z makrelą i szpinakiem, która pozytywnie wpłynie na stawy.
Bóle stawów nie zawsze oznaczają chorobę lub uraz. Jeśli wykluczyłaś obie te możliwości, a dolegliwości nie ustąpiły, prawdopodobnie przyczyną są niedobory składników odżywczych, witamin i minerałów. Uzupełnij je i zapomnij o bólu!
Czego brakuje w diecie, gdy bolą stawy?
Główną przyczyną bólów stawów są niedobory witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. Najlepiej zacząć je dostarczać w codziennej diecie od razu. Włącz więc następujące składniki:
-
Witaminę B6 – poprawia funkcjonowanie układu kostno-stawowego. Źródła: jaja, kiełki brokułu, kasza gryczana, pieczywo pełnoziarniste.
-
Witaminę C i beta-karoten – niezbędne do wytworzenia substancji poprawiających stan ścięgien i stawów. Źródła: kiszonki, cytrusy, natka, kakao, czekolada, dynia, marchew.
-
Kwasy omega-3 i witaminy D i E – zmniejszają stany zapalne w organizmie, ułatwiają przyswajanie wapnia. Źródła: ryby morskie, oliwa, olej lniany i siemię lniane.
-
Białko (roślinne i zwierzęce, najlepiej w jednym posiłku) – buduje chrząstkę stawową. Źródła: twaróg, mleko, mozzarella, jogurt naturalny, kefir, indyk, kurczak.
-
Cynk – działa przeciwzapalne, poprawia produkcję mazi stawowej. Źródła: wątróbka, pestki dyni, migdały, szpinak, otręby.
Orzechowa kasza gryczana z makrelą i szpinakiem
Składniki:
- 3 łyżki kaszy gryczanej palonej
- łyżka oliwy
- 2 garście liści szpinaku
- łyżka pestek dyni
- łyżka pokruszonych migdałów
- 2 ząbki czosnku
- wędzona makrela, ok. 100 g bez ości
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka natki
- 1/2 kulki mozzarelli, 60 g
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj. Dodaj pestki i orzechy, wymieszaj. Na patelnię z oliwą wrzuć posiekany czosnek, dodaj makrelę.
- Na gorącą rybę połóż plastry sera. Na tłuszcz dorzuć szpinak, żeby zmiękł.
- Rybę podawaj ze szpinakiem na kaszy lub obok niej, z dowolnymi warzywami. Przypraw solą, pieprzem i natką.