Mazurskie farszynki. Tani i prosty regionalny przysmak
Mazurskie farszynki.
Fot. 123RF

Mazurskie farszynki. Tani i prosty regionalny przysmak

Farszynki to danie popularne na Mazurach. Składają się z delikatnego ziemniaczanego ciasta i mięsno- jajecznego farszu z dodatkiem cebuli. To bardzo ekonomiczna potrawa. Możesz do ich przygotowania użyć mięsa z rosołu. Będą smakowały wyśmienicie. Wypróbuj nasz przepis.

Farszynki to mazurski przysmak. Są bardzo pożywne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie przygotować je według naszego przepisu!

Czym są farszynki?

Farszynki to danie pochodzące z okolic Warmii i Mazur. Są to kotleciki ziemniaczane z mięsno-jajecznym farszem. Przygotowuje się je podobnie jak kluski śląskie, z tym że ciasto nadziewa się mięsno-jajecznym farszem i smaży na tłuszczu.

Farszynki to prosta, tania i pyszna potrawa. Można je jeść popijając czerwonym barszczem z buraków. Nadadzą się też jako danie obiadowe podane z surówką. Poniżej znajdziesz oryginalny mazurski przepis. 

Mazurskie farszynki – przepis

140828373_m
Mazurskie farszynki.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: ok. 55 minut 
Kaloryczność: 410 kcal

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 30 dag gotowanej szynki (albo innej chudej wędliny) lub mięsa
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz;

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, zmiel i wystudź. Odłóż jedno jajko, pozostałe ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. Wędlinę oraz wystudzone jajka pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju. Dołóż wędlinę, smaż, aż się zrumieni. Zdejmij z ognia.
  3. Żółty ser zetrzyj. Ziemniaki zagnieć z mąką i odłożonym jajkiem. Ciasto przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną natką. Uformuj z niego placuszki. Nałóż na nie wędlinę, ugotowane jajka oraz ser. Zlep, formując owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.

 

Czytaj więcej