Rzeżucha na włosy przy regularnym stosowaniu może zdziałać cuda. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia kosmyki, odżywia je, zapobiega ich łamliwości i przetłuszczaniu. Co więcej, pobudza cebulki stymulując wzrost nowych kosmyków. Jak wykorzystać te właściwości pielęgnacyjne rzeżuchy? Przygotuj proste i tanie domowe kosmetyki do włosów - płukankę i wcierki. Zobacz, jak je zrobić i stosować.
Spis treści
Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc i nie tylko na kanapki! Dzięki dużej zawartości siarki i antyoksydantów ta roślina wzmacnia włosy, odżywia je oraz pobudza wzrost nowych kosmyków. Choć w drogeriach niełatwo znaleźć kosmetyki z rzeżuchą, to bez problemu możesz je przygotować samodzielnie w domu. Są łatwe do zrobienia i tanie.
Rzeżucha to nie tylko ozdoba świątecznego stołu, ale też bardzo zdrowe zielone listki, które można jeść, ale też stosować zewnętrznie na skórę i włosy. Rzeżucha zawiera duże ilości witaminy K, C, A i E oraz witaminy z grupy B, a także dobrze przyswajalne minerały, takie jak: żelazo, wapń, potas i magnez. Dzięki temu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, krążenia i wydalniczego. Ponadto pomaga zwalczyć infekcje i wzmocnić odporność.
Ale rzeżucha ma korzystny wpływ również na urodę. Świetnie działa na skórę rozjaśniając przebarwienia i zwalczając trądzik. Rzeżucha zawiera także glikozyd izosiarkocyjanowy, który wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Zarówno spożywanie rzeżuchy, jak też wcieranie w skórę głowy jej soku, odżywi i poprawi jakość włosów zapobiegając ich łamliwości oraz rozdwajaniu końcówek. Wzmacnia również cebulki stymulując wzrost nowych włosów. Ponadto rzeżucha pomoże uporać się z problemem nadmiernego przetłuszczania kosmyków. Warto wiedzieć, że nakładanie rzeżuchy na włosy przyciemnia je, więc warto wziąć to pod uwagę stosując domowe kosmetyki z tych listków.
Pielęgnacyjne właściwości rzeżuchy można wykorzystać na kilka sposobów. Z tych zielonych listków przygotujemy m.in. domową płukankę, która wzmacnia włosy i stymuluje ich wzrost oraz wcierki, które odżywiają włosy, pomagają na przetłuszczające, łamliwe kosmyki i rozdwajające końcówki. Ponadto również pobudzają cebulki włosów.
Pół szklanki rzeżuchy zmiksujmy ze szklanką wody i gotujmy 10 minut. Gdy ostygnie, odcedźmy (rzeżuchy nie wyrzucajmy, możemy ją trzymać 2-3 dni w lodówce i użyć do zrobienia w inny dzień wcierki – przepis niżej) i po umyciu włosów na koniec płuczemy je sokiem. Stosujmy co 3-4 dni.
Rzeżuchę, która została z przygotowywania płukanki, zmieszajmy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wetrzyjmy w skórę, zostawmy na ok. 30 min, a potem spłuczmy. Stosujmy raz w tygodniu.
Garść świeżo wyhodowanej rzeżuchy dokładnie rozetrzyj w moździerzu. Dodaj łyżkę mleka kokosowego i wymieszaj. Uzyskaną mieszankę wetrzyj w skórę głowy. Zmocz lekko ręcznik ciepłą wodą, po czym owiń nim szczelnie głowę. Po 10-15 min zdejmij turban. Spłucz rzeżuchową wcierkę, a włosy umyj szamponem.