Domowa kostka rosołowa. Najlepsza baza do zup bez dodatku chemii
Domowa kostka rosołowa.
Fot. 123RF

Domowa kostka rosołowa. Najlepsza baza do zup bez dodatku chemii

Naturalna kostka rosołowa, pełna ziół, warzyw oraz przypraw, idealnie wzmacnia smak potraw i wspaniale je aromatyzuje. Będzie ratunkiem zawsze wtedy, kiedy w przepisie widzisz bulion, a nie masz czasu ani składników, by ugotować wywar.

Składniki na domową kostkę rosołową

Do przygotowania domowej kostki bulionowej będziesz potrzebować:

  • włoszczyzny,
  • selera naciowego,
  • cebuli,
  • ziół (lubczyk, koperek, natka, kolendra) 
  • przypraw (listki laurowe, ziele angielskie, sól, czarny pieprz w ziarenkach, goździki).

Możesz dodać też świeży imbir oraz suszone grzyby i sos sojowy. Warzywa oraz przyprawy stosuj w ulubionych proporcjach.

139281160_l
Warzywa na domową kostkę rosołową.
123RF

Przygotowanie domowej kostki rosołowej

Rozdrabnianie składników

Przyprawy utłucz na proszek w moździerzu (potrwa to ok. 10 minut). Możesz to zrobić także w malakserze o dużej mocy lub młynku do kawy. Warzywa, zależnie od rodzaju, oczyść, obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Zioła, opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Wszystkie składniki możesz również przepuścić przez maszynkę do mięsa – będzie prościej i szybciej.

Wolne gotowanie

Masę warzywną, zioła oraz przyprawy przełóż do garnka o grubym dnie. Zalej wodą, dodaj 3-4 łyżki oliwy (ew. klarowanego masła lub kaczego smalcu, jeśli nie zależy ci na wegetariańskiej wersji kostki). Możesz dolać też wytrawne białe wino (w zależności od ilości składników od 1/2 do 1 szklanki). Mieszając, doprowadź całość do wrzenia, potem gotuj na małym płomieniu bez przykrycia około 1 godziny – pilnując, by masa warzywna się nie przypaliła. W tym czasie warzywa i przyprawy oddadzą cały swój smak i aromat.

Miksowanie i dodatki

Ugotowaną masę zmiksuj. Posól (pasta powinna być wyraźnie słona). Zamiast albo oprócz soli możesz użyć sosu sojowego. Jeśli lubisz pikantne smaki, masę przypraw suszonymi płatkami chili albo ostrą papryką w proszku. Wyrazistości paście doda też czosnek (1-2 ząbki przeciśnij przez praskę wprost do masy).

40235466_m
Bulion z domowej kostki rosołowej..
123RF

Jak przechowywać domową kostkę rosołową?

W lodówce

Gotowa domowa kostka rosołowa konsystencją przypomina raczej gęstą pastę. Po ugotowaniu przełóż ją do szczelnie zamykanych pojemników albo słoiczków, zakręć
i trzymaj w lodówce do około 2 tygodni.

W zamrażalniku

Jeśli jesteś przyzwyczajona do formy kostek, włóż pastę do silikonowej tacki na kostki lodu (wgłębienia w tacce napełnij najwyżej do 2/3 wysokości). Kostki zamroź. W takiej formie zachowają smak przez 3-4 miesiące. Z jednej zamrożonej kostki rosołowej albo 1 i 1/2 łyżki pasty ze słoika uzyskasz około 1 szklanki warzywnego wywaru.

noname-side
Przechowywanie domowej kostki rosołowej.

Czytaj więcej