Najlepsze włoskie pasty. Orecchiette z pesto z groszku, tagliatelle z grzybami, conchiglie w sosie bolońskim
Tagliatelle z grzybami.
Fot. 123RF

Najlepsze włoskie pasty. Orecchiette z pesto z groszku, tagliatelle z grzybami, conchiglie w sosie bolońskim

Tagliatelle z grzybami czy makaron orecchiette z groszkowym pesto? A może muszle po bolońsku? Pomysłów na szybki obiad makaronowy nam nie zabraknie. Oto przepisy na najlepsze włoskie pasty.

Podpatrzone u Włochów pyszne dania z łatwością przygotujemy we własnej kuchni. Tym bardziej, że wybór makaronów w każdym supermarkecie jest imponujący – bez trudu kupimy nie tylko zwykłe nitki do klasycznego spaghetti, ale też makaron orecchiette (po włosku "uszka") czy conchiglie, czyli makaron w kształcie bardzo dużych muszli do napełniania pysznym nadzieniem. 

Orecchiette z pesto z groszku

35635121_m
Orecchiette z pesto z groszku.
123RF

Składniki: 

  • 400 g makaronu uszka (lub innego drobnego) 
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki listków świeżej bazylii 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych (mogą też być płatki migdałowe) 
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan 
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Groszek ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą (groszek zachowa wtedy swój intensywnie zielony kolor). 3/4 groszku wrzuć do malaksera i zmiksuj razem z bazylią, orzeszkami piniowymi, połową startego sera i oliwą. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując około szklanki wody. Przełóż z powrotem makaron do garnka i podlej pozostawioną wodą. Wrzuć pesto oraz resztę zielonego groszku. Wymieszaj, podgrzewając całość na małym ogniu. Przed podaniem posyp makaron resztą sera i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tagliatelle z grzybami

52076054_m
Tagliatelle z grzybami.
123RF

Składniki:

  • 400 g makaronu wstążki 
  • 400 g mrożonych grzybów leśnych 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • cebula, drobno posiekana 
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione 
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • szklanka śmietany 30 procent 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan 
  • sól 
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby rozmroź, odsącz i pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim najpierw cebulę, potem dodaj czosnek. Wrzuć pokrojone grzyby i smaż chwilę, mieszając. Wlej bulion, duś pod przykryciem 10 minut.Dodaj śmietanę i gotuj chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw do smaku.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wyłóż na patelnię z sosem grzybowym. Dodaj połowę startego sera i wszystko wymieszaj.
  3. Wyłóż makaron z grzybami na talerze. Posyp resztą sera i drobno posiekaną natką pietruszki.

Conchiglie w sosie bolońskim

118505725_m
Conchiglie w sosie bolońskim.
123RF

Składniki:

  • 400 g makaronu muszle 
  • 500 g mielonego mięsa 
  • cebula, posiekana
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 szklanki sosu pomidorowego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • po łyżeczce suszonej bazylii i oregano 
  • sól 
  • pieprz 
  • starty ser 
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente i odcedź. Na oliwie podsmaż najpierw cebulę i czosnek. Przełóż mięso i smaż 3-4 minuty, mieszając. Dodaj zioła, przypraw do smaku.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połowę sosu pomidorowego wylej na dno formy do pieczenia, resztę wymieszaj z mięsem. Łyżką nałóż mięso z sosem do muszli. Ułóż je w formie i przykryj. Zapiekaj 20 minut. Na talerzu posyp startym serem i posiekaną natką.

 

Czytaj więcej