Ekspresowe danie na obiad: Makaron penne w sosie bolońskim
23.09.2021 22:54
Przepis na makaron penne z sosem bolońskim z pysznego mięsa wołowego i świeżych pomidorów. Wypróbuj koniecznie!
Kiedy nie masz czasu na gotowanie, a rodzina czeka głodna na obiad z pomocą przyjdzie Ci ten przepis. Szybki i pyszny makaron w sosie bolońskim, z pewnością przypadnie do gustu domownikom.
Historia sosu bolognese
Historia tego mięsnego sosu, pochodzącego z włoskiej Bolonii, sięga czasów średniowiecza. Tradycyjnie przygotowuje się go z wielu rodzajów mięs: głównie wieprzowiny i wołowiny, kiełbas, boczku oraz warzyw (typowej włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Co ciekawe Włosi nigdy nie serwują go z makaronem spaghetti.
Makaron penne w sosie bolońskim
Liczba porcji: 6 porcji Czas przygotowanie: 75 min
Składniki
po 1/2 kg mielonego mięsa wołowego i pomidorów
1 cebula
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
150 g wędzonego boczku
po 1 szklanki bulionu i białego wina
400 g makaronu penne
sól, pieprz
cukier
Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj pokrojone łodygi selera naciowego i startą marchewkę, przesmaż. Odsuń warzywa na bok.
Wrzuć pokrojony w paski boczek, zrumień, wymieszaj z warzywami. Odsuń na bok. Partiami wrzucaj mięso, smaż na złoto. Wymieszaj z resztą składników w rondlu.
Wlej białe wino, gotuj 3 minuty. Dodaj bulion oraz sparzone, obrane i rozmiksowane pomidory. Przykryj naczynie. Gotuj sos na małym ogniu godzinę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Osobno ugotuj al dente 400 g makaronu. Podawaj z sosem bolońskim.