Chłodniki na ciepłe dni. Orzeźwiające, pyszne, pełne witamin
Chłodnik ogórkowy z jajkiem.
Fot. 123RF

Chłodniki na ciepłe dni. Orzeźwiające, pyszne, pełne witamin

Co zjeść na lekki obiad w ciepły dzień? Zimna warzywna zupa na maślance i jogurcie to jest to! Takie danie nasyci na długo i jednocześnie pomoże w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Chłodnik miętowy z zielonego groszku i chłodnik ogórkowy z jajkiem – oto nasze propozycje.

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

163439879_m
Chłodnik miętowy z zielonego groszku.
123RF

Składniki

  • 50 dag zielonego groszku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • po 1 i 1/3 szklanki maślanki i kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • grzanki jako dodatek

Przygotowanie

  1. Seler oczyść, pokrój na kawałeczki. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż (około 3 minuty) seler naciowy. Dodaj do niego groszek. Ponownie do garnka włóż czosnek i cebulę.
  2. Warzywa zalej bulionem. Gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij z ognia, dodaj listki mięty i zmiksuj. Po przestudzeniu wymieszaj ze śmietaną i maślanką. Przypraw solą oraz pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Udekoruj i posyp grzankami.

Wersja chłodnika na wzmocnienie serca

Osobom z chorobami układu krążenia zaleca się, by ograniczały w diecie tłuszcze nasycone. Przyczyniają się one bowiem do rozwoju miażdżycy oraz choroby wieńcowej.

Dlatego zastąp śmietanę jogurtem naturalnym. Ten zamiennik zmniejszy kaloryczność zupy i wzbogaci danie o korzystne dla układu pokarmowego bakterie probiotyczne.

Chłodnik ogórkowy z jajkiem

150869684_m
Chłodnik ogórkowy z jajkiem.
123RF

Składniki

  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 pęczek mały koperku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki gęstego jogurtu
  • 2 dymki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Ogórki, dymki, rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w kosteczkę. Koperek opłucz. Trochę koperku zostaw, resztę
posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do miseczki wrzucić 2/3 rozdrobnionych składników, dodaj sok z cytryny. Zalej bulionem i jogurtem. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem posyp resztą warzyw. Udekoruj odłożonym koperkiem. Serwuj z jajkami pokrojonymi na połówki.

Wersja chłodnika przy problemach żołądkowych

Z wiekiem układ pokarmowy gorzej sobie radzi z trawieniem surowego czosnku, dając przykre dolegliwości (uczucie rozpierania w nadbrzuszu, pieczenie).

Dlatego czosnek sparz lub dodaj go w formie kiszonej. Zminimalizuje to obecność związków siarki odpowiedzialnych za ostry smak i bolesne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

 

Czytaj więcej