7 pomysłów na dania obiadowe ze schabu. Kotlety, roladki, pieczeń, szaszłyki
Panierowane kotlety schabowe z pomidorami, serem feta i oliwkami to tradycyjne danie w śródziemnomorskim stylu
Fot. 123rf.com

7 pomysłów na dania obiadowe ze schabu. Kotlety, roladki, pieczeń, szaszłyki

Schab na obiad to klasyk, ale zamiast tradycyjnych kotletów w panierce możesz przygotować wiele innych, oryginalnych dań. My proponujemy Ci aż siedem oryginalnych dań ze schabu: kotlety w stylu śródziemnomorskim oraz pod pierzynką z marchewki i sera, kieszonki z serem i piklami, roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, pieczeń czosnkowo-ziołowa, szaszłyki w marynacie z piwa oraz schab w sosie słodko-kwaśnym.

Schab to jedno z ulubionych mięs Polaków najczęściej goszczących na naszych stołach. Jest też bardzo uniwersalny, bo można z niego przygotować wszystko: kotlety, roladki, pieczeń i szaszłyki. Zamiast tradycyjnych przepisów wypróbuj nasze - oryginalne i pyszne!

Jak przyprawiać schab?

Sól, pieprz, czosnek, cebula, rozmaryn, majeranek i oregano to klasyczne dodatki do schabu. W tych przyprawach mięso ze schabu zawsze będzie smakować doskonale. 

Jeśli jednak chcesz osiągnąć wyjątkowy, orientalny smak schabu, dopraw go imbirem, chili, cynamonem i curry. Możesz zarówno łączyć przyprawy z pierwszej i drugiej grupy, ale też skorzystać tylko z tych dodając jedynie sól, pieprz i cebulę. 

Oryginalne panierki do schabu

Tradycyjne schabowe panieruje się w mące, jajku i bułce tartej. My proponujemy coś nowego!

  • Nachosy z chili. Pokrusz drobno 2 garści nachosów, wymieszaj z 1/2 szklanki mąki. Dopraw chili w proszku.
  • Sezam i chałka. Zmiel kawałek suchej chałki. Dodaj po łyżeczce jasnego i ciemnego sezamu, wymieszaj.
  • Paluszki i mąka. Rozdrobnij kilka paluszków (słonych, z makiem lub z sezamem). Wymieszaj na talerzu razem z 2-3 łyżkami mąki.

Kotlety schabowe z pomidorami, serem feta i oliwkami

178649542_m
Kotlety schabowe z pomidorami, serem feta i oliwkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 kotletów ze schabu (po 150 g)
  • 1 jajko
  • mleko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • mąka
  • 2 duże pomidory
  • kilka zielonych oliwek
  • 100 g fety
  • olej
  • sól, pieprz,
  • granulowany czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i osusz, przykryj folią spożywczą, rozbij. Natrzyj z każdej strony solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Oprósz mąką, jej nadmiar strząśnij.
  2. Jajko rozkłóć razem z 3-4 łyżkami mleka. Na talerzyku umieść bułkę tartą. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kotlety zanurzaj w jajku, panieruj w bułce. Smaż na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
  3. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż usmażone i osączone z oleju kotlety. Pokrój w plastry umyte pomidory. Rozłóż na kotletach. Posyp posiekanymi oliwkami i fetą. Zapiekaj 5-8 minut.

Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

64908315_m
Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 kotletów ze schabu
  • olej
  • 2 garści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startej mozzarelli
  • 6 suszonych pomidorów z oleju 
  • 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Posiekany czosnek zrumień na łyżeczce oleju. Wrzuć opłukany szpinak, duś 5 min. Dopraw solą, rozłóż na mięsie. Posyp mozzarellą, obłóż suszonymi pomidorami. Zwiń ciasno roladki.
  2. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na połówki. Owiń roladki. Zepnij wykałaczkami, obsmaż na odrobinie oleju. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz 45 min w 190°C.

