Arroz verde to świetny pomysł na obiad z ryżem w oryginalnej odsłonie. Nasz przepis na zielony ryż z ziołami to również znakomita propozycja dla wegetarian, osób z nietolerancją glutenu, na diecie lub po prostu tych, którzy mają ochotę na bezmięsne danie. Dodatek aromatycznej kolendry, czosnku, cebuli i natki pietruszki sprawia, że sam zapach potrawy rozbudza apetyt!
Arroz verde, czyli zielony ryż, to danie pochodzące z Meksyku. Meksykanie kochają kolorowe potrawy i dlatego częstym dodatkiem do nich jest kolorowy ryż zielony lub czerwony. W swojej ojczyźnie arroz verde najczęściej jest podawany z kurczakiem i rybą, świetnie smakuje także jako farsz do burrito. Jest jednak na tyle smaczny i aromatyczny, że może stanowić samodzielne wegetariańskie danie. Przygotowuje się go bardzo podobnie do włoskiego risotto z obowiązkowym bulionem warzywnym lub mięsnym oraz aromatycznymi ziołami drobno zmielonymi na pastę.
Ryż jest węglowodanem o dość wysokim indeksie glikemicznym (szczególnie ten gotowany), ale za to jest źródłem błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości na długi czas zapobiegając napadom głodu. Dlatego jest bardzo chętnie wykorzystywany w diecie odchudzającej. Poprawia też pracę jelit i zapobiega biegunkom. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, dzięki czemu usprawnia metabolizm oraz wspomaga pracę układu nerwowego.
Ryż nie zawiera glutenu, dlatego często sięgają po niego osoby z celiaklią i nietolerancją glutenu. Można go przygotować na wiele sposobów i może być dodatkiem do niemal każdego dania zastępując ziemniaki i makaron.
Składniki:
Sposób przygotowania: