Panierowane kotlety schabowe z pomidorami, serem feta i oliwkami to tradycyjne danie w śródziemnomorskim stylu
Fot. 123rf.com
Obiady
7 pomysłów na dania obiadowe ze schabu. Kotlety, roladki, pieczeń, szaszłyki
05.06.2022 23:01
Schab na obiad to klasyk, ale zamiast tradycyjnych kotletów w panierce możesz przygotować wiele innych, oryginalnych dań. My proponujemy Ci aż siedem oryginalnych dań ze schabu: kotlety w stylu śródziemnomorskim oraz pod pierzynką z marchewki i sera, kieszonki z serem i piklami, roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, pieczeń czosnkowo-ziołowa, szaszłyki w marynacie z piwa oraz schab w sosie słodko-kwaśnym.
Schab to jedno z ulubionych mięs Polaków najczęściej goszczących na naszych stołach. Jest też bardzo uniwersalny, bo można z niego przygotować wszystko: kotlety, roladki, pieczeń i szaszłyki. Zamiast tradycyjnych przepisów wypróbuj nasze - oryginalne i pyszne!
Jak przyprawiać schab?
Sól, pieprz, czosnek, cebula, rozmaryn, majeranek i oregano to klasyczne dodatki do schabu. W tych przyprawach mięso ze schabu zawsze będzie smakować doskonale.
Jeśli jednak chcesz osiągnąć wyjątkowy, orientalny smak schabu, dopraw go imbirem, chili, cynamonem i curry. Możesz zarówno łączyć przyprawy z pierwszej i drugiej grupy, ale też skorzystać tylko z tych dodając jedynie sól, pieprz i cebulę.
Oryginalne panierki do schabu
Tradycyjne schabowe panieruje się w mące, jajku i bułce tartej. My proponujemy coś nowego!
Nachosy z chili. Pokrusz drobno 2 garści nachosów, wymieszaj z 1/2 szklanki mąki. Dopraw chili w proszku.
Sezam i chałka. Zmiel kawałek suchej chałki. Dodaj po łyżeczce jasnego i ciemnego sezamu, wymieszaj.
Paluszki i mąka. Rozdrobnij kilka paluszków (słonych, z makiem lub z sezamem). Wymieszaj na talerzu razem z 2-3 łyżkami mąki.
Kotlety schabowe z pomidorami, serem feta i oliwkami
Składniki:
6 kotletów ze schabu (po 150 g)
1 jajko
mleko
3/4 szklanki bułki tartej
mąka
2 duże pomidory
kilka zielonych oliwek
100 g fety
olej
sól, pieprz,
granulowany czosnek
Sposób przygotowania:
Mięso opłucz i osusz, przykryj folią spożywczą, rozbij. Natrzyj z każdej strony solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Oprósz mąką, jej nadmiar strząśnij.
Jajko rozkłóć razem z 3-4 łyżkami mleka. Na talerzyku umieść bułkę tartą. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kotlety zanurzaj w jajku, panieruj w bułce. Smaż na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż usmażone i osączone z oleju kotlety. Pokrój w plastry umyte pomidory. Rozłóż na kotletach. Posyp posiekanymi oliwkami i fetą. Zapiekaj 5-8 minut.
Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
6 kotletów ze schabu
olej
2 garści szpinaku
1 ząbek czosnku
50 g startej mozzarelli
6 suszonych pomidorów z oleju
6 cienkich plastrów wędzonego boczku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kotlety cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Posiekany czosnek zrumień na łyżeczce oleju. Wrzuć opłukany szpinak, duś 5 min. Dopraw solą, rozłóż na mięsie. Posyp mozzarellą, obłóż suszonymi pomidorami. Zwiń ciasno roladki.
Plasterki boczku przekrój wzdłuż na połówki. Owiń roladki. Zepnij wykałaczkami, obsmaż na odrobinie oleju. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz 45 min w 190°C.
