Wegetariańskie gołąbki z ryżem i groszkiem konserwowym
Fot. 123rf.com
Obiady
3 pomysły na pyszne gołąbki bez mięsa: z ryżem, ziemniakami, soczewicą i smakowitymi dodatkami
Elżbieta Bożek
22.08.2023 16:34
Bezmięsne gołąbki to doskonały pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian, ale także dla tych, którzy chcą urozmaicić swój jadłospis i zrobić sobie przerwę od mięsnych potraw. Nasze propozycje to niebanalne przepisy na kapustę nadziewaną ryżem lub pieczarkami, a także nietuzinkowe połączenie gołąbków i... pierogów ruskich. Są smaczne, pożywne i zdrowe. Wypróbuj i przekonaj się sama!
Bezmięsne gołąbki z ryżem i groszkiem
Wartość kaloryczna 1 porcji: 410 kcal
Czas przygotowania: 60 minut
Przepis na: 8 porcji
Składniki:
1 główka kapusty
1 i 1/2 szklanki ryżu
3 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka groszku konserwowego
1 duża cebula
włoszczyzna (obrana i drobniutko pokrojona lub starta grubo na tarce): 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera
1 łyżka ciemnego sosu pieczeniowego (w proszku lub koncentracie)
2 ząbki czosnku (obrane, przeciśnięte przez praskę)
sól
pieprz mielony
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Główkę kapusty oczyść, wy krój głąb. Obgotuj w całości - w dużej ilości osolonej wody przez 3 minuty. Kapustę wyjmij z garnka, oddziel 8 dużych liści, zetnij z nich grube żyłki.
Ryż ugotuj w bulionie (ok. 20 minut), przesyp do miseczki, przemieszaj widelcem i pozostaw do wystudzenia. Groszek osącz na sitku. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, przestudź. Wymieszaj z ryżem oraz groszkiem. Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem (ew. możesz dodać 1/2 szklanki drobno startego sera typu parmezan).
Nadzienie rozłóż na liściach kapusty, zwiń. Gołąbki obwiąż grubą nitką, obsmaż na oleju.
Ryżanki przełóż do rondla. Na patelni podsmaż na oleju włoszczyznę. Przełóż ją na gołąbki, podlej 1 szklanką wody. Duś 30 minut. Wyjmij gołąbki. Sos zagęść sosem pieczeniowym i dopraw czosnkiem.
Wegetariańskie gołąbki z ziemniakami i serem
Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal
Czas przygotowania: 100 minut
Przepis na: 8 porcji
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 kg ziemniaków
50 dag twarogu
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
po 1 łyżeczce suszonego majeranku, kminku i tymianku
sól
pieprz
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Główkę kapusty oczyść, wykrój głąb. Obgotuj w całości w dużej ilości osolonej wody przez 3 minuty. Kapustę wyjmij, oddziel 8 dużych liści, zetnij z nich zgrubiałe żyłki.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w posolonej wodzie. Miękkie odcedź, lekko przestudź. Dodaj cebulkę i twaróg, wszystko razem ugnieć tłuczkiem. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem i ziołami. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj masę.
Na każdy liść kapusty nałóż farsz, zwiń gołąbki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Podlej 1/2 bulionu. Piecz 60 minut w 180 st., podlewając w połowie czasu resztą bulionu. Posyp szczypiorkiem.
Nasza rada:
Do gołąbków dodaj pieczarkową polewę. Podduś posiekaną cebulę i pieczarki. Przypraw, zmiksuj z bulionem na gęsty sos. Polej danie.
Wege gołąbki z pieczarkami i soczewicą
Wartość kaloryczna 1 porcji: 220 kcal
Czas przygotowania: 70 minut
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
1 główka kapusty
70 dag pieczarek
1 bakłażan
2 marchewki
3 łyżki czerwonej soczewicy
5 cebul
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
1 łyżka soli
po 1 łyżeczce kozieradki i kurkumy
pieprz mielony
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Bakłażan opłucz, odetnij końcówkę, resztę pokrój w kostkę. Wsyp na durszlak, oprósz dużą szczyptą soli, wymieszaj. Po 5 minutach opłucz pod zimną wodą, osącz. Cebule obierz, posiekaj niezbyt drobno. Suchą soczewicę zmiel w blenderze. W rondlu rozgrzej połowę tłuszczu, zeszklij 1/3 cebuli, dołóż pieczarki i połowę bakłażana. Wsyp po pół łyżeczki soli, kozieradki i kurkumy. Duś ok. 15 minut. Dodaj soczewicę i gotuj ok. 2 minut. Dołóż koncentrat, przypraw pieprzem.
Przygotuj kapustę: wytnij głąb, włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, oddziel 12 ładnych listków. Zetnij grube łodygi. Na liściach rozłóż farsz pieczarkowy, zwiń gołąbki. Na dnie garnka ułóż resztę liści kapusty. Na nich ciasno ustaw pionowo gołąbki. Marchewki obierz, pokrój w kosteczkę. Na reszcie tłuszczu podsmaż pozostałą cebulę, bakłażan, marchew. Dodaj resztę przypraw. Wlej 2 szklanki wody. Zalej tym gołąbki, gotuj je 40 minut.
Nasza rada:
Dodaj pyszny gęsty sos. Ugotowane gołąbki ostrożnie wyjmij z garnka, a pozostałe składniki zmiksuj na gładki krem. Polej danie.