Dieta orientalna rozgrzewa i spala kalorie. Wystarczy odpowiednio połączyć produkty
Dieta orientalna polega na odpowiednim łączeniu produktów ze sobą
Fot. 123rf.com

Dieta orientalna rozgrzewa i spala kalorie. Wystarczy odpowiednio połączyć produkty

Jesteś miłośniczką orientalnej kuchni i jednocześnie chcesz schudnąć? Mamy dla ciebie dobre wiadomości. Możesz połączyć te dwie rzeczy i przejść na dietę orientalną. Nie musisz się głodzić ani liczyć kalorii - główne zasady diety opierają się na odpowiednim łączeniu produktów. Wypróbuj jadłospis na 3 dni i wykorzystaj przepisy na przykładowe dania. 

Dieta orientalna nie wymaga liczenia kalorii, a jedynie właściwego łączenia produktów. Wzmacnia i regeneruje. Kilogramy znikają, a ty masz okazję poznać nowe smaki.

Dieta orientalna: zasady i produkty

Tajemnicą tej diety jest odpowiednie łączenie produktów węglowodanowych i białkowych z tak zwanymi neutralnymi. To połączenie kuracji dr Wiliama Haya (tzw. dieta rozdzielna) i kuchni orientalnej.

Produkty neutralne w diecie orientalnej:

  • warzywa (w tym kiełki warzyw, np. sojowe, rzodkiewki),
  • oleje (sezamowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek),
  • masło,
  • orzechy,
  • grzyby 
  • przyprawy orientalne, np. curry, korzeń imbiru, chili.

Łącz z białkami i węglowodanami.

Dania białkowe:

  • ryby,
  • soja,
  • jaja,
  • chudy nabiał,
  • ser tofu

jadaj codziennie, najlepiej koło południa i na obiad. Łącz je z warzywami lub soczystymi owocami (np. jabłkami, kiwi, cytrusami).

Dania węglowodanowe:

  • ryż,
  • makaron (sojowy, ryżowy),
  • chleb i słodkie owoce (banany, suszone figi, rodzynki)

jedz codziennie, ale po południu oraz wieczorem i nigdy razem z białkami.

Napoje:

  • woda niegazowana,
  • soki warzywne,
  • herbata zielona i jaśminowa

są dozwolone w dowolnych ilościach. Sporadycznie także możesz wypić kieliszek czerwonego wina.

Na szczególną uwagę spośród wymienionych napojów zasługuje zielona herbata. Zwiększa tempo przemiany materii o 4-5%, a spalanie tkanki tłuszczowej o 17%. To zasługa katechin – przeciwutleniaczy zawartych w zielonej herbacie, bo hamują one wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasilają ich zużycie przez organizm. Polifenole mogą też pomóc chronić kolagen (białko w skórze), a to opóźnia oznaki starzenia.

Dieta orientalna: jadłospis na 3 dni

Przykładowy jadłospis przewiduje cztery posiłki dziennie, które w sumie dostarczają ok. 1500 kalorii. Każde śniadanie dostarcza 350 kcal, obiad - 500 kcal, przekąska - 200 kcal, a kolacja - 400 kcal. Ten jadłospis możesz wykorzystać na dłużej niż trzy dni, ponieważ dania można dowolnie mieszać. 

Dzień 1

Śniadanie

Twaróg z kiełkami. Chudy twaróg (200 g) wymieszaj ze szczyptą soli, 1 łyżką oleju sezamowego i kiełkami rzodkiewki. Do tego szklanka soku z marchwi i jabłek doprawionego szczyptą imbiru. 

Obiad

Makaron po chińsku. Ugotuj 80 g makaronu sojowego. 1/2 op. mrożonej mieszkanki chińskiej podsmaż na oliwie. Dodaj makaron, dopraw sosem sojowym, imbirem i pieprzem.

Przekąska

Orientalny koktajl. Zmiksuj 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 banana, 1/2 łyżeczki masła orzechowego, 1 szkl. kefiru.

Kolacja

Sałatka z tofu. Tofu wędzone pokrój w kostkę, zamarynuj w 3 łyżkach sosu sojowego wymieszanego z łyżeczką miodu, a następnie podpiecz w piekarniku przez 20 min. Wymieszaj 2 garście sałaty, 5 pomidorków koktajlowych. Dodaj tofu i polej sosem z 1 łyżeczki masła orzechowego, wymieszanej z 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżeczką musztardy i 1 łyżką oliwy. Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem i 1 orzeszkami ziemnymi.

Dzień 2

Śniadanie

Omlet z chili. Do miseczki wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli, szczyptę papryki chili i pół łyżeczki suszonego oregano. Wymieszaj i usmaż omlet na 1/2 łyżeczce masła. Napój goździkowy: 3 goździki zalej wrzątkiem, gdy woda lekko przestygnie, dodaj 1 łyżeczkę miodu i plaster cytryny.

Obiad

Indyk orientalny. 150 g piersi indyka pokrojonego w paseczki usmaż na 1 łyżeczce oleju. Zdejmij mięso, rozgrzej kolejną łyżeczkę oleju, usmaż 1/2 cebuli i ząbek czosnku. Wsyp chili, kolendrę, kurkumę. Dodaj 1/2 szkl. wody, 1/2 puszki pomidorów, 2 łyżki ciecierzycy z puszki i usmażone mięso. Dopraw śmietanką. Podaj z sałatą.

Przekąska

Szybka sałatka. Wymieszaj 2 łyżki kiełków rzodkiewki, 2 łyżki orzechów włoskich, 1 pokrojoną łodygę selera naciowego, 1 łyżeczkę oliwy i sok z cytryny.

Kolacja

Warzywne curry. Ugotuj 30 g kaszy jaglanej. Na 1 łyżce oliwy podsmaż po 100 g: kalafiora, cukinii i pomidorów z puszki. Dopraw 3 łyżkami mleka kokosowego oraz curry, chili i imbirem. Dodaj kaszę, wymieszaj.

Dzień 3

Śniadanie

Owsianka z cynamonem. Wieczorem 4 łyżki płatków owsianych, 1/2 łyżeczki cynamonu zalej mlekiem i odstaw. Rano obierz jabłko, pokrój na kawałki, dodaj 1 goździk, 2 łyżki wody i ugotuj mus. Wymieszaj z owsianką. Polej miodem i posyp sezamem.

Obiad

Wołowina z fasolką. 150 g polędwicy wołowej w kawałkach polej sosem sojowym i podsmaż na oliwie. Dodaj 1/2 op. mrożonej mieszanki chińskiej. Usmaż, dopraw curry. 

Przekąska

Mus cynamonowy. W rondelku upraż 2 obrane i pokrojone jabłka z 2 łyżkami wody, 1 goździkiem i po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu.

Kolacja

Ryba z jarzynami. 200 g dorsza, 150 g dyni i 1 paprykę polej oliwą, sosem sojowym, posyp chili. Piecz 30 min. Zjedz z sałatą

 

 

Czytaj więcej