Pyszne ciasta i desery z alkoholem – z dodatkiem wina, nalewki, likieru
Dodatek alkoholu wzbogaca smak tortu.
Fot. 123RF

Pyszne ciasta i desery z alkoholem – z dodatkiem wina, nalewki, likieru

Dodatek alkoholu wzbogaca smak ciasta i sprawia, że staje się ono wyrafinowanym deserem. Zobacz przepisy na tort z likierem kawowym, ciasto z figami w winie i rurki z wiśniami z nalewki. Na pewno Ci posmakują! 

Ciasta i desery z alkoholem mają wielu fanów, gdyż smakują wybornie. Ale nie wszyscy powinni je jeść. Zobacz przepisy na nasze alkoholowe wypieki i desery, a wcześniej sprawdź, w jakich przypadkach lepiej z nich rezygnować. 

Ciasta z alkoholem a jazda samochodem – kto nie może jeść deserów z alkoholem?

Pewnie zastanawiasz się, czy każdy może jeść ciasta i desery z alkoholem? Co z kierowcami, którzy planują za moment usiąść za kółkiem, dziećmi czy kobietami w ciąży? Rozum podpowiada, że nie powinni oni sięgać po alkohol. Ale jest pewnie wyjątek.

Jeśli alkohol został dodany do ciasta przed pieczeniem, po jego upieczeniu pozostanie tylko smak i aromat, a „procenty” wyparują pod wpływem wysokiej temperatury. Takie wypieki może jeść każdy, tym bardziej, że zwykle dodana ilość alkoholu jest i tak znikoma.

Ale uwaga! Jeżeli mamy ochotę na desery na zimno oraz te z alkoholem, który nie został poddany obróbce cieplnej, to wtedy nie wolno siadać za kierownicą. Jedzenie dużej ilości kremu z mocnym alkoholem  nie jest też wskazane dla kobiet w ciąży czy dzieci.

Jeżeli jest już za późno, a musisz wyruszyć w podróż, to nie wszystko stracone. Pół godziny po zjedzeniu deseru możesz dmuchnąć w alkomat i zobaczyć, ile promili wykaże. Możesz także wypróbować wirtualny alkomat, który obliczy wynik na wpisanych danych. Podczas badania alkomatem trzymaj kciuki, żeby wyświetlona na nim wartość wyniosła mniej niż 0,1 promila. Powyżej tej wartości nie wolno prowadzić auta!

Tort z likierem kawowym

50089253_m
Tort z likierem kawowym.
123RF

Składniki

  • biszkopt kakaowy gotowy

Krem kawowy: 

  • 30 dag serka mascarpone 
  • 500 ml śmietanki 36% 
  • 15 dag czekolady mlecznej 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej krem czekoladowy 
  • 15 dag masła 
  • 20 dag cukru pudru 
  • 5 dag kakao
  • 100 ml kremówki albo polewa czekoladowa

Poncz: 

  • filiżanka espresso z kieliszkiem likieru kawowego

Przygotowanie

  1. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na krem kawowy rozpuść czekoladę i kawę w ciepłej śmietance, ostudź. Ubij mascarpone, dodaj czekoladowo-kawową śmietankę i ubijaj na puszystą, gęstą masę. Kremem przełóż nasączone ponczem blaty tortu.
  2. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem z masła z cukrem, kakao i kremówki albo polewą czekoladową. Schłodź. Udekoruj.

Rurki z wiśniami z nalewki

94272297_m
Rurki z wiśniami z nalewki.
123RF

Składniki

  • 20 waflowych rurek (takich do rurek z bitą śmietaną) 
  • wiśnie z nalewki

Masa kremowa: 

  • 40 dag śmietany kremówki 36% 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mascarpone 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • posiekane migdały do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ubij na krem śmietanę, dodaj cukier puder i cały czas ubijaj. Pod koniec dodaj porcjami serek mascarpone. Żelatynę rozpuść w małej ilości wody. Przestudzoną połącz z kremem. Delikatnie zmiksuj.
  2. Rurki waflowe napełnij wiśniami z nalewki. Ułóż 8 (2x4) na dnie foremki wyłożonej folią spożywczą, przykryj warstwą kremu. Na nich ułóż 6 rurek z wiśniami, przykryj warstwą kremu i na wierzchu ułóż 4 rurki, warstwę kremu i 2 rurki, tworząc formę stożka.
  3. Boki obłóż kremem, posyp migdałami. Wstaw na ok. 3 godziny do lodówki.

Ciasto z figami w winie

90092483_m
Ciasto z figami w winie.
123RF

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej 
  • 10 dag cukru 
  • 20 dag masła 
  • 3 jajka 
  • 200 ml wina białego deserowego 
  • 15 dag suszonych fig 
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Figi drobno pokrój, orzechy posiekaj. Do rondelka wlej wino, dodaj masło, cynamon i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia masła. Nie wolno zagotować! Zdejmij z ognia, wrzuć pokrojone figi i odstaw do ostudzenia.
  2. Jajka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera. Dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj do połączenia się składników. Dodaj mieszankę z figami i posiekane orzechy. Wymieszaj całość za pomocą łyżki.
  3. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, zawiń boki pergaminu. Piecz ok. 60 minut w temp. 180 st. C. Upieczone i przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować połówkami orzechów lub polać polewą czekoladową.

Czytaj więcej