Tarta z ziemniakami w karmelu doskonale sprawdzi się na obiad
Fot. 123rf.com
Obiady
Wyśmienita tarta z ziemniakami na obiad. Prosty przepis na wytrawne danie
03.10.2022 14:40
Wytrawna tarta to doskonały pomysł na jednodaniowy wykwintny obiad. Jest sycąca i pyszna, a do tego łatwa do przygotowania. Wypróbuj nasz przepis na tartę z ziemniakami w karmelu. To danie z pewnością zachwyci ciebie i twoich gości!
Tarta kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkim deserem. Ale w swojej ojczyźnie - we Francji - równie często występuje przygotowywana i serwowana jako danie wytrawne na obiad lub podwieczorek. Podaje się ją z warzywami, grzybami lub twarogiem.
My postanowiliśmy połączyć dwa światy: deser i obiad, by przygotować wytrawną tartę z ziemniakami w karmelu, a więc z nutą słodyczy. Takie nietuzinkowe połączenie - zapewniamy - smakuje wyśmienicie i przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Tarta z ziemniakami w karmelu
Składniki:
Spód:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 żółtka
1 kostka (20 dag) masła (mocno schłodzonego)
1/2 łyżeczki soli;
Nadzienie:
8-10 młodych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
suszony tymianek
kilka listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło pokrojone na małe kawałeczki. Składniki siekaj nożem, aż powstaną drobne grudki. Wtedy dołóż żółtka. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj nadzienie: ziemniaki cieniutko obierz, gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, potnij w grubsze plastry. Cebulę obierz, drobno posiekaj. W żaroodpornej formie rozgrzej masło z oliwą. Dodaj miód i cebulę. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia.
W formie z cebulą i miodowym karmelem warstwami ułóż plasterki ziemniaków. Każdą warstwę lekko oprósz solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Ciasto rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta wciśnij, tak, by prawie wchodziły pod ziemniaki.
Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200°C. Piecz przez 35 minut.
Gotową tartę wybij na talerz jak babkę, tak by spód był górą. Przed podaniem ciasto udekoruj listkami świeżej bazylii albo innymi ziołami.