3 proste wege dania pachnące ziołami. Zupa-krem, smażone warzywa, sałatka
Sałatka owocowa z burakami i rukolą.
Fot. 123RF

3 proste wege dania pachnące ziołami. Zupa-krem, smażone warzywa, sałatka

Masz ochcotę na pyszne, a zarazem proste wege danie pachnące aromatycznymi ziołami? Proponujemy krem z groszku, warzywa po sycylijsku i sałatkę owocową z burakami i rukolą. 

Krem z groszku ze szczypiorkiem

krem z groszku z estragonem
Krem z groszku ze szczypiorkiem.
123RF

Składniki

  • 500 g ziemniaków 
  • 400 g groszku (może być mrożony) 
  • po średniej marchewce i pietruszce
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,3 l bulionu warzywnego lub wody
  • 80 g sera gorgonzola (lub typu lazur)
  • 50 g wędzonego boczku
  • łyżeczka syropu klonowego
  • łyżka posiekanego szczypioru
  • oliwa, sól, pieprz, estragon

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz, pokrój. Posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć do garnka z oliwą i smaż 6-7 minut. Wlej bulion, osól i gotuj ok. 20 minut. Dodaj groszek, gotuj 6 minut. Zblenduj.
  2. Plastry boczku rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Skrop syropem klonowym i zapiecz w 210 st. C. Zupę udekoruj serem, boczkiem, szczypiorkiem i estragonem.

Warzywa po sycylijsku

warzywa po sycylijsku
Warzywa po sycylijsku.
123RF

Składniki

  • 300 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
  • 200 g bobu (świeży lub mrożony)
  • średnia cukinia
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę, wrzuć fasolkę, po 5 minutach dodaj bób. Gotuj jeszcze 4 minuty, odcedź, przelej zimną wodą. Z durszlaka wyjmij bób i obierz z łupin.
  2. Rodzynki sparz wrzątkiem. Posiekaj szalotki i czosnek, cukinię potnij na plasterki lub półplasterki.
  3. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij szalotki, dodaj czosnek, pestki słonecznika i cukinię. Smaż razem 4 minuty, dorzuć fasolkę, bób i rodzynki, wlej ocet, podgrzewaj razem przez 3 minuty. Dodaj natkę. Podawaj z pieczywem.

Sałatka owocowa z burakami i rukolą

slatka z rukola i owocami
Sałatka owocowa z burakami i rukolą.
123RF

Składniki

  • 80 g rukoli
  • 500 g pieczonych lub gotowanych buraków
  • 200 g truskawek
  • 100 g malin
  • 150 g fety
  • szalotka lub mała czerwona cebula
  • 4 łyżeczki jagód goji
  • łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • pieprz

Dressing:

  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Rukolę nałóż do misek, dodaj pokrojone na półplasterki buraki, kawałki truskawek, maliny i cienkie piórka szalotki. Posyp pokruszoną fetą, pestkami dyni, jagodami goji i czarnuszką.
  2. Musztardę wymieszaj z octem i syropem, powoli wlej oliwę. Kilka malin warto rozgnieść i wymieszać z dressingiem. Na koniec polej nim sałatkę i oprósz pieprzem.

 

Czytaj więcej