Dobra dieta z naturalnymi antydepresantami poprawi nastrój.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta antydepresyjna. Sprawdź, co jeść, aby poprawić sobie nastrój
02.09.2024 11:07
Krótkie dni i chłody sprawiają, że dopada nas apatia i chandra. Znakomitym sposobem na pozbycie się jej jest dieta antydepresyjna, zawierająca składniki, które są naturalnymi antydepresantami. Zobacz zasady diety na dobry nastrój i skorzystaj z naszych przepisów na smaczne dania.
Dieta antydepresyjna dostarcza składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Osoby cierpiące na zaburzenia nastroju związane z porami roku, mogą mieć niedobory żywieniowe oraz obniżony poziom serotoniny i endorfiny. Należy wtedy zadbać o to, aby dostarczyć organizmowi kwasy omega-3, magnez, wapń, potas, cynk, selen, witaminę C i D, oraz witaminy z grupy B, a zwłaszcza B12, która wpływa na syntezę serotoniny. Pomocna będzie dieta poprawiająca nastrój, z jak największą ilością tych witamin i minerałów.
Zasady diety na dobry nastrój
Planuj i rób zakupy na kilka dni, tak abyś zawsze miała zdrowe produkty w domu. Wybieraj te z dłuższym terminem ważności, dzięki temu niczego nie zmarnujesz.
Jedź śniadanie. Jesienią i zimą śniadania powinny być rozgrzewające, np. owsianka na mleku, kanapka na ciepło podgrzana w piekarniku.
Codziennie jedz 4-5 posiłków, z czego 2 zawsze powinny być ciepłe.
Zadbaj o to, aby w każdym posiłku na talerzu znalazły się owoce lub warzywa. Mogą być surowe, gotowane, dobre będą też mrożonki czy suszone owoce.
Dbaj o nawodnienie, wypijaj minimum 1,5 litra płynów dziennie. W zimie pij raczej ciepłe napary np. herbatę z imbirem i miodem, dodawaj goździki, cynamon.
Te produkty koniecznie musisz włączyć do swojej diety:
Awokado i orzechy. Dieta odstresowująca powinna być... tłusta. Ale tłuszcze nie mogą być byle jakie! Chodzi o nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m.in. tłustych rybach morskich, olejach, orzechach (np. włoskich) i awokado. Zmniejszają one w mózgu aktywność rejonów odpowiedzialnych za uczucie smutku i przygnębienia – dowodzą uczeni z belgijskiego Uniwersytetu w Lowanium. Poza tym tłuszcze te odchudzają!
Ostre przyprawy. Zawarte w nich substancje odpowiedzialne za ostry smak, czyli piperyna, kumaryna czy kapsaicyna drażnią kubki smakowe w sposób, który mózg interpretuje jako doznanie bólowe i w odpowiedzi na nie wydziela zwiększoną ilość endorfin. Dlatego regularne spożywanie potraw doprawionych pieprzem, mieszanką curry czy papryczką chili wpływa na uwalnianie serotoniny, odpowiedzialnej za dobry nastrój.
Nasiona i kakao. Zawierają tryptofan, który jest wykorzystywany do produkcji serotoniny i melatoniny – związków zaliczanych do tzw. hormonów szczęścia. Tryptofan musimy dostarczać z pożywieniem. Źródłem tryptofanu są m.in. płatki owsiane, banany, prawdziwe kakao, nasiona, jaja. Na śniadanie warto zjeść czekoladową (czyli z dodatkiem kakao lub czekolady 60 proc.) owsiankę z bananem. Dzięki temu od samego rana będziesz mieć dobry humor.
Pełne ziarna i mięso zawierają tyrozynę. To aminokwas, który bierze udział w powstawaniu m.in. dopaminy, neuroprzekaźnika kojarzonego z dobrym samopoczuciem. Odpowiednią ilość tyrozyny dostarczymy, jedząc na śniadanie kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z pastą rybną lub wędzonym kurczakiem i zielonymi warzywami (uaktywniają serotoninę). Na obiad dobrym wyborem będzie np. grillowany kurczak z grubą kaszą i sałatą polaną oliwą.
Kiszonki. Mikrobiom jelitowy ma ogromny wpływ na samopoczucie. Co najmniej dwa rodzaje bakterii jelitowych produkują ważny neuroprzekaźnik, sterujący nastrojem, czyli cząsteczki kwasu gammaaminomasłowego (GABA). Dobroczynne bakterie nakarmimy najlepiej produktami fermentowanymi. Zaliczamy do nich kiszone warzywa, np. ogórki, kimchi oraz jogurt, kefir
Warzywa i owoce. Flawonoidy to roślinne barwniki, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Mają więc wpływ na układ nerwowy, łagodząc stres i poprawiając nastrój. Najwięcej flawonoidów zawierają świeże owoce i warzywa. Wybieraj te najbardziej kolorowe, im bardziej nasycona barwa, tym więcej flawonoidów. Najlepiej jeść warzywa do każdego posiłku, a owoce 1-2 razy dziennie – jeden średni owoc lub garść drobnych.
Kakao, karob (inaczej mączka drzewa świętojańskiego), napoje roślinne
Jaja, drożdże piwne, grzyby
Jakich produktów unikać, aby czuć się lepiej?
Chociaż słodycze chwilowo poprawiają nastrój, to ich częste spożywanie tylko pogarsza stan organizmu i może prowadzić do otyłości. Te produkty omijaj szeroki łukiem:
Słone przekąski: Chipsy, słone paluszki, krakersy, dania instant w proszku
Tłuste potrawy: Wieprzowina, gęś, tłusta wołowina, drób ze skórą, kaczka
Niskiej jakości wyroby mięsne: mielonka, metka, konserwy, parówki
Alkohol
Tryptofan to naturalny antydepresant – gdzie go znaleźć?
Tryptofan to aminokwas niezbędny do wytwarzania serotoniny. Jest to neuroprzekaźnik, który reguluje nastrój i umożliwia zrelaksowanie się. Bogatym źródłem tryptofanu są:
banany,
ananasy,
śliwki,
orzechy,
mleko,
mięso indyka.
Warto też jeść kiszonki – zawarte w nich bakterie ułatwiają wytwarzanie tryptofanu.
Dieta antydepresyjna: Kasza owsiana z bakłażanem, awokado, papryką i serem kozim
Kasza i awokado są źródłem tryptofanu, który reguluje nastrój. Aby tryptofan się przyswoił, niezbędne są węglowodany zawarte np. w kaszy.
Składniki
4 łyżki suchej kaszy owsianej, 50 g
1/4 szklanki wody
szczypta tymianku
1/2 bakłażana, 100 g
1/4 papryki, 70 g
1/4 cebuli, 25 g
1/4 awokado, 35 g
łyżka oliwy
garść pomidorków koktajlowych, 70 g
ząbek czosnku
plaster sera koziego, 20 g
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie
Bakłażan i awokado obierz i pokrój. Kaszę opłucz i ugotuj z tymiankiem.