Cukinia na cztery sposoby: smakowite dania na rodzinny obiad i pożywną przekąskę
Cukinie nadziewane mięsnym farszem sprawdzą się na obiad, kolację i przekąskę
Fot. 123rf.com

Cukinia na cztery sposoby: smakowite dania na rodzinny obiad i pożywną przekąskę

Zbliża się sezon na cukinie! To warzywo warto jeść jednak przez cały rok, bo jest dietetyczne i poprawia przemianę materii, więc sprzyja szczupłej sylwetce. Co zrobić z cukinii? Wybór masz ogromny, bo kabaczek można przygotować na wiele sposobów. My mamy dla ciebie 4 propozycje doskonałe na obiad lub przekąskę: cukinie pieczone nadziewane mięsnym farszem, sałatkę z cukinii z fetą i oliwkami, zupę krem z cukinii oraz lazanię warzywną. 

Cukinia to jedna z wielu odmian dyni zwyczajnej, stąd jej podobna struktura. Pochodzi z Włoch, gdzie wyselekcjonowano odmianę i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina, czyli "mała dynia". W niektórych częściach Polski cukinia nazywana jest kabaczkiem. Jednakże z powodu różnorodności odmian uprawnych cukinia i kabaczek często traktowane są jako osobne warzywa. 

Cukinia szczególną popularnością cieszy się w Europie oraz południowej części Rosji, gdzie często gości na stołach. Należy też do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Cukinia zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal, więc jest naprawdę dietetycznym warzywem. Główną zaletą warzywa jest smak. Ponadto sprzyja przemianie materii.

Zastosowanie cukinii w kuchni jest naprawdę bardzo szerokie, bo podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty i keczup.

Cukinie nadziewane mięsnym farszem

165658143_m
Cukinie nadziewane mięsnym farszem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 większe cukinie,
  • 1 cebula,
  • 50 dag mielonej wołowiny,
  • 3 łyżki zielonych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 pomidory,
  • 8 łyżek startego żółtego sera,
  • mielone goździki,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz, obierz, pokrój na kawałeczki. Cukinie przekrój wzdłuż. Wydrąż je łyżką. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wydrążony miąższ i oliwki drobniutko posiekaj.
  2. Cebulę z mięsem podsmaż na oliwie. Dodaj miąższ cukinii, pomidory, oliwki oraz koncentrat. Przypraw posiekanym czosnkiem, gałką, cynamonem, goździkami, solą i pieprzem. Duś 10 minut.
  3. Cukinie napełnij farszem. Piecz 30 minut w temp. 190 st. Pod koniec posyp startym serem.

Nasza rada:

Pomidory ponakłuwaj widelcem albo natnij u nasady na krzyż. Dzięki temu po wyjęciu z wrzątku jeszcze łatwiej je obierzesz.

Sałatka z cukinii z fetą i oliwkami

115097721_m
Sałatka z cukinii z fetą i oliwkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 20 dag fety,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych (ew. pestek słonecznika),
  • 4 łyżki czarnych oliwek,
  • po kilka gałązek bazylii i mięty,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie opłucz, wytrzyj i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Włóż je na 1-2 minuty do gotującej się posolonej wody. Wyjmij, osącz i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą i sokiem z cytryny. Sos przypraw solą i pieprzem. Oliwki osącz.
  2. Orzechy upraż, wystudź, posiekaj. Zioła opłucz, oderwij listki. Plasterki cukinii wymieszaj z oliwkami oraz ziołami. Posyp pokruszoną fetą oraz orzechami. Skrop sosem, lekko przemieszaj.

Nasza rada:

Niewykorzystane listki ziół włóż do pojemnika na lód. Zalej wodą i zamroź. Takie kostki lodu dodawaj do letnich drinków.

Zupa krem z cukinii

109682482_m
Zupa krem z cukinii
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • razowe grzanki jako dodatek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Koperek opłucz, posiekaj. Cukinie oczyść, ziemniaki obierz. Warzywa umyj, osusz, a potem pokrój na grube kawałki.
  2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj ziemniaki i cukinię. Chwilę podsmażaj. Posyp cukrem, solą i pieprzem. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek. Zupę zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp grzankami. Udekoruj.

Nasza rada:

Jeśli zupa wyszła zbyt rzadka, dodaj do niej 1-2 łyżeczki kaszy manny. Zupę dobrze zagęści też proszek na piure ziemniaczane.

Warzywna lazania z cukinii

29202498_m
Warzywna lazania z cukinii
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 40 dag płatów lasagne,
  • 6 pomidorów,
  • 2 papryki,
  • 1 cebula,
  • po 3 łyżki oleju i mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 dag parmezanu,
  • sól, pieprz,
  • włoskie zioła,
  • gałka muszkatołowa,
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w plasterki. Pomidory i papryki potnij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej olej, włóż paprykę i cebulę, smaż 7 min. Dodaj pomidory. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Dołóż cukinię. Gotuj 3 min.
  2. Masło stop, oprósz mąką, zasmaż. Wymieszaj z mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj do zgęstnienia.
  3. Formę posmaruj masłem. Ułóż w niej warstwami: sos, makaron i warzywa. Wierzch posyp startym parmezanem. Piecz 20 minut w 180 st.

Nasza rada:

Chcesz mieć pewność, że makaron będzie miękki? Wcześniej gotuj go przez 3-4 minuty we wrzącej, posolonej wodzie.

 

 

Czytaj więcej