Pieczeń czosnkowo-ziołowa ze schabu
Składniki:
1,2 kg schabu
2 główki czosnku
1 pęczek natki
2 łyżki suszonego majeranku
1 cytryna
olej
sól, pieprz
1-2 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
Mięso opłucz, osusz. Przeciśnij przez praskę 3-4 ząbki czosnku. Utrzyj je z łyżeczką soli, 2 łyżkami oleju, połową łyżeczki pieprzu oraz suszonym majerankiem. Natrzyj mięso, odłóż do lodówki, pod przykryciem, na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Po tym czasie wyjmij schab. Obsmaż z każdej strony na odrobinie oleju, ostudź. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki i drobno je posiekaj. Otrzyj skórkę ze sparzonej i wyszorowanej dokładnie cytryny. Połącz ją z natką. Dodaj 2 łyżki oleju oraz łyżkę soku wyciśniętego z cytryny.
Schab umieść w żaroodpornym naczyniu. Obłóż ziołowo-cytrynową mieszanką. Na wierzchu umieść gałązki rozmarynu. Wokół schabu rozłóż pozostały czosnek (nie musisz go obierać ani siekać). Przykryj naczynie. Piecz schab w 190°C ok. 70 minut. Odkryj naczynie. Dopiekaj jeszcze kilka minut. Wyjmij, odłóż na 10 minut.
Schab w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
400 g schabu
mąka ziemniaczana
1 cebula
2 papryki
kawałek kapusty pekińskiej
imbir, olej, sól
po 8 łyżek sosu sojowego, cukru i soku z cytryny
czosnek, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w paseczki w poprzek włókien. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką ziemniaczaną. Posiekaj grubo oczyszczone papryki, kapustę i cebulę. Zetrzyj na tarce kawałek kłącza imbiru i 2 ząbki czosnku.
Wymieszaj na sos 8 łyżek wody z jasnym sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Dopraw pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż czosnek, cebulę i paprykę, smaż 2 min. Dodaj mięso i imbir. Smaż na dużym ogniu, mieszając, 5 min. Wlej przygotowany sos, wrzuć kapustę pekińską. Gotuj 2 min, aż sos zgęstnieje.
Kotlety schabowe z marchewką i serem
Składniki:
6 kotletów schabowych
2-3 marchewki
2 cebule
olej
100 g tartego żółtego sera
1 jajko
mąka
bułka tarta
masło
sól, pieprz, curry
Sposób przygotowania:
Kotlety rozbij na duże cienkie plastry. Natrzyj je z dwóch stron solą i pieprzem. Odłóż na 20 min. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kotlety panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor.
Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce. Obrane cebule pokrój w piórka. Rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę i marchew, oprósz solą oraz curry. Duś 5 min. Kotlety ułóż na blasze. Przykryj marchewką, posyp serem. Zapiekaj 10 min w 190°C.
Schabowe kieszonki z wędzonym żółtym serem i piklami
Składniki:
6 kotletów ze schabu
6 plastrów wędzonego żółtego sera
6 plastrów ogórków z miodowej zalewy
czosnek
musztarda
1/2 czerwonej papryki
olej
sól, pieprz
kminek
Sposób przygotowania:
Mięso opłucz, rozbij na płaty. Natrzyj je solą, pieprzem oraz 1-2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przykryj, odłóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Pokrój w paski połówkę papryki. Płaty mięsa posmaruj musztardą, obłóż wędzonym serem, ogórkami i papryką. Złóż na pół, tworząc kieszonki. Brzegi mięsa zbij tłuczkiem.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Obsmaż mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop wodą, posyp kminkiem. Przykryj i piecz 20 min w 190°C.
Szaszłyki ze schabu w piwnej marynacie
Składniki:
600 g schabu środkowego bez kości
1 cebula
1 szklanka jasnego piwa (może być bezalkoholowe)
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
po kilka gałązek majeranku i oregano
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Schab opłucz, osusz. Pokrój w podobnej wielkości kostkę. Włóż do miski. Dodaj obraną i pokrojoną w krążki cebulę, posiekany czosnek oraz gałązki ziół. Piwo wymieszaj z musztardą, łyżeczką soli oraz połową łyżeczki pieprzu, zalej mięso. Miskę przykryj, odłóż na dobę do lodówki.
Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w wodzie. Nadziej zamarynowane mięso. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze, skrop olejem. Piecz 50 min w temp. 200°C.