Bitki wieprzowe w sosie własnym to baza do kilku dań obiadowych
Fot. 123RF
Obiady
Bitki wieprzowe. Baza do 4 obiadów i przekąski. Szybkie przepisy
17.09.2021 10:10
Bitki wieprzowe w sosie własnym to wyjątkowo prosta w przygotowaniu potrawa. Zawsze się udaje, a do tego stanowi bazę wielu pysznych obiadów. Z naszych przepisów szybko przygotujesz obiady na 4 dni oraz przekąskę na ciepło - domowy kebab. Taki kuchenny recykling to świetna opcja na zabieganych!
Z bitek wieprzowych wyczarujesz dania na 5 dni: zapiekankę z fasolką szparagową, leczo, bigos i domowy kebab.
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Składniki
2 kg szynki
2 cebule
6 łyżek mąki
1 łyżeczka majeranku
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
olej
sól, pieprz
Przygotowanie
Szynkę opłucz, osusz, pokrój w grubsze plastry (ok. 1,5 cm). Następnie każdy plaster rozbij lekko tłuczkiem z obu stron (uważaj, aby nie przerwać mięsa). Posyp solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kolejno wkładaj bitki i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso przekładaj do większego garnka.
Cebule obierz, pokrój w kosteczkę lub w piórka. Wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Obsmaż na złoty kolor.
Przełóż cebulę do garnka z mięsem. Na patelnię po smażeniu wlej szklankę wody. Ogrzewaj chwilę, mieszając. Całą zawartość patelni przelej do garnka z mięsem i cebulą. Dolej tyle wrzącej wody, aby mięso było zakryte. Wsyp suszony majeranek. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Przykryj garnek. Duś mięso na średnim ogniu minimum 90 minut. Powinno być miękkie, kruche i rozpadać się pod naciskiem widelca. Podawaj z ryżem, kaszą albo tłuczonymi ziemniakami oraz dowolną jarzynką lub surówką.
Zapiekanka z fasolką szparagową
Składniki:
4 bitki wieprzowe
6 ziemniaków
200 g oczyszczonej fasolki szparagowej
strąk czerwonej papryki
1/2 puszki groszku
1/2 puszki miniaturowych kolb kukurydzy
główka czosnku
50g startego sera żółtego
sól
curry
papryka
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Osobno obgotuj oczyszczoną fasolką szparagową. Pokrój na kawałki bitki wieprzowe, strąk czerwonej papryki i odlane z wody ziemniaki.
Przygotowane składniki włóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj groszek i miniaturowe kolby kukurydzy oraz przekrojoną główkę czosnku. Dopraw solą, curry i mieloną papryką, posyp serem. Piecz 30 min w 200°C.
Leczo z pieczarkami
Składniki:
4 pokrojone bitki wieprzowe
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 mała cukinię
200 g pieczarek
1 szklanka bulionu
olej
koncentrat pomidorowy
słodka, ostra i wędzona mielona papryka
sól
pieprz
tymianek
Sposób przygotowania:
Poszatkuj obraną cebulę i ząbki czosnku. Obsmaż na oleju. Dodaj poszatkowaną marchewkę, pokrojoną cukinię oraz oczyszczone pieczarki. Przesmaż, zalej bulionem. Dorzuć pokrojone bitki.
Wsyp po szczypcie słodkiej, ostrej i wędzonej mielonej papryki. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. W razie potrzeby dolej wody. Leczo dopraw solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i tymiankiem.
Bigos z białej kapusty
Składniki:
3-4 bitki wieprzowe
1 cebula
2 marchewki
1/2 główki kapusty
strąk czerwonej papryki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
koncentrat pomidorowy
cukier
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Przesmaż na oleju posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki, a po chwili poszatkowaną kapustę. Podlej wodą, duś 20 min z dodatkiem liści laurowych i ziaren ziela.
Dodaj pokrojone bitki oraz oczyszczony i posiekany strąk czerwonej papryki. Duś 15 minut (w razie potrzeby dolej wody).
Gotowy bigosik dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, odrobiną cukru, solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką.
Domowy kebab
Składniki:
bitki wieprzowe
pomidor
ogórek
czerwona cebula
1/2 główki kapusty
sos czosnkowy
bułki pita
Sposób przygotowania:
Jeśli zostały ci resztki duszonej szynki, wyjmij je z sosu (przepis na bitki wieprzowe w sosie), osusz, a potem pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Posyp przyprawą do kebaba, obsmaż na rumiano. Przygotuj bułki lub pity.
Napełnij je ciepłym mięsem, plasterkami pomidora i ogórka, krążkami cebuli, posiekaną kapustą i sosem czosnkowym.