Pieczeń czosnkowo-ziołowa ze schabu

95321804_m
Pieczeń czosnkowo-ziołowa ze schabu
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 2 główki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 cytryna
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1-2 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz, osusz. Przeciśnij przez praskę 3-4 ząbki czosnku. Utrzyj je z łyżeczką soli, 2 łyżkami oleju, połową łyżeczki pieprzu oraz suszonym majerankiem. Natrzyj mięso, odłóż do lodówki, pod przykryciem, na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
  2. Po tym czasie wyjmij schab. Obsmaż z każdej strony na odrobinie oleju, ostudź. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki i drobno je posiekaj. Otrzyj skórkę ze sparzonej i wyszorowanej dokładnie cytryny. Połącz ją z natką. Dodaj 2 łyżki oleju oraz łyżkę soku wyciśniętego z cytryny.
  3. Schab umieść w żaroodpornym naczyniu. Obłóż ziołowo-cytrynową mieszanką. Na wierzchu umieść gałązki rozmarynu. Wokół schabu rozłóż pozostały czosnek (nie musisz go obierać ani siekać). Przykryj naczynie. Piecz schab w 190°C ok. 70 minut. Odkryj naczynie. Dopiekaj jeszcze kilka minut. Wyjmij, odłóż na 10 minut.

Schab w sosie słodko-kwaśnym

66976676_m
Schab w sosie słodko-kwaśnym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 400 g schabu
  • mąka ziemniaczana
  • 1 cebula
  • 2 papryki 
  • kawałek kapusty pekińskiej 
  • imbir, olej, sól
  • po 8 łyżek sosu sojowego, cukru i soku z cytryny
  • czosnek, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w paseczki w poprzek włókien. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką ziemniaczaną. Posiekaj grubo oczyszczone papryki, kapustę i cebulę. Zetrzyj na tarce kawałek kłącza imbiru i 2 ząbki czosnku. 
  2. Wymieszaj na sos 8 łyżek wody z jasnym sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Dopraw pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż czosnek, cebulę i paprykę, smaż 2 min. Dodaj mięso i imbir. Smaż na dużym ogniu, mieszając, 5 min. Wlej przygotowany sos, wrzuć kapustę pekińską. Gotuj 2 min, aż sos zgęstnieje.

Kotlety schabowe z marchewką i serem

63695038_m
Kotlety schabowe z marchewką i serem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • olej
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól, pieprz, curry

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety rozbij na duże cienkie plastry. Natrzyj je z dwóch stron solą i pieprzem. Odłóż na 20 min. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kotlety panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor. 
  2. Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce. Obrane cebule pokrój w piórka. Rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę i marchew, oprósz solą oraz curry. Duś 5 min. Kotlety ułóż na blasze. Przykryj marchewką, posyp serem. Zapiekaj 10 min w 190°C.

Schabowe kieszonki z wędzonym żółtym serem i piklami

71711000_m
Schabowe kieszonki z wędzonym żółtym serem i piklami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 kotletów ze schabu
  • 6 plastrów wędzonego żółtego sera
  • 6 plastrów ogórków z miodowej zalewy
  • czosnek
  • musztarda
  • 1/2 czerwonej papryki
  • olej
  • sól, pieprz
  • kminek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz, rozbij na płaty. Natrzyj je solą, pieprzem oraz 1-2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przykryj, odłóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Pokrój w paski połówkę papryki. Płaty mięsa posmaruj musztardą, obłóż wędzonym serem, ogórkami i papryką. Złóż na pół, tworząc kieszonki. Brzegi mięsa zbij tłuczkiem.
  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Obsmaż mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop wodą, posyp kminkiem. Przykryj i piecz 20 min w 190°C.

Szaszłyki ze schabu w piwnej marynacie

146863801_m
Szaszłyki schabowe w piwnej marynacie
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 600 g schabu środkowego bez kości
  • 1 cebula 
  • 1 szklanka jasnego piwa (może być bezalkoholowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • po kilka gałązek majeranku i oregano
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłucz, osusz. Pokrój w podobnej wielkości kostkę. Włóż do miski. Dodaj obraną i pokrojoną w krążki cebulę, posiekany czosnek oraz gałązki ziół. Piwo wymieszaj z musztardą, łyżeczką soli oraz połową łyżeczki pieprzu, zalej mięso. Miskę przykryj, odłóż na dobę do lodówki.
  2. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w wodzie. Nadziej zamarynowane mięso. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze, skrop olejem. Piecz 50 min w temp. 200°C.

 

 

Czytaj więcej