Mrożone napoje – w upalny dzień orzeźwią i zastąpią deser. Przepis na granitę i lodową kawę
30.06.2022 16:30
Mrożone napoje sprawdzą się idealnie w upalne dni. Mrożona kawa i arbuzowa granita nie tylko ochłodzą i orzeźwią, ale też z powodzeniem zastąpią deser.
W czasie upałów polecanym sposobem nawadniania organizmu jest picie niegazowanej wody mineralnej, ewentualnie słabych ziołowych herbatek. Ale przecież czasami mamy ochotę na coś bardziej wyrafinowanego, co nas nie tylko ochłodzi i orzeźwi, ale też sprawi przyjemność! Nie bez powodu tak chętnie w gorące dni sięgamy po lody i mrożone desery. Mrożona kawa i arbuzowa granita to propozycje, którym trudno się oprzeć!
Granita arbuzowa
Granita to nazwa tradycyjnego sycylijskiego mrożonego deseru. Granitę robi się na bazie owoców lub kawy. Owocowa granita różni się od sorbetu grudkowaną strukturą – granire to po włosku „formować ziarna”. Jak przygotować pyszną orzeźwiającą granitę z arbuza?
Składniki:
4 szklanki oczyszczonego z pestek miąższu arbuza
1 cytryna
cukier puder
Przygotowanie:
Miąższ arbuza zmiksuj. Dodaj sok z cytryny i cukier puder do smaku, ponownie zmiksuj. Przełóż do płaskiego naczynia. Wstaw do zamrażalnika na 1-2 godz.
Co pewien czas wyjmuj i mieszaj widelcem. Granitę podawaj w szklankach.
Lodowa mrożona kawa z bitą śmietaną
Składniki:
4 filiżanki mocnego naparu kawy
4 łyżeczki cukru
4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
8 łyżek lodów waniliowych
2 kostki gorzkiej czekolady
bita śmietana
sos karmelowy
Przygotowanie:
Ciepły napar kawy połącz z cukrem, odstaw do całkowitego ostudzenia. Wlej mleko skondensowane, dodaj lody, rozmieszaj. Odstaw do lekkiego zmrożenia.
Kostki czekolady zetrzyj na tarce. Zmrożoną kawę rozlej do wysokich szklanek. Jeśli chcesz, dorzuć do każdej po 2 kostki lodu. Wierzch udekoruj bitą śmietaną (najlepiej w sprayu). Polej dekoracyjnie sosem karmelowym i posyp czekoladą.