Pyszne ciasta i desery z alkoholem – z dodatkiem wina, nalewki, likieru
05.01.2022 11:13
Dodatek alkoholu wzbogaca smak ciasta i sprawia, że staje się ono wyrafinowanym deserem. Zobacz przepisy na tort z likierem kawowym, ciasto z figami w winie i rurki z wiśniami z nalewki. Na pewno Ci posmakują!
Ciasta i desery z alkoholem mają wielu fanów, gdyż smakują wybornie. Ale nie wszyscy powinni je jeść. Zobacz przepisy na nasze alkoholowe wypieki i desery, a wcześniej sprawdź, w jakich przypadkach lepiej z nich rezygnować.
Ciasta z alkoholem a jazda samochodem – kto nie może jeść deserów z alkoholem?
Pewnie zastanawiasz się, czy każdy może jeść ciasta i desery z alkoholem? Co z kierowcami, którzy planują za moment usiąść za kółkiem, dziećmi czy kobietami w ciąży? Rozum podpowiada, że nie powinni oni sięgać po alkohol. Ale jest pewnie wyjątek.
Jeśli alkohol został dodany do ciasta przed pieczeniem, po jego upieczeniu pozostanie tylko smak i aromat, a „procenty” wyparują pod wpływem wysokiej temperatury. Takie wypieki może jeść każdy, tym bardziej, że zwykle dodana ilość alkoholu jest i tak znikoma.
Ale uwaga! Jeżeli mamy ochotę na desery na zimno oraz te z alkoholem, który nie został poddany obróbce cieplnej, to wtedy nie wolno siadać za kierownicą. Jedzenie dużej ilości kremu z mocnym alkoholem nie jest też wskazane dla kobiet w ciąży czy dzieci.
Jeżeli jest już za późno, a musisz wyruszyć w podróż, to nie wszystko stracone. Pół godziny po zjedzeniu deseru możesz dmuchnąć w alkomat i zobaczyć, ile promili wykaże. Możesz także wypróbować wirtualny alkomat, który obliczy wynik na wpisanych danych. Podczas badania alkomatem trzymaj kciuki, żeby wyświetlona na nim wartość wyniosła mniej niż 0,1 promila. Powyżej tej wartości nie wolno prowadzić auta!
Tort z likierem kawowym
Składniki
biszkopt kakaowy gotowy
Krem kawowy:
30 dag serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
15 dag czekolady mlecznej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej krem czekoladowy
15 dag masła
20 dag cukru pudru
5 dag kakao
100 ml kremówki albo polewa czekoladowa
Poncz:
filiżanka espresso z kieliszkiem likieru kawowego
Przygotowanie
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na krem kawowy rozpuść czekoladę i kawę w ciepłej śmietance, ostudź. Ubij mascarpone, dodaj czekoladowo-kawową śmietankę i ubijaj na puszystą, gęstą masę. Kremem przełóż nasączone ponczem blaty tortu.
Wierzch i boki tortu posmaruj kremem z masła z cukrem, kakao i kremówki albo polewą czekoladową. Schłodź. Udekoruj.
Rurki z wiśniami z nalewki
Składniki
20 waflowych rurek (takich do rurek z bitą śmietaną)
wiśnie z nalewki
Masa kremowa:
40 dag śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
posiekane migdały do dekoracji
Przygotowanie
Ubij na krem śmietanę, dodaj cukier puder i cały czas ubijaj. Pod koniec dodaj porcjami serek mascarpone. Żelatynę rozpuść w małej ilości wody. Przestudzoną połącz z kremem. Delikatnie zmiksuj.
Rurki waflowe napełnij wiśniami z nalewki. Ułóż 8 (2x4) na dnie foremki wyłożonej folią spożywczą, przykryj warstwą kremu. Na nich ułóż 6 rurek z wiśniami, przykryj warstwą kremu i na wierzchu ułóż 4 rurki, warstwę kremu i 2 rurki, tworząc formę stożka.
Boki obłóż kremem, posyp migdałami. Wstaw na ok. 3 godziny do lodówki.
Ciasto z figami w winie
Składniki
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru
20 dag masła
3 jajka
200 ml wina białego deserowego
15 dag suszonych fig
10 dag posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Figi drobno pokrój, orzechy posiekaj. Do rondelka wlej wino, dodaj masło, cynamon i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia masła. Nie wolno zagotować! Zdejmij z ognia, wrzuć pokrojone figi i odstaw do ostudzenia.
Jajka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera. Dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj do połączenia się składników. Dodaj mieszankę z figami i posiekane orzechy. Wymieszaj całość za pomocą łyżki.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, zawiń boki pergaminu. Piecz ok. 60 minut w temp. 180 st. C. Upieczone i przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować połówkami orzechów lub polać polewą czekoladową.