Keks jabłkowy z makiem – wypróbuj nasz przepis na pyszne jesienne ciasto
Keks jabłkowy z makiem.
Fot. 123RF

Keks jabłkowy z makiem – wypróbuj nasz przepis na pyszne jesienne ciasto

Pyszny keks z jabłkami i makiem, oprószony cukrem pudrem. Miękki, delikatny, rozpływający się w ustach. Zobacz przepis!

Keks jabłkowy z makiem jest mięciutki, przyjemnie wilgotny i wyjątkowo delikatny w smaku. Aż nie można się doczekać, gdy wystygnie, by go spróbować. Warto się o tym przekonać, wykorzystując nasz przepis na łatwy i smaczny jesienny wypiek.

Co to jest keks?

Keks to rodzaj ciasta, które jest popularne w wielu krajach, zwłaszcza w Europie. Słowo keks zapożyczyliśmy z języka angielskiego. Chodzi o liczbę mnogą od słowa 'ciasto', czyli 'cake' – po angielsku liczba mnoga od 'cake' to 'cakes', a polską wymowę kejks, skróciliśmy do keks.

Keks zazwyczaj ma gęstą, wilgotną strukturę przypominającą nieco chleb. Podstawowe składniki keksu to mąka, cukier, jaja, tłuszcz (np. masło). Do ciasta dodaje się bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, wiśnie itp.). W niektórych wersjach można też znaleźć czekoladę lub inne składniki, np. rum.

Tradycyjnie keks piecze się w wydłużonych, prostokątnych formach (stąd nazwa keksówka), ale oczywiście może być również pieczony w formach o innym kształcie.

Dzięki dużej ilości cukru i bakalii, keks dobrze się przechowuje i często jest przygotowywany na święta, aby można było go konsumować przez dłuższy czas.

Keks to ciasto, które można łatwo dostosować do własnych upodobań, dodając ulubione składniki czy modyfikując podstawowy przepis. My proponujemy jesienny keks z makiem i jabłkami.

Keks jabłkowy z makiem

64702567_m
Keks jabłkowy z makiem.
123RF

Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut
Kaloryczność: 285 kcal

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 4 jajka
  • 1 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki + 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 fiolka migdałowego zapachu do ciasta
  • 3-4 jabłka (w sumie ok. 50 dag)
  • cukier puder do oprószenia
  • trochę tłuszczu oraz mąki do przygotowania foremki

Przygotowanie

  1. Mak zalej zimną wodą, wymieszaj, a gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką. Potem mak przełóż na sitko, osącz i osusz na ściereczce kuchennej. Jabłka obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj zapach, jabłka oraz mak. Szybko wymieszaj mikserem.
  3. Formę (18 x 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wierzch wygładź łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 1 godziny. Wyjmij ciasto i wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

 

Czytaj więcej