Naturalna kostka rosołowa, pełna ziół, warzyw oraz przypraw, idealnie wzmacnia smak potraw i wspaniale je aromatyzuje. Będzie ratunkiem zawsze wtedy, kiedy w przepisie widzisz bulion, a nie masz czasu ani składników, by ugotować wywar.
Do przygotowania domowej kostki bulionowej będziesz potrzebować:
Możesz dodać też świeży imbir oraz suszone grzyby i sos sojowy. Warzywa oraz przyprawy stosuj w ulubionych proporcjach.
Rozdrabnianie składników
Przyprawy utłucz na proszek w moździerzu (potrwa to ok. 10 minut). Możesz to zrobić także w malakserze o dużej mocy lub młynku do kawy. Warzywa, zależnie od rodzaju, oczyść, obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Zioła, opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Wszystkie składniki możesz również przepuścić przez maszynkę do mięsa – będzie prościej i szybciej.
Wolne gotowanie
Masę warzywną, zioła oraz przyprawy przełóż do garnka o grubym dnie. Zalej wodą, dodaj 3-4 łyżki oliwy (ew. klarowanego masła lub kaczego smalcu, jeśli nie zależy ci na wegetariańskiej wersji kostki). Możesz dolać też wytrawne białe wino (w zależności od ilości składników od 1/2 do 1 szklanki). Mieszając, doprowadź całość do wrzenia, potem gotuj na małym płomieniu bez przykrycia około 1 godziny – pilnując, by masa warzywna się nie przypaliła. W tym czasie warzywa i przyprawy oddadzą cały swój smak i aromat.
Miksowanie i dodatki
Ugotowaną masę zmiksuj. Posól (pasta powinna być wyraźnie słona). Zamiast albo oprócz soli możesz użyć sosu sojowego. Jeśli lubisz pikantne smaki, masę przypraw suszonymi płatkami chili albo ostrą papryką w proszku. Wyrazistości paście doda też czosnek (1-2 ząbki przeciśnij przez praskę wprost do masy).
W lodówce
Gotowa domowa kostka rosołowa konsystencją przypomina raczej gęstą pastę. Po ugotowaniu przełóż ją do szczelnie zamykanych pojemników albo słoiczków, zakręć
i trzymaj w lodówce do około 2 tygodni.
W zamrażalniku
Jeśli jesteś przyzwyczajona do formy kostek, włóż pastę do silikonowej tacki na kostki lodu (wgłębienia w tacce napełnij najwyżej do 2/3 wysokości). Kostki zamroź. W takiej formie zachowają smak przez 3-4 miesiące. Z jednej zamrożonej kostki rosołowej albo 1 i 1/2 łyżki pasty ze słoika uzyskasz około 1 szklanki warzywnego wywaru.