Bezowe gniazdka – idealne na Wielkanoc
Bezowe gniazdka z wielkanocną dekoracją.
Fot. Mat. pras.

Bezowe gniazdka – idealne na Wielkanoc

Kto nie uwielbia wielkanocnych słodkości! Po okresie postu smakują one jeszcze lepiej, dlatego podsuwamy Wam pomysł jak stworzyć je w dość szybki sposób. Dodatkowo wyglądają one obłędnie w wielkanocnym koszyczku i zaskoczą niejednego, zwłaszcza kiedy wyeksponujesz je na pastelowej platerze.

Pyszne, efektowne i łatwe w przyrządzeniu bezowe gniazdka będą nie tylko ozdobą świątecznego stołu oraz koszyczka, ale i rozkoszą podniebienia! Bazują one na prostej w przygotowaniu bezie oraz puszystym kremie z mascarpone. Nie zapomnij o dekoracji – np. wielkanocnymi jajeczkami oraz owocami.

Przepis na bezowe gniazdka

_28A4395
Bezowe gniazdka
Mat. pras. Diamant

Składniki na 12 gniazdek:

  • 6 białek
  • 200 g Cukru Drobnego Diamant
  • 1 łyżeczka octu winnego

Składniki na krem:

  • śmietana kremówka (do ubijania)
  • opakowanie serka mascarpone
  • Cukier Puder Diamant

Do dekoracji:

  • kolorowe jajeczka wielkanocne

Sposób przyrządzenia:

  1. Białka ubij na sztywną pianę, a w trakcie dodaj cukier. Najlepiej sprawdzi się Cukier Drobny Diamant, ponieważ ze względu na mniejsze kryształki, zdecydowanie szybciej rozpuszcza się w białku. Na koniec, dodaj łyżeczkę octu winnego.
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie odrysuj 6 kółek, używając kubka za wzór.
  3. W obrębie każdego obrysowanego koła nałóż łyżeczkę bezy tworząc spód gniazdka. Przy pomocy rękawa cukierniczego rozprowadź bezę tworząc „ścianki” gniazdka.
  4. Piecz, a raczej susz (tak, aby białka miały szanse być twarde z zewnątrz, miękkie w środku) bezowe gniazdka w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 1,5 h.
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik i ostudź gniazdka w lekko uchylonym piekarniku (jeśli od razu wyciągniesz gniazdka z gorącego piekarnika, beza popęka).
  6. Przed podaniem zrób krem. W tym celu ubij śmietanę pamiętając o dodaniu Cukru Pudru Diamant – dzięki temu, podkręcimy smak, a deser będzie jeszcze lepszy!
  7. Na koniec delikatnie wymieszaj całość z serkiem mascarpone. Przełóż w ten sposób wykonany krem do gniazdek i udekoruj jajeczkami lub owocami. Smacznego!

Pamiętaj, że gotując z Diamant wspierasz akcję Słodkie Łączy Wielką Mocą, w której najsłodszy na rynku producent wspiera SOS Wioski Dziecięce. Jeśli chcesz zobaczyć więcej, co marka robi dla potrzebujących dzieci, lub jeśli chcesz poznać inne przepisy, które stworzysz wspólnie z rodziną – wejdź na http://wiosna.slodkielaczy.pl/.

Czytaj więcej