Pomysł na wegetariański obiad z młodymi warzywami. Placki z kapusty i ziemniaczki z pieczarkami
Dorota Sychowiec
27.07.2021 10:40
Nic nie smakuje lepiej niż młoda kapusta i młode ziemniaczki. Proponujemy 3 wegetariańskie dania. Placki z młodej kapusty, placki z młodej kapusty i ciecierzycy, młode ziemniaki z sosem pieczarkowym. Smacznego!
Placki z młodej kapusty
Składniki
1 młoda kapusta (ok. 450 g)
2 ziemniaki
1 cebula
2 jajka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki posiekanego koperku
sól,
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Kapustę pozbaw wierzchnich liść, pokrój na ćwiartki. Usuń głąb. Posiekane drobno ćwiartki posyp łyżeczką soli, odstaw na 15 min, odciśnij starannie powstały sok.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem z obraną i poszatkowaną cebulą. Wbij jajka, dodaj mąkę. Na koniec wsyp posiekany koperek. Wymieszaj składniki z solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką nakładaj porcje masy. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Placki z młodej kapusty i ciecierzycy
Składanki
200 g młodej kapusty
250 g gotowanej ciecierzycy
Przygotowanie
Posiekaj 200 g młodej kapusty, posól i odstaw na 15 min (nie odciskaj). Dodaj do zmiksowanej gotowanej ciecierzycy, zeszkloną na oliwie cebulę, siekany koperek i przyprawy.
Uformuj placki. Smaż lub piecz na złoty kolor.
Młode ziemniaki z sosem pieczarkowym
Składniki
1 kg młodych ziemniaków
1 cebula
300 g pieczarek
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 pęczek koperku
sól
pieprz
masło
Przygotowanie
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Obraną cebulę posiekaj. Oczyść dokładnie pieczarki. Pokrój je na ćwiartki lub w plasterki. W rondlu rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki. Smaż, aż puszczą wodę. Zmniejsz płomień, duś ok. 15 minut, mieszając.
Wlej śmietanę, połącz. Ogrzewaj razem jeszcze chwilę, ale nie dopuść do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż ugotowane i osączone dokładnie młode ziemniaki. Dodaj przeciśnięty lub obrany i posiekany czosnek. Smaż, mieszając, aż ziemniaki z każdej strony się zezłocą.
Na półmisku umieść sos pieczarkowy. Na nim ułóż obsmażone młode ziemniaki. Danie posyp obficie posiekanym koperkiem.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.