Bitki wieprzowe. Baza do 4 obiadów i przekąski. Szybkie przepisy
Bitki wieprzowe w sosie własnym to baza do kilku dań obiadowych
Fot. 123RF

Bitki wieprzowe. Baza do 4 obiadów i przekąski. Szybkie przepisy

Bitki wieprzowe w sosie własnym to wyjątkowo prosta w przygotowaniu potrawa. Zawsze się udaje, a do tego stanowi bazę wielu pysznych obiadów. Z naszych przepisów szybko przygotujesz obiady na 4 dni oraz przekąskę na ciepło - domowy kebab. Taki kuchenny recykling to świetna opcja na zabieganych!

Z bitek wieprzowych wyczarujesz dania na 5 dni: zapiekankę z fasolką szparagową, leczo, bigos i domowy kebab.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

96734244_m
Bitki wieprzowe w sosie własnym.
123RF

Składniki

  • 2 kg szynki
  • 2 cebule
  • 6 łyżek mąki 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Szynkę opłucz, osusz, pokrój w grubsze plastry (ok. 1,5 cm). Następnie każdy plaster
    rozbij lekko tłuczkiem z obu stron (uważaj, aby nie przerwać mięsa). Posyp solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące.
  2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kolejno wkładaj bitki i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso przekładaj do większego garnka.
  3. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę lub w piórka. Wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Obsmaż na złoty kolor.
  4. Przełóż cebulę do garnka z mięsem. Na patelnię po smażeniu wlej szklankę wody. Ogrzewaj
    chwilę, mieszając. Całą zawartość patelni przelej do garnka z mięsem i cebulą. Dolej tyle wrzącej wody, aby mięso było zakryte. Wsyp suszony majeranek. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Przykryj garnek. Duś mięso na średnim ogniu minimum 90 minut. Powinno być miękkie, kruche i rozpadać się pod naciskiem widelca. Podawaj z ryżem, kaszą albo tłuczonymi ziemniakami oraz dowolną jarzynką lub surówką.

Zapiekanka z fasolką szparagową

29317172_m
Zapiekanka z fasolką szparagową.
123RF

Składniki:

  • 4 bitki wieprzowe
  • 6 ziemniaków
  • 200 g oczyszczonej fasolki szparagowej
  • strąk czerwonej papryki
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki miniaturowych kolb kukurydzy
  • główka czosnku
  • 50g startego sera żółtego
  • sól
  • curry
  • papryka 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Osobno obgotuj oczyszczoną fasolką szparagową. Pokrój na kawałki bitki wieprzowe, strąk czerwonej papryki i odlane z wody ziemniaki.
  2. Przygotowane składniki włóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj groszek i miniaturowe kolby kukurydzy oraz przekrojoną główkę czosnku. Dopraw solą, curry i mieloną papryką, posyp serem. Piecz 30 min w 200°C.

Leczo z pieczarkami

61089256_m
Leczo z pieczarkami.
123RF

Składniki:

  • 4 pokrojone bitki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinię
  • 200 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • słodka, ostra i wędzona mielona papryka
  • sól
  • pieprz 
  • tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj obraną cebulę i ząbki czosnku. Obsmaż na oleju. Dodaj poszatkowaną marchewkę, pokrojoną cukinię oraz oczyszczone pieczarki. Przesmaż, zalej bulionem. Dorzuć pokrojone bitki.
  2. Wsyp po szczypcie słodkiej, ostrej i wędzonej mielonej papryki. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. W razie potrzeby dolej wody. Leczo dopraw solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i tymiankiem.

Bigos z białej kapusty

49174285_m
Bigos z białej kapusty.
123RF

Składniki:

  • 3-4 bitki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki kapusty
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Przesmaż na oleju posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki, a po chwili  poszatkowaną kapustę. Podlej wodą, duś 20 min z dodatkiem liści laurowych i ziaren ziela.
  2. Dodaj pokrojone bitki oraz oczyszczony i posiekany strąk czerwonej papryki. Duś 15 minut (w razie potrzeby dolej wody).
  3. Gotowy bigosik dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, odrobiną cukru, solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką.

Domowy kebab

26715302_m
Domowy kebab.
123RF

Składniki:

  • bitki wieprzowe
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • 1/2 główki kapusty
  • sos czosnkowy
  • bułki pita

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli zostały ci resztki duszonej szynki, wyjmij je z sosu (przepis na bitki wieprzowe w sosie), osusz, a potem pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Posyp przyprawą do kebaba, obsmaż na rumiano. Przygotuj bułki lub pity.
  2. Napełnij je ciepłym mięsem, plasterkami pomidora i ogórka, krążkami cebuli, posiekaną kapustą i sosem czosnkowym.

 

Czytaj więcej