Arroz verde, czyli zielony ryż z ziołami po meksykańsku – pyszny dodatek do letnich dań
Arroz verde, zielony ryż z kolendrą, czosnkiem i pietruszką
Fot. 123rf.com

Arroz verde, czyli zielony ryż z ziołami po meksykańsku – pyszny dodatek do letnich dań

Arroz verde to świetny pomysł na obiad z ryżem w oryginalnej odsłonie. Nasz przepis na zielony ryż z ziołami to również znakomita propozycja dla wegetarian, osób z nietolerancją glutenu, na diecie lub po prostu tych, którzy mają ochotę na bezmięsne danie. Dodatek aromatycznej kolendry, czosnku, cebuli i natki pietruszki sprawia, że sam zapach potrawy rozbudza apetyt!

Arroz verde, czyli zielony ryż, to danie pochodzące z Meksyku. Meksykanie kochają kolorowe potrawy i dlatego częstym dodatkiem do nich jest kolorowy ryż zielony lub czerwony. W swojej ojczyźnie arroz verde najczęściej jest podawany z kurczakiem i rybą, świetnie smakuje także jako farsz do burrito. Jest jednak na tyle smaczny i aromatyczny, że może stanowić samodzielne wegetariańskie danie. Przygotowuje się go bardzo podobnie do włoskiego risotto z obowiązkowym bulionem warzywnym lub mięsnym oraz aromatycznymi ziołami drobno zmielonymi na pastę.

Ryż jest węglowodanem o dość wysokim indeksie glikemicznym (szczególnie ten gotowany), ale za to jest źródłem błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości na długi czas zapobiegając napadom głodu. Dlatego jest bardzo chętnie wykorzystywany w diecie odchudzającej. Poprawia też pracę jelit i zapobiega biegunkom. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, dzięki czemu usprawnia metabolizm oraz wspomaga pracę układu nerwowego. 

Ryż nie zawiera glutenu, dlatego często sięgają po niego osoby z celiaklią i nietolerancją glutenu. Można go przygotować na wiele sposobów i może być dodatkiem do niemal każdego dania zastępując ziemniaki i makaron. 

Zielony ryż z ziołami

 

Składniki: 

  • 250 g długoziarnistego ryżu 
  • 0,5 cebuli
  • ząbek czosnku
  • garść kolendry
  • garść natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wypłucz ryż pod wodą i odcedź.
  2. Cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę, odrobinę soli i pieprzu zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie przełóż ją na patelnię i podsmaż na oliwie z oliwek. 
  3. Po masy na patelni dodaj ryż i wymieszaj. Następnie dolej bulion. Gotuj ryż do odparowania bulionu.
  4. Gotowe danie przełóż na talerz.

 

Czytaj więcej