Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Francuska pisanka z Szyneczką Sokoliki
14.03.2023 00:06
Francuska pisanka z Szyneczką Sokoliki zachwyci gości przy wielkanocnym stole, zaś przekąska w formie pisanki pełni rolę ozdoby. Wygląda wyjątkowo malowniczo.
Nie ma Wielkanocy bez pisanek, ale nie muszą one pojawiać się na stole wyłącznie jako pomalowane jajka. Kolorowa warzywno-mięsna pisanka z ciasta francuskiego prezentuje się bardzo efektownie, a jeszcze lepiej smakuje. Może zastąpić np. tradycyjną sałatkę. Wielką zaletą tego dania jest także czas potrzebny na jego wykonanie. To zaledwie 20 minut!
Francuska pisanka z Szyneczką Sokoliki
Francuska pisanka z Szyneczką SokolikiFot. materiały partnera
Czas przygotowywania: 20 minut
Składniki:
1 opakowanie Szyneczki Wieprzowej Sokoliki
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
2-3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
pieprz czerwony
1 nieduża papryka czerwona
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
3-4 łyżki drobno posiekanej czerwonej kapusty
1 garść listków pietruszki ozdobnej
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt pisanki. Brzegi pisanki zawijamy na około 1 cm (możemy też wykleić je okrawkami ciasta, pozostawiając pisankę w nieco większym rozmiarze) i przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze nakłuwamy widelcem, a całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Plasterki szynki kroimy w kostkę.
Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
Przestygniętą pisankę pokrywamy serkiem śmietankowym i doprawiamy rozgniecionym w moździerzu pieprzem. Następnie zdobimy ją, układając kolejne paseczki z przygotowanych warzyw oraz szynki.
Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.