Wyśmienita tarta z ziemniakami na obiad. Prosty przepis na wytrawne danie
Tarta z ziemniakami w karmelu doskonale sprawdzi się na obiad
Fot. 123rf.com

Wyśmienita tarta z ziemniakami na obiad. Prosty przepis na wytrawne danie

Wytrawna tarta to doskonały pomysł na jednodaniowy wykwintny obiad. Jest sycąca i pyszna, a do tego łatwa do przygotowania. Wypróbuj nasz przepis na tartę z ziemniakami w karmelu. To danie z pewnością zachwyci ciebie i twoich gości!

Tarta kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkim deserem. Ale w swojej ojczyźnie - we Francji - równie często występuje przygotowywana i serwowana jako danie wytrawne na obiad lub podwieczorek. Podaje się ją z warzywami, grzybami lub twarogiem. 

My postanowiliśmy połączyć dwa światy: deser i obiad, by przygotować wytrawną tartę z ziemniakami w karmelu, a więc z nutą słodyczy. Takie nietuzinkowe połączenie - zapewniamy - smakuje wyśmienicie i przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. 

Tarta z ziemniakami w karmelu

Tarta z ziemniakami w karmelu 126471016_m
Tarta z ziemniakami w karmelu
Fot. 123rf.com

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 kostka (20 dag) masła (mocno schłodzonego)
  • 1/2 łyżeczki soli;

Nadzienie:

  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło pokrojone na małe kawałeczki. Składniki siekaj nożem, aż powstaną drobne grudki. Wtedy dołóż żółtka. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Przygotuj nadzienie: ziemniaki cieniutko obierz, gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, potnij w grubsze plastry. Cebulę obierz, drobno posiekaj. W żaroodpornej formie rozgrzej masło z oliwą. Dodaj miód i cebulę. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia.
  3. W formie z cebulą i miodowym karmelem warstwami ułóż plasterki ziemniaków. Każdą warstwę lekko oprósz solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
  4. Ciasto rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta wciśnij, tak, by prawie wchodziły pod ziemniaki.
  5. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200°C. Piecz przez 35 minut.
  6. Gotową tartę wybij na talerz jak babkę, tak by spód był górą. Przed podaniem ciasto udekoruj listkami świeżej bazylii albo innymi ziołami.

 

 

Czytaj więcej