Keks jabłkowy z makiem. Przepis na jesienne ciasto owocowe
Keks jabłkowy z makiem.
Fot. 123RF

Keks jabłkowy z makiem. Przepis na jesienne ciasto owocowe

Pyszny keks z jabłkami i makiem, oprószony cukrem pudrem. Miękki, delikatny, rozpływający się w ustach. Zobacz przepis!

Keks jabłkowy z makiem jest mięciutki, przyjemnie wilgotny i wyjątkowo delikatny w smaku. Aż nie można się doczekać, gdy wystygnie, by go spróbować. Warto się o tym przekonać, wykorzystując nasz przepis na łatwy i smaczny jesienny wypiek.

Co to jest keks?

Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa pieczona w prostokątnej formie. Koniecznie z bakaliami! Słowo keks zapożyczyliśmy z języka angielskiego. Chodzi o liczbę mnogą od słowa 'ciasto', czyli 'cake' – po angielsku liczba mnoga od 'cake' to 'cakes', a polską wymowę kejks, skróciliśmy do keks.

Keks jabłkowy z makiem

64702567_m
Keks jabłkowy z makiem.
123RF

Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut
Kaloryczność: 285 kcal

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 4 jajka
  • 1 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki + 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 fiolka migdałowego zapachu do ciasta
  • 3-4 jabłka (w sumie ok. 50 dag)
  • cukier puder do oprószenia
  • trochę tłuszczu oraz mąki do przygotowania foremki

Przygotowanie

  1. Mak zalej zimną wodą, wymieszaj, a gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką. Potem mak przełóż na sitko, osącz i osusz na ściereczce kuchennej. Jabłka obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj zapach, jabłka oraz mak. Szybko wymieszaj mikserem.
  3. Formę (18 x 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wierzch wygładź łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 1 godziny. Wyjmij ciasto i wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

 

Czytaj więcej