Grecka, brandenburska, węgierska. Poznaj światowe przepisy na zupę rybną
Edyta Maluta-Gęsior
31.03.2021 20:37
Zupa rybna ma wiele wersji. Przygotuj węgierską Halaszle z karpia, brandenburską z węgorza lub grecką kakavię z rybami morskimi. Sprawdź pyszne przepisy!
Zupa rybna na trzy sposoby
Węgierska Halaszle
1 kg filetów z karpia drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem, odłóż .
Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek.
Przełóż do rondla ustawionego na małym ogniu, podlej 1/2 szkl. białego wina.
Na oliwie podsmaż na silnym ogniu pokrojone w kosteczkę warzywa: - 2 marchewki, - 4 papryki (czerwone i zielone), - 2 duże ziemniaki.
Oprósz łyżką słodkiej mielonej papryki i łyżką wędzonej. Wymieszaj.
Przełóż do garnka z cebulą, zalej 1,5 l bulionu.
Dodaj puszkę krojonych pomidorów. Gotuj 5 minut.
Dodaj rybę. Gotuj 15 minut.
Brandenburska z węgorza
50 dag węgorza pokrój na kawałki 3 cm.
Zagotuj 2 l wody i włóż do niej 2 posiekane cebule, 2 gałązki koperku, szałwię, 4 łyżki natki, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotuj wszystko 20 min.
Do wywaru włóż węgorza, ale już nie gotuj. Wyjmij po 20 min.
Oddziel mięso od ości, pokrój. Z 2 łyżek masła i łyżki mąki zrób zasmażkę.
Rozprowadź 1 l wywaru i 20 dag śmietany. Zagotuj.
Dodaj rybę, 2 łyżki białego wina i łyżkę koperku. Przypraw.
Grecka zupa kakavia
W rondlu ułóż pokrojone w kostkę: marchewkę, niedużą cukinię i 3 ziemniaki oraz ćwiartki 3 cebul.
Na nich ułóż 3-4 rodzaje świeżych ryb morskich.
Zalej szklanką oliwy i sokiem z 5 cytryn. Jeśli nie przykryły składników, dopełnij wodą.
Gotuj 20 min na silnym ogniu. Wyjmij ryby, oddziel mięso od ości.