Grillowanie z nutką fantazji – te dania zachwycają!
szaszłyki z kiełbasą brodzką
Fot. Sokołów SA

Grillowanie z nutką fantazji – te dania zachwycają!

Letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy grillu to doskonała okazja, by puścić wodze kulinarnej fantazji i wykazać się kreatywnością. Dzięki wyjątkowym przepisom z produktami z linii Grill House od Sokołowa każde grillowanie stanie się wyjątkowym kulinarnym wydarzeniem.

Grillowanie od lat jest ulubionym sposobem spędzania czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Jest nawet żartobliwie określane jako narodowy sport Polaków. A jeśli sport to i rywalizacja! Kto poda najbardziej oryginalną potrawę? Dość mamy już zwykłych kiełbasek i kaszanek. Czas na dania z fantazją, a może nawet odrobiną egzotyki. Skąd czerpać pomysły i inspiracje godne najlepszych szefów kuchni? Wypróbujmy wysokiej jakości produkty Sokołowa ze specjalnej grillowej linii Grill House. Czas na grilla z nutką fantazji.

Grillowanie z nutką fantazji. Wybierz dobre produkty

Dobre mięso i wędlina to oczywiście jeden z podstawowych warunków udanego grilla, zwłaszcza jeśli zamierzasz wypróbować nowe, oryginalne i nieoczywiste przepisy. Chodzi nie tylko o jakość produktu, ale także o to, by był odpowiedni do pieczenia na ruszcie. Królują na nim zwykle kawałki karkówki, boczku, a także kiełbaski i steki – co jeszcze dodać, by było inaczej?

Wybór mięsa to sztuka, warto więc zdecydować się na sprawdzonego producenta. Świetnym wyborem są mięsa z linii Grill House Sokołowa, specjalnie przygotowane na grilla – karkówki i boczek w kilku różnych marynatach, a także wiele rodzajów kiełbasek i kaszanek. Mięsa na grilla dostępne są zarówno w plastrach, jak i w formie roladek czy szaszłyków. Palce lizać!

Spójrzmy na ofertę Sokołowa

  • Wśród propozycji Sokołowa mamy między innymi: karkówkę wieprzową w plastrach, z aromatycznymi przyprawami specjalnie skomponowanymi do grillowania o intensywnym, lekko pikantnym smaku. 
  • Nowością jest bekon w stylu angielskim – to połączenie części schabu z boczkiem w aromatycznej marynacie pieprzowej. 
  • Warto zwrócić uwagę na boczek w marynacie słodko-pikantnej, imbirowej lub śliwkowej. 
  • Ciekawą propozycją jest także klasyczne bałkańskie cevapcici, które może być wspomnieniem wakacji w Chorwacji. 
  • Gdybyśmy zdecydowali się jednak na samodzielne marynowanie swoich grillowych dań, na stronie Grill House Sokołów znajdziemy wspaniałe przepisy na różnego rodzaju marynaty, m.in. czosnkowo-ziołową, tajską i curry – idealne do dań z nutą fantazji. 

W zakładce przepisy możemy również zainspirować się oryginalnymi przepisami z nieoczywistym wykorzystaniem mięsnych grillowych klasyków.   

Grillowanie z nutką fantazji. Azjatyckie żeberka 

 

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych paski Uczta świeżość i smak Sokołów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ papryczki chilli

Składniki marynaty do żeberek:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki sezamu
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Żeberka potnij na mniejsze kawałki ok. 15cm długości.
  2. Marynata: Na grubych oczkach zetrzyj cebulę, podsmaż ją na patelni z dwiema łyżkami cukru, szczyptą soli, pieprzu, trzema łyżkami sezamu, białym winem, sosem sojowym, olejem sezamowym i wodą. Zredukuj na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji sosu.
  3. Żeberka wyłóż na papier do pieczenia. Posyp solą i pieprzem. Posmaruj przygotowaną marynatą, polej odrobiną oleju, posyp posiekanym czosnkiem i papryczką chilli.
  4. Zawiń całość w dwie warstwy folii aluminiowej.
  5. Grilluj 3h (najlepiej pod przykryciem)

Grillowanie z nutką fantazji. Boczkowe kółeczka

 

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 2 opakowania boczku surowego wędzonego Sokołów

Przygotowanie:

  1. Cebule pokrój w plastry, wyodrębnij krążki.
  2. Owiń je plastrami boczku.
  3. Grilluj po ok. 1,5 min z każdej strony. Podawaj z dowolnym sosem.

Grillowanie z nutką fantazji. Karkówka po tajsku 

ppKarkówka w stylu orientalnym z pieczonymi ziemniakami
Karkówka po tajsku
Sokołów

Składniki:

  • 1 opakowanie karkówki wieprzowej Sokołów Uczta (ok. 1 kg)
  • 8 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • sól, pieprz

Marynata/sos

  • trawa cytrynowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1/2 mango
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryczka chili
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 100 ml oleju
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml octu ryżowego
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, papryczkę chili, mango oraz kolendrę drobno siekamy.
  2. Dodajemy miód, sok z limonki, sok z pomarańczy, olej, sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i wszystko mieszamy. 
  3. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy karkówkę pokrojoną w plastry o grubości 1-1,5 cm i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-1,5 godziny.
  4. Ugotowane ziemniaki w mundurkach polewamy 1 łyżką marynaty, oprószamy solą oraz pieprzem i owijamy folią aluminiową. 
  5. Ziemniaki grillujemy 10-15 minut, natomiast karkówkę po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz.
  6. Podajemy z sosem tajskim – można kupić gotowy lub skomponować samodzielnie. Sos tajski ma słono-kwaśno-słodki smak, ponieważ podstawą jego przygotowania są zioła, takie jak kolendra czy bazylia oraz bardzo aromatyczne przyprawy. Są to przede wszystkim tajski imbir, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir oraz różne gatunki papryczek.  

Grillowanie z nutką fantazji. Szaszłyki z kiełbasą brodzką

szaszłyki z kiełbasą
Szaszłyki z kiełbasą brodzką
Sokołów

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełbasy brockiej Sokołów
  • 1 cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • 1 opakowanie serka typu górskiego
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę, cukinię, cebulę i ser kroimy. Przekładamy do jednego naczynia i dodajemy pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki skrapiamy olejem, posypujemy ziołami, solą i pieprzem, a następnie całość mieszamy.
  2. Na długie wykałaczki nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki. Grillujemy ok. 3 minuty, aż do zarumienienia całości szaszłyka.

Czytaj więcej