Jednodniowa kiszonka ze świeżych ogórków. Łatwy przepis z trzech składników [WIDEO]
Jednodniowa kiszonka ze świeżych ogórków i marchwi smakuje wybornie.
Fot. 123RF

Jednodniowa kiszonka ze świeżych ogórków. Łatwy przepis z trzech składników [WIDEO]

Jednodniową kiszonkę z ogórków i marchewki możesz jeść jako surówkę do drugiego dania lub zdrową przekąskę. Kiszonki to bowiem naturalny probiotyk i źródło najcenniejszych witamin oraz świetny dodatek do obiadów. Wypróbuj nasz prosty przepis z trzech składników.

Prozdrowotne właściwości kiszonych warzyw znane były już w starożytności. To proces fermentacji wpływa na to, że są takie zdrowe. Zawierają m.in. probiotyki, błonnik i mnóstwo witamin. W zimę lubimy podjeść kiszone ogórki czy kiszoną kapustę. W lato możemy pokusić się o jednodniową kiszonkę ze świeżych ogórków i marchwi, która idealnie sprawdzi się jako przekąska lub surówka do obiadu. Obejrzyj nasz przepis! 

Zalety jedzenia kiszonek

Kiszone warzywa to nie tylko porcja witamin i minerałów, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm i wzmacnia nasz system obronny. Oprócz tego kiszonki:

  • są niskokaloryczne,
  • dostarczają nam witaminy z grupy B – witaminę B1, B2, B3 i B6,
  • są bogatym źródłem witaminy C,
  • są źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Domowa jednodniowa kiszonka

 

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 4 marchewki
  • łyżka soli

Przygotowanie

Ogórki razem ze skórką kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Wsypujemy do jednej miski i zasypujemy solą. Mieszamy, a następnie przykrywamy talerzem i przyciskamy mieszkankę dodatkowym słoikiem. Podajemy następnego dnia.

 

Czytaj więcej