W czym ufarbować jajka na Wielkanoc? Niepowtarzalny efekt otrzymasz, barwiąc jaja naturalnie. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni! Wykorzystaj łupiny z cebuli, kapustę modrą, sok z buraków, szpinak, kawę, kurkumę albo... płatki kwiatów!
Spis treści
Zamiast sztucznych farbek, naturalne barwniki do jajek, czyli owoce, warzywa, kwiaty i przyprawy... Dzięki nim zabarwisz jajka na wiele różnorodnych kolorów. Co warto wiedzieć?
Tradycyjny, dobrze znany i niezawodny sposób naszych babć na piękne wielkanocne jajka. Łupiny z cebuli (zwykłej lub czerwonej) wrzuć do garnuszka i gotuj na wolnym ogniu. Do tak przygotowanego i ostudzonego wywaru wrzuć jajka i gotuj kilkanaście minut. Następnie zostaw je w takiej kąpieli do ostygnięcia. Im dłużej jajka poleżą w łupinkach, tym będą miały ciemniejszy kolor. To najtańszy, najzdrowszy i w pełni ekologiczny sposób na zrobienie wielkanocnych pisanek. Gdy wyschną, natłuść jej i ładnie wypoleruj.
Jajka gotowane w łupinach cebuli można dodatkowo ozdobić, wykorzystując świeże gałązki ziół, bukszpan lub drobne kwiaty, np. prymulki. Takie naturalne pisanki w kwiaty są proste do zrobienia i bardzo efektowne. Będą niepowtarzalną dekoracją twojego wielkanocnego stołu!
Jak je zrobić? Listki (natkę, koper, rozmaryn) lub kwiatki (prymulki, bratki) zwilż wodą i naklej na surowe jajko. Następnie przygotuj paczuszki. Jajka delikatnie owiń kawałkami cienkiej rajstopy, przytrzymując palcami roślinną dekorację. Naciągnij rajstopę dobrze i zwiąż końce. Tak przygotowane jajka włóż do ostudzonego roztworu z łupinek cebuli, zagotuj i zostaw na 2,3 godziny. Następnie wyjmij je z garnuszka, usuń rajstopę, wytrzyj jajko i delikatnie je natłuść.
Cztery łyżki kurkumy wsyp do garnuszka z wodą (ok. 1 l), dokładnie wymieszaj. Włóż jajka, gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Zostaw je w roztworze do ostygnięcia, od czasu do czasu delikatnie mieszając, by barwnik rozłożył się równomiernie. Otrzymasz piękny, intensywny żółty kolor pisanek...
Pół główki modrej kapusty poszatkuj na drobne kawałki i zagotuj w ok. litrze wody. Gotuj około 15 minut, woda powinna być intensywnie fioletowa. Przestudź, dodaj łyżeczkę octu i zanurz w roztworze ugotowane jajka. Zostaw je na parę godzin do uzyskania pożądanego odcienia. Im dłużej moczysz, tym jajka mają ciemniejszy intensywniejszy kolor. Niebieskie pisanki otrzymasz też, farbując jajka w wywarze z jagody lub borówki. Zanurz ugotowane wcześniej jajka w ciepłym wywarze z jagód (garść owoców na szklankę wody) na około 3 godziny.
Szpinak ledwie przykryty wodą gotuj ok. 30 minut. Gdy wystygnie, zanurz w nim ugotowane jajka. Otrzymasz delikatnie zielone pisanki. Lekko szaro-zielony naturalny barwnik do jajek uzyskasz także, przygotowując napar z młodej trawy, pokrzywy albo natki pietruszki.
Jednym z popularnych, naturalnych, ekologicznych barwników do wielkanocnych pisanek jest napar z hibiskusa. Uzyskasz go parząc np. herbatę z tej rośliny. Wsyp susz hibiskusa do garnka i zalej wrzącą wodą. Napój należy parzyć przez 15-20 minut. Następnie zanurz w nim ugotowane jajka. Trzymaj tak długo, aż uzyskasz pożądany odcień.
Ugotuj jajka na twardo. Do garnka wlej 0,5 l wody i dodaj szklankę utartych lub pokrojonych w kostkę buraków, doprowadź do wrzenia. Dodaj 3 łyżki soli. Zanurz jajka w roztworze z buraków na około na dwie, trzy godziny. Im dłużej, tym kolor będzie intensywniejszy.