Naturalne barwniki do jajek zapewnią bajeczny efekt! Pomysły na wielkanocne pisanki
Naturalne barwniki do jajek to warzywa, owoce i przyprawy.
Fot. Fot. 123 RF

Naturalne barwniki do jajek zapewnią bajeczny efekt! Pomysły na wielkanocne pisanki

W czym ufarbować jajka na Wielkanoc? Niepowtarzalny efekt otrzymasz, barwiąc jaja naturalnie. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni! Wykorzystaj łupiny z cebuli, kapustę modrą, sok z buraków, szpinak, kawę, kurkumę albo... płatki kwiatów!

Zamiast sztucznych farbek, naturalne barwniki do jajek, czyli owoce, warzywa, kwiaty i przyprawy... Dzięki nim zabarwisz jajka na wiele różnorodnych kolorów. Co warto wiedzieć?

  • Naturalne barwniki mają mniej intensywne odcienie niż sztuczne farbki; barwione nimi jajka będą raczej pastelowe, stonowane i mogą mieć nieregularne plamki, przebarwienia.
  • Im dłużej przetrzymasz jajko w roztworze, tym ciemniejszy uzyskasz odcień.
  • Żeby kolor był ładniejszy, po ufarbowaniu jajka warto je osuszyć papierowym ręcznikiem i natłuścić, np. oliwą. Do dzieła!
164964972_s
Pastelowe pisanki barwione naturalnymi wyciągami z roślin.
123 RF

Naturalny rudy barwnik do jaj z łupin cebuli

Tradycyjny, dobrze znany i niezawodny sposób naszych babć na piękne wielkanocne jajka. Łupiny z cebuli (zwykłej lub czerwonej) wrzuć do garnuszka i gotuj na wolnym ogniu. Do tak przygotowanego i ostudzonego wywaru wrzuć jajka i gotuj kilkanaście minut. Następnie zostaw je w takiej kąpieli do ostygnięcia. Im dłużej jajka poleżą w łupinkach, tym będą miały ciemniejszy kolor. To najtańszy, najzdrowszy i w pełni ekologiczny sposób na zrobienie wielkanocnych pisanek. Gdy wyschną, natłuść jej i ładnie wypoleruj.

 

162381139_s
Tradycyjne wielkanocne jajka farbowane w łupinach cebuli.
Fot. 123 RF

Jajka gotowane w łupinach cebuli można dodatkowo ozdobić, wykorzystując świeże gałązki ziół, bukszpan lub drobne kwiaty, np. prymulki. Takie naturalne pisanki w kwiaty są proste do zrobienia i bardzo efektowne. Będą niepowtarzalną dekoracją twojego wielkanocnego stołu!

38568612_s
Jajka farbowane w cebuli można dodatkowo udekorować.
Fot. 123 RF

Jak je zrobić? Listki (natkę, koper, rozmaryn) lub kwiatki (prymulki, bratki) zwilż wodą i naklej na surowe jajko. Następnie przygotuj paczuszki. Jajka delikatnie owiń kawałkami cienkiej rajstopy, przytrzymując palcami roślinną dekorację. Naciągnij rajstopę dobrze i zwiąż końce. Tak przygotowane jajka włóż do ostudzonego roztworu z łupinek cebuli, zagotuj i zostaw na 2,3 godziny. Następnie wyjmij je z garnuszka, usuń rajstopę, wytrzyj jajko i delikatnie je natłuść.

92089699_s
Jajka farbowane w cebuli można dodatkowo ozdobić...
Fot. 123 RF
92089690_s
Tak przygotowane jajka zanurz w wywarze z łupin cebuli i zagotuj.
Fot. 123 RF

Naturalny żółty barwnik do jaj z kurkumy

Cztery łyżki kurkumy wsyp do garnuszka z wodą (ok. 1 l), dokładnie wymieszaj. Włóż jajka, gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Zostaw je w roztworze do ostygnięcia, od czasu do czasu delikatnie mieszając, by barwnik rozłożył się równomiernie. Otrzymasz piękny, intensywny żółty kolor pisanek...

38328308_snowy
Jajka barwione kurkumą.
Fot. 123 RF

Naturalny niebieski barwnik do jaj z wywaru z modrej kapusty

Pół główki modrej kapusty poszatkuj na drobne kawałki i zagotuj w ok. litrze wody. Gotuj około 15 minut, woda powinna być intensywnie fioletowa. Przestudź, dodaj łyżeczkę octu i zanurz w roztworze ugotowane jajka. Zostaw je na parę godzin do uzyskania pożądanego odcienia. Im dłużej moczysz, tym jajka mają ciemniejszy intensywniejszy kolor. Niebieskie pisanki otrzymasz też, farbując jajka w wywarze z jagody lub borówki. Zanurz ugotowane wcześniej jajka w ciepłym wywarze z jagód (garść owoców na szklankę wody) na około 3 godziny.

 

141374516_s
Naturalny niebieski barwnik do jaj otrzymasz z modrej kapusty.
Fot. 123 RF

Naturalny zielony barwnik do jaj ze szpinaku

Szpinak ledwie przykryty wodą gotuj ok. 30 minut. Gdy wystygnie, zanurz w nim ugotowane jajka. Otrzymasz delikatnie zielone pisanki. Lekko szaro-zielony naturalny barwnik do jajek uzyskasz także, przygotowując napar z młodej trawy, pokrzywy albo natki pietruszki.

53663016_s
Naturalnym zielonym barwnikiem jest szpinak.
Fot. 123 RF

Naturalny fioletowy barwnik do jaj z hibiskusa

Jednym z popularnych, naturalnych, ekologicznych barwników do wielkanocnych pisanek jest napar z hibiskusa. Uzyskasz go parząc np. herbatę z tej rośliny. Wsyp susz hibiskusa do garnka i zalej wrzącą wodą. Napój należy parzyć przez 15-20 minut. Następnie zanurz w nim ugotowane jajka. Trzymaj tak długo, aż uzyskasz pożądany odcień.

144959778_s
Jajka barwione naparem z kwiatów hibiskusa będą delikatne fioletowe.
Fot. 123 RF

Naturalny różowy barwnik do jaj z buraków

Ugotuj jajka na twardo. Do garnka wlej 0,5 l wody i dodaj szklankę utartych lub pokrojonych w kostkę buraków, doprowadź do wrzenia. Dodaj 3 łyżki soli. Zanurz jajka w roztworze z buraków na około na dwie, trzy godziny. Im dłużej, tym kolor będzie intensywniejszy.

53381479_s
Różowe jajka barwione w wywarze z buraków.
Fot. 123 RF

 

Czytaj więcej