Migrena: jakie produkty wykluczyć z diety, żeby uniknąć napadu bólu
Atak migreny może sprowokować m.in. jedzenie dojrzewających serów.
Fot. 123RF

Migrena: jakie produkty wykluczyć z diety, żeby uniknąć napadu bólu

Dieta przy migrenie może odgrywać dużą rolę. Naukowcy stwierdzili bowiem, że wiele pokarmów może wywoływać silny ból głowy. Za ten stan rzeczy odpowiedzialne są zwłaszcza zawarte w niektórych produktach związki, zwane aminami. Sprawdź, które produkty prowokują i nasilają dolegliwości. Wyklucz je z jadłospisu, a poczujesz się lepiej.

Migrenę może wywoływać wiele czynników, m.in. niektóre składniki pożywienia. Atak migreny to o coś więcej niż zwykły ból głowy. Migrena jest przewlekłą chorobą, której nawracające ataki uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Jej podłożem są zaburzenia nerwowo-naczyniowe w mózgu. Efektem jest nadwrażliwość na światło i dźwięki, zaburzenia widzenia, zawroty głowy, drętwienia oraz na koniec – silny, pulsujący lub rwący ból. Na migrenę cierpi co szósty obywatel naszego globu. Choroba ta jest bardzo dokuczliwa, utrudnia życie i odbiera zdolność do pracy. 

Jak objawia się migrena

Napad migreny charakteryzują silne, pulsujące bóle głowy, zwykle po jednej stronie czaszki, którym towarzyszy najczęściej światło- oraz dźwiękowstręt, nudności i wymioty.

Przypadłość dotyka zazwyczaj kobiety, rzadziej mężczyzn. Przyczyną nieznośnego bólu głowy jest prawdopodobnie kurczenie i rozszerzanie naczyń krwionośnych w mózgu. Dzieje się tak wskutek wahania hormonów, stąd częstsze ataki przed menstruacją, a ulga w okresie ciąży i karmienia. Lekarze twierdzą, że migrena może być dziedziczna. Z badań wynika, że cierpią na nią często całe rodziny. Zanim zacznie się atak, zwykle pojawia się tak zwana aura: obraz przed oczami zaczyna drgać, można też zobaczyć jasne punkty albo błyski. Ból trwa od kilku godzin do paru dni.

Styl życia i dieta przy migrenie

Ryzyko migreny zmniejsza zdrowy styl życia: dostateczna ilość snu, uprawianie sportu oraz pełnowartościowe posiłki. Odpowiednia dieta ma tu szczególne znaczenie. Naukowcy stwierdzili bowiem, że wiele pokarmów może wywoływać silny ból głowy. Za ten stan rzeczy odpowiedzialne są zwłaszcza zawarte w niektórych produktach związki, zwane aminami (np. tyramina, fenyloetyloamina), azotyny (stosowane jako barwniki i konserwanty) oraz glutaminian sodu (substancja wzmacniająca i wzbogacająca smak potraw). Pamiętajmy jednak, że głód czy okres głodówki lub też drastyczna dieta sprzyjają nasilaniu się ataków migreny. Ma to prawdopodobnie związek ze spadkiem zawartości cukru we krwi.

Produkty spożywcze, które mogą wywołać migrenę

Wiadomo, że u 20-30 proc. pacjentów czynnikiem wyzwalającym napady migrenowe są niektóre składniki pożywienia. Najważniejsze z nich to trzy aminy. Poznaj je.

