Najlepsze włoskie pasty. Orecchiette z pesto z groszku, tagliatelle z grzybami, conchiglie w sosie bolońskim
Iwona Milewska
02.09.2022 11:01
Tagliatelle z grzybami czy makaron orecchiette z groszkowym pesto? A może muszle po bolońsku? Pomysłów na szybki obiad makaronowy nam nie zabraknie. Oto przepisy na najlepsze włoskie pasty.
Podpatrzone u Włochów pyszne dania z łatwością przygotujemy we własnej kuchni. Tym bardziej, że wybór makaronów w każdym supermarkecie jest imponujący – bez trudu kupimy nie tylko zwykłe nitki do klasycznego spaghetti, ale też makaron orecchiette (po włosku "uszka") czy conchiglie, czyli makaron w kształcie bardzo dużych muszli do napełniania pysznym nadzieniem.
Orecchiette z pesto z groszku
Składniki:
400 g makaronu uszka (lub innego drobnego)
2 szklanki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych (mogą też być płatki migdałowe)
2 łyżki startego sera typu parmezan
1/4 szklanki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Groszek ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą (groszek zachowa wtedy swój intensywnie zielony kolor). 3/4 groszku wrzuć do malaksera i zmiksuj razem z bazylią, orzeszkami piniowymi, połową startego sera i oliwą. Przypraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując około szklanki wody. Przełóż z powrotem makaron do garnka i podlej pozostawioną wodą. Wrzuć pesto oraz resztę zielonego groszku. Wymieszaj, podgrzewając całość na małym ogniu. Przed podaniem posyp makaron resztą sera i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tagliatelle z grzybami
Składniki:
400 g makaronu wstążki
400 g mrożonych grzybów leśnych
2 łyżki masła klarowanego
cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/2 szklanki bulionu warzywnego
szklanka śmietany 30 procent
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki startego sera typu parmezan
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Grzyby rozmroź, odsącz i pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim najpierw cebulę, potem dodaj czosnek. Wrzuć pokrojone grzyby i smaż chwilę, mieszając. Wlej bulion, duś pod przykryciem 10 minut.Dodaj śmietanę i gotuj chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw do smaku.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wyłóż na patelnię z sosem grzybowym. Dodaj połowę startego sera i wszystko wymieszaj.
Wyłóż makaron z grzybami na talerze. Posyp resztą sera i drobno posiekaną natką pietruszki.
Conchiglie w sosie bolońskim
Składniki:
400 g makaronu muszle
500 g mielonego mięsa
cebula, posiekana
ząbek czosnku, rozgnieciony
2 szklanki sosu pomidorowego
3 łyżki oliwy
po łyżeczce suszonej bazylii i oregano
sól
pieprz
starty ser
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente i odcedź. Na oliwie podsmaż najpierw cebulę i czosnek. Przełóż mięso i smaż 3-4 minuty, mieszając. Dodaj zioła, przypraw do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połowę sosu pomidorowego wylej na dno formy do pieczenia, resztę wymieszaj z mięsem. Łyżką nałóż mięso z sosem do muszli. Ułóż je w formie i przykryj. Zapiekaj 20 minut. Na talerzu posyp startym serem i posiekaną natką.