Cukinie nadziewane mięsnym farszem sprawdzą się na obiad, kolację i przekąskę
Fot. 123rf.com
Obiady
Cukinia na pięć sposobów: smakowite dania na rodzinny obiad i pożywną przekąskę [WIDEO]
10.08.2023 10:37
Sezon na cukinie trwa! To warzywo warto jeść jednak przez cały rok, bo jest dietetyczne i poprawia przemianę materii, więc sprzyja szczupłej sylwetce. Co zrobić z cukinii? Wybór masz ogromny, bo kabaczek można przygotować na wiele sposobów. My mamy dla ciebie 5 propozycji doskonałych na obiad lub przekąskę: cukinie pieczone nadziewane mięsnym farszem, sałatkę z cukinii z fetą i oliwkami, zupę krem z cukinii, lazanię warzywną oraz cukinię zapiekaną w cieście francuskim.
Cukinia to jedna z wielu odmian dyni zwyczajnej, stąd jej podobna struktura. Pochodzi z Włoch, gdzie wyselekcjonowano odmianę i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina, czyli "mała dynia". W niektórych częściach Polski cukinia nazywana jest kabaczkiem. Jednakże z powodu różnorodności odmian uprawnych cukinia i kabaczek często traktowane są jako osobne warzywa.
Cukinia szczególną popularnością cieszy się w Europie. Należy do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Cukinia zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal, więc jest naprawdę dietetycznym warzywem. Główną zaletą warzywa jest smak. Ponadto sprzyja przemianie materii.
Zastosowanie cukinii w kuchni jest naprawdę bardzo szerokie, bo podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty i keczup.
Cukinie nadziewane mięsnym farszem
Składniki:
2 większe cukinie,
1 cebula,
50 dag mielonej wołowiny,
3 łyżki zielonych oliwek,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
4 łyżki oliwy,
4 pomidory,
8 łyżek startego żółtego sera,
mielone goździki,
cynamon,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory sparz, obierz, pokrój na kawałeczki. Cukinie przekrój wzdłuż. Wydrąż je łyżką. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wydrążony miąższ i oliwki drobniutko posiekaj.
Cebulę z mięsem podsmaż na oliwie. Dodaj miąższ cukinii, pomidory, oliwki oraz koncentrat. Przypraw posiekanym czosnkiem, gałką, cynamonem, goździkami, solą i pieprzem. Duś 10 minut.
Cukinie napełnij farszem. Piecz 30 minut w temp. 190 st. Pod koniec posyp startym serem.
Nasza rada:
Pomidory ponakłuwaj widelcem albo natnij u nasady na krzyż. Dzięki temu po wyjęciu z wrzątku jeszcze łatwiej je obierzesz.
Cukinie opłucz, wytrzyj i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Włóż je na 1-2 minuty do gotującej się posolonej wody. Wyjmij, osącz i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą i sokiem z cytryny. Sos przypraw solą i pieprzem. Oliwki osącz.
Orzechy upraż, wystudź, posiekaj. Zioła opłucz, oderwij listki. Plasterki cukinii wymieszaj z oliwkami oraz ziołami. Posyp pokruszoną fetą oraz orzechami. Skrop sosem, lekko przemieszaj.
Nasza rada:
Niewykorzystane listki ziół włóż do pojemnika na lód. Zalej wodą i zamroź. Takie kostki lodu dodawaj do letnich drinków.
Zupa krem z cukinii
Składniki:
2 cukinie
3 ziemniaki,
1 cebula,
1/2 pęczka koperku,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżeczki oleju,
sól, pieprz,
1 łyżeczka cukru,
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
1 litr bulionu warzywnego,
razowe grzanki jako dodatek
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Koperek opłucz, posiekaj. Cukinie oczyść, ziemniaki obierz. Warzywa umyj, osusz, a potem pokrój na grube kawałki.
W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj ziemniaki i cukinię. Chwilę podsmażaj. Posyp cukrem, solą i pieprzem. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek. Zupę zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp grzankami. Udekoruj.
Nasza rada:
Jeśli zupa wyszła zbyt rzadka, dodaj do niej 1-2 łyżeczki kaszy manny. Zupę dobrze zagęści też proszek na piure ziemniaczane.
Warzywna lazania z cukinii
Składniki:
3 cukinie,
40 dag płatów lasagne,
6 pomidorów,
2 papryki,
1 cebula,
po 3 łyżki oleju i mąki,
2 łyżki masła,
2 szklanki mleka,
10 dag parmezanu,
sól, pieprz,
włoskie zioła,
gałka muszkatołowa,
masło do formy
Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój w plasterki. Pomidory i papryki potnij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej olej, włóż paprykę i cebulę, smaż 7 min. Dodaj pomidory. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Dołóż cukinię. Gotuj 3 min.
Masło stop, oprósz mąką, zasmaż. Wymieszaj z mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj do zgęstnienia.
Formę posmaruj masłem. Ułóż w niej warstwami: sos, makaron i warzywa. Wierzch posyp startym parmezanem. Piecz 20 minut w 180 st.
Nasza rada:
Chcesz mieć pewność, że makaron będzie miękki? Wcześniej gotuj go przez 3-4 minuty we wrzącej, posolonej wodzie.