Ekspresowe danie na obiad: Makaron penne w sosie bolońskim
Makaron penne w sosie bolońskim.
Fot. 123RF

Ekspresowe danie na obiad: Makaron penne w sosie bolońskim

Przepis na makaron penne z sosem bolońskim z pysznego mięsa wołowego i świeżych pomidorów. Wypróbuj koniecznie!

Kiedy nie masz czasu na gotowanie, a rodzina czeka głodna na obiad z pomocą przyjdzie Ci ten przepis. Szybki i pyszny makaron w sosie bolońskim, z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Historia sosu bolognese

Historia tego mięsnego sosu, pochodzącego z włoskiej Bolonii, sięga czasów średniowiecza. Tradycyjnie przygotowuje się go z wielu rodzajów mięs: głównie wieprzowiny i wołowiny, kiełbas, boczku oraz warzyw (typowej włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.

Co ciekawe Włosi nigdy nie serwują go z makaronem spaghetti.

Makaron penne w sosie bolońskim

102049201_m
Makaron penne w sosie bolońskim.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowanie: 75 min

Składniki

  • po 1/2 kg mielonego mięsa wołowego i pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • po 1 szklanki bulionu i białego wina
  • 400 g makaronu penne 
  • sól, pieprz 
  • cukier

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj pokrojone łodygi selera naciowego i startą marchewkę, przesmaż. Odsuń warzywa na bok.
  2. Wrzuć pokrojony w paski boczek, zrumień, wymieszaj z warzywami. Odsuń na bok. Partiami wrzucaj mięso, smaż na złoto. Wymieszaj z resztą składników w rondlu.
  3. Wlej białe wino, gotuj 3 minuty. Dodaj bulion oraz sparzone, obrane i rozmiksowane pomidory. Przykryj
    naczynie. Gotuj sos na małym ogniu godzinę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Osobno ugotuj al dente 400 g makaronu. Podawaj z sosem bolońskim.

 

Czytaj więcej