  • Tyramina w produktach dojrzewających i fermentowanych. Powoduje uwalnianie norepinefryny w mózgu, co może wywoływać ból migrenowy. Duże jej ilości znajdują się w żywności bogatej w białko i poddanej procesom fermentacji oraz dojrzewania, takiej jak: sery i wędliny dojrzewające, kiszonki, ryby wędzone i marynowane. Lepiej także unikać konserw mięsnych, parówek, kiełbasek, pasztetów, pożywienia zawierającego drożdże, bobu, suszonych owoców, grochu, fasoli. Nie jedz przejrzałych owoców, gdyż mają podwyższony poziom tyraminy. Spożywaj produkty świeże – podczas przechowywania wzrasta zawartość tej substancji.
  • Fenyloetyloamina w czekoladzie i wędlinach. Stymuluje mózg do syntezy „hormonów szczęścia”. Dlatego zjedzenie słodkiej tabliczki większości z nas poprawia nastrój. Jednak u osób skłonnych do migreny wywołuje ból. Im ciemniejsza czekolada, tym większe niebezpieczeństwo. Unikaj też kakao oraz przetestuj, czy podobnie nie działają na ciebie inne źródła fenyloetyloaminy, takie jak soja, soczewica, orzechy arachidowe, pistacje, migdały, pestki dyni, len i świeży łosoś.
  • Histamina znajdująca się w tuńczyku i kefirze. Dużo jest jej także w rybach, owocach morza oraz w fermentowanych produktach mlecznych, np. maślance i jogurtach, w serach, przecierze pomidorowym, sałacie oraz w czerwonym winie. Nasza rada: Na atak migreny pod wpływem histaminy są szczególnie narażeni ci, których organizm jej nie toleruje. Szacuje się, że nawet 80 proc. z nich stanowią ludzie w średnim wieku.

Ataki migreny a dodatki do żywności

  • Ostrożność należy zachować w stosunku do glutaminianu sodu znajdującego się w zupach instant, kostkach bulionowych, chipsach.
  • Ataki migreny może też prowokować słodzik aspartam, azotyny i azotany dodawane do wędlin, benzoesan sodu.

Czytaj etykiety produktów i rezygnuj z tych, które zawierają te dodatki.

Co pomoże na atak migreny

Istnieje wiele skutecznych preparatów, łagodzących objawy migreny, jednak czasem trzeba też wielu prób, aby wybrać odpowiedni dla siebie. Można zacząć od leków najprostszych. Przy ataku skuteczna bywa aspiryna lub środki zawierające paracetamol. W cięższych przypadkach lekarz może przepisać specjalne leki (np. Imigran, Zomig, Maxalt), dostępne jedynie na receptę lub skierować pacjenta na dalsze badania do szpitala.

Bardzo użyteczna w leczeniu bóli migrenowych jest akupunktura. Zaleca się od 8 do 10 seansów, po nich tygodniową przerwę i znów od 8 do 10 seansów. Ci, którzy cierpią na częste migreny, powinni unikać ostrego światła oraz hałasu. W przypadku ataku bólu można pomóc sobie, przykładając na czoło okład z lodu i zanurzając stopy w ciepłej wodzie. Ulgę przyniesie posmarowanie skroni Amolem lub olejkiem Migrenol.

Dobrze też jest położyć się w ciemnym, porządnie wywietrzonym pomieszczeniu lub próbować się zdrzemnąć. Migrena bowiem często ustępuje we śnie. Niektórym pomaga filiżanka kawy albo mocnej herbaty (u innych mogą one potęgować ból). Każdy chory reaguje inaczej, są osoby, którym pomaga ciepłe mleko z miodem albo cicha spokojna muzyka.

Jak uniknąć migreny? 

  • Dzienniczek żywieniowy pomoże ci zidentyfikować produkty wywołujące migrenę. Pamiętaj, że może ona pojawić się nawet dobę po ich spożyciu.
  • Głód też może wyzwalać atak migreny. Już pominięcie jednego posiłku wystarczy, by u prawie 60 proc. chorych wystąpił atak bólu głowy.
  • Nie doprowadzaj do odwodnienia organizmu. Nawet łagodne czy tymczasowe może wpłynąć na mózg i jego struktury, wywołując migrenę i pogorszenie nastroju. Jesteśmy wtedy też drażliwi, zmęczeni, odczuwamy niepokój. Pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie.
  • Nie odstawiaj nagle kaw, a dokładnie mówiąc, kofeiny. Znajduje się ona też w herbacie, coli, czekoladzie. Jeśli cierpisz na migrenowe bóle głowy, nie rezygnuj radykalnie z tych produktów, bo to może wywołać napad dolegliwości.

migrena

 

Czytaj